Frankrike mistet noen av sine største idrettshelter mandag. Tre franske idrettsutøvere var blant de ti som mistet livet da to helikoptre kolliderte i lufa under en TV-innspilling nord i Argentina.

Florence Arthaud (57)

SEILER: Florence Arthaud ble årets idrettsutøver i Frankrike i 1990. Foto: NTB Scanpix

Seileren Florence Arthaud har en lang merittliste og levde et dramatisk liv. Allerede som 17-åring var hun involvert i en alvorlig bilulykke der hun fikk store skader. Hun brukte over to år på å bli restituert.Hennes kanskje største meritt kom i 1990, da hun vant Route du Rhum. Det er en transatlantisk regatta for soloseilere mellom Bretagne i Frankrike og Guadeloupe i Karibia. Athaud fullførte regattaen på 14 dager, 10 timer og 8 minutter. Hun er eneste kvinne som har vunnet konkurransen.

Den prestasjonen gjorde at hun i 1990 fikk sportsavisen L’Equipes pris Champions des champions français, som går til årets sterkeste sportsprestasjon av en franskmann.

Også i la Transat’ Lorient-St-Barth’, en annen transatlantisk seilkonkurranse har hun sterke resultater, da sammen med ulike partnere.

Arthaud ga ut en selvbiografi i 2009, der hun var åpen om store alkoholproblemer og personlige kriser mot slutten av idrettskarrieren. Hun mistet seilerlisensen og hadde store problemer med å tiltrekke seg sponsorer.

I 2011 hadde hun hell i uhell da hun falt over bord under en soloseiling, men hadde hodelykt på og vanntett satelittelefon med seg. Dermed fikk hun ringt etter hjelp. Bevisst, men sterkt nedkjølt, ble hun fløyet til sykehuset i Bastia, Korsika.

Camille Muffat (25)

MESTERSVØMMER: Camille Muffat hadde både OL- og VM-gull på merittlisten. Foto: NTB Scanpix

Svømmeren Camille Muffats meritter er kanskje lettere å identifisere seg med for nordmenn. Muffat er regjerende olympiamester på 400 meter fri fra London. Hun tok sølv på den halve distansen og bronse på 4 x 200 meter fri-stafetten. Hun har totalt 18 OL— og VM-medaljer (kort- og langbane).Muffat hadde også verdensrekorden på de to lengste distansene på kortbane, men mistet begge til Mireia Belmonte i august 2013. Etter OL-prestasjonene i London ble Camille Muffat kåret til årets kvinnelige idrettsutøver i Frankrike i 2012. Allerede 1. januar i fjor, i en alder av 24 år, ble Camille Muffat utnevnt til ridder av den franske Æreslegionen, den mildeste graden av Frankrikes høyeste utmerkelse.

Hun var spesialist i frisvømming, men konkurrerte også i medley.

Camille Muffat var født i Nice og konkurrerte også for den lokale svømmeklubben Olympique Nice Natation.

Alexis Vastine (28)

BOKSER: Alexis Vastine var bokser på topp amatørnivå. Foto: NTB Scanpix

Bokseren Alexis Vastine tok bronse i Beijing-OL i 2008 som 22-åring, etter et svært kontroversielt semifinaletap for den senere vinneren Manuel Felix Diaz. To år senere tok han sølv i EM. Vastine fortsatte å kjempe som amatør, men i OL i London i 2012 ble han utslått i kvartfinalen, også det under omstridte omstendigheter.Vastine var i de franske væpnede styrkene, sportsregimentet 121. regiment, og har hele fire gull fra militær-VM.

Han konkurrerte i lett weltervekt— og weltervekt-klassene.

Hans død i Argentina var kulminasjonen av en grusom periode for hans familie. Søsteren Celine, også hun bokser, døde i en bilulykke i Frankrike for to måneder siden.

Kilder: Wikipedia, AFP, L'Equipe