Det vakte sterke reaksjoner da Qatar i 2010 ble tildelt fotball-VM i 2022. Siden har internasjonale organisasjoner satt søkelyset på fremmedarbeidernes situasjon i gulflandet.

De høyeste anslagene fra arbeids— og menneskerettighetsorganisasjoner sier at opp mot 4000 arbeidere har mistet livet i forbindelse med byggingen av VM-anleggene og infrastrukturen som skal på plass innen mesterskapet.

Mandag møtte representanter fra de seks nordiske fotballforbundene VM-arrangøren for å sette fokus på arbeidernes kår og rettigheter.

— Det er viktig at vi er veldig tydelige på hva vi mener om disse spørsmålene. Det er også viktig å høre på hvilke tiltak de hevder å sette i gang for å bedre forholdene. Det er ingen tvil om at internasjonalt press og dialog gjør inntrykk på arrangørene, sier NFFs visepresdient Bjarne Berntsen som er i Doha.

Han mener fotballen og FIFA ikke har vært tydelige nok i møte med Qatar.

— Nei, og spesielt ikke de som tildeler mesterskapet. FIFA må være mye tydeligere fremover med tanke på menneskerettigheter, humanitære forhold og arbeidernes rettigheter. Hverken FIFA eller arrangørlandene kan leve med at det blir slik som det er nå i fremtiden, sier han.

Med i den nordiske delegasjonen er også representanter fra landenes arbeidstagerorganisasjoner.

Fikk du med deg denne?

Sportsarenaen Khalifa i Doha er en av mange fotballarenaer som nå bygges i Qatar. Foto: Ap

Tidvis høy temeratur i møtet

Berntsen opplever at gulfstaten er sterkt bekymret for landets omdømme etter alle de negative oppslagene som er kommet i årene etter VM-tildelingen.

Målet var å fremstille Qatar som en moderne stat og tiltrekke seg turister fra hele verden. I stedet er det stort sett negative medieoppslag som har preget all omtale av 2022-VM.

Det kan være en av årsakene til at arrangøren forrige uke signerte en samarbeidsavtale om inspeksjon av anleggene med den internasjonale organisasjonen for anleggsarbeidere.

— Vi har vært veldig tydelige på at det må være uavhengige organer som kan komme inn og kontrollere og bekrefte at de sterkt kritikkverdige forholdene blir bedre, sier Berntsen.

Han forteller om tidvis høy temperatur under møtene, spesielt da man kom inn på hvor mange som har mistet livet i forbindelse med VM-arbeidet.

— Det er vanskelig å gå inn i diskusjoner på detaljnivå, for fotballforbundene er jo ikke gravende instanser på hva som har faktisk skjedd, det gjør Amnesty og andre menneskerettighetsorganisasjoner.

— Det er alltid godt når det blir høy temperatur under slike møter, for det viser at man ikke er enige. De ble litt indignerte da vi kom med påstander om noe vi ikke har opplevd selv, men har fra andre kilder. For eksempel da vi var inne på det med ulykker og dødsfall i forbindelse med bygging av arenaer.

Aftenposten besøkte Qatar i fjor:

Mange av innvandrerarbeiderne i Qatar bor på små rom som dette, sammen med mange andre. Foto: Ap

Har lovet reformer

Myndighetene i Qatar har varslet at de vil oppheve det omstridte kafalasystemet i desember.

Lovverket knytter fremmedarbeiderne i en tvangsmessig kontrakt med arbeidsgiveren, og gjør at de ikke har mulighet til å skifte arbeid eller organisere seg i fagforeninger. Passene blir også inndratt «som pant» av arbeidsgiveren så ikke arbeideren drar eller tar annet arbeid.

Det gjenstår imidlertid å se hvor mye forholdene faktisk forbedres.

Berntsen understreker at selv om Qatar har arrangert VM både i sykkel og håndball, så er det først og fremst tildelingen av fotball-VM som har ført til økt fokus på arbeidsforholdene i landet.

— Det viser den positive kraften fotballen har, og jeg er sikkert på at arbeidsvilkårene vil bedre seg betraktelig som følge av dette. De er nødt til å forbedre omtalen betraktelig, og det kan bli en katalysator som også kommer arbeidere i landene rundt til gode, håper Berntsen.

- Vil forholdene til arbeiderne som har bygget VM-anleggene gi en bismak til hele VM i 2022?

— Om forholdene er som nå i 2022, så regner jeg med det er en bismak for alle land som deltar. Det vil legge en demper på hele fotballfesten. Det tror jeg arrangørene etter hvert skjønner, og at de forstår viktigheten av at det blir effekt av tiltakene de nå setter i verk.

Hør siste Aftenpodden Sport. Høgmos avgang, Carlsens VM-kamp og langrennsåpningen blir diskutert :