Et øyeblikk var alt som det har vært de siste 15 årene, bortsett fra at denne gangen gjallet ikke kommandoene på ekte orkdaling. Nå var det rungende sunnmørsk som regjerte. Ikke ville Eggen si noe til pressen heller. Årsaken til det ligger nok i at mange lurer på om han klarer å holde seg unna nå når alvoret er i gang igjen. Det ligger ikke akkurat i Eggens natur å ikke mene noe om det meste, men selv har han hardnakket hevdet at Hareide skal få regjere, uten innblanding.

— Itj et ord!

Derfor var han kjapt ute med dette svaret da Adresseavisens utsendte forsiktig spurte om når han sist var på en RBK-trening som tilskuer:

— Det ska itj stå et ord om Nils Arne Eggen i avisa i morra!

Riktig svar var for øvrig i sabbatsåret i 1998, da Trond Sollied var hovedtrener. Etter å ha vekslet noen ord med Hareide, Ola By Rise, Rune Bratseth, Bjørn Hansen og andre kjente, ruslet Nils Arne ut like ubemerket som da han kom inn - før treningen var slutt.

Til tross for gamletrenerens visitt, var det Åge Hareides første offisielle dag på jobb som var det mest spesielle i går. Før jul ledet han noen treningsøkter, som mest dreide seg om å holde formen vedlike før de tok juleferie. Den første treningen bestod av individuelle tekniske øvelser, spill på kort bane og avslutningsvis en spurtkonkurranse hvor enkelte av spillerne hadde problemer med å skjønne løypa treneren hadde merket opp.

— De forsto sunnmørsdialekten bedre i Sverige og Danmark! smilte Hareide, før han i tillegg måtte be Odd Iversen legge tilbake kjeglene han holdt på å plukke med seg fra det ene hjørnet av løypa.

Har lagt en plan

Mye smil og latter, altså, men etterpå påpekte Hareide at det er nå alvoret starter. De siste månedene har han lagt slagplanen for hvordan han skal klare å gjøre RBK til et bedre lag.

— Noe av det viktigste for meg er å ikke komme hit og innføre mange nye ting bare for å markere meg. Det meste fungerer optimalt allerede i denne klubben, og Rosenborg er den mest profesjonelle klubben jeg har vært i. Men jeg har satt opp en plan for hvordan vi på en del områder skal bli bedre. Den planen skal vi følge, sier Hareide.

Områdene han kommer til å bruke mye tid på, er å forbedre spillernes kollektive og individuelle ferdigheter, og balansen i laget når det er i etablert angrep. Spesielt det siste pratet han mye om.

— Vi må bli mye bedre når vi selv styrer spillet i angrep. Spesielt på hva vi gjør når vi mister ballen og får overganger imot. Vi skal fortsatt angripe som Rosenborg er kjent for, men vi må begrense sårbarheten bakover. Det går an å tenke defensivt innenfor en offensiv ramme, sier han.

— Kommer du til å rullere mer på start-elleveren enn din forgjenger gjorde?

— Jeg kommer nok til å utvide antallet som spiller hyppig. Det vil være spillere som alltid vil være bærebjelker, men også de blir slitne. Unge spillere vil nok også få sjansen i de kampene vi kontrollerer.

— Føler du presset nå?

— Nei. Presset er jo der hele tiden, men det er ikke noe jeg får gjort noe med. Det viktigste for meg blir å gjøre en best mulig jobb, sier Åge Hareide.

Til Kanariøyene

I dag setter klubbledelsen, trenerne og spillerne med familie seg på flyet til Kanariøyene. Nå venter et to uker langt treningsopphold, som avsluttes med en turnering den siste uken. Den tyske bundesligaklubben Nürnberg er motstander 13. januar, før de møter vinneren av kampen mellom Feyenoord (Nederland) og Sturm Graz (Østerrike) to eller tre dager senere. Las Palmas, med eks. Viking-keeper Bo Andersen og den tidligere moldespissen André Schei Lindbæk i stallen, har ytret ønske om å møte Rosenborg. Det vil i så fall skje 8. januar.