Stefan Strandberg startet kampen på benken, men da det hele skulle avgjøres, var han til de grader i begivenhetenes sentrum.

Sørlendingen fra Rosenborg både skaffet og satte inn straffen som nesten ga gruppeseier for Norge.

Men i det fjerde av fire tilleggsminutter gikk keeper Arild Østbø ut i feltet og blandet seg inn i en hodeduell. Han nådde ikke ballen.

Den første avslutningen på mål å snakke om kom først etter 11 minutter. Nicola Sansone kom til fra vel 18 meter og ladet kanonen, men han traff bare tallet mitt på brystet til Norges keeper Arild Østbø. Andrea Bertolacci sendte ballen mot mål, og Stefan Strandberg på streken maktet ikke annet enn å styre ballen videre inn i mål.

Ellers var første halvdel av første omgang et klart eksempel på at Drillo har rett i at U21-laget spiller som A-landslaget. Det norske laget hadde omtrent ikke ballen, mens italienerne spilte den mye mellom seg.

Men da Norge kom, skjedde det fort. Joshua King hadde et nydelig oppløp på venstresiden. Senere i omgangen forsøkte han å hælsparke igjennom til Valon Berisha, men Marco Capuano kom imellom.

King gjorde også en solid jobb i egen 16-meter, da han blokkerte en heading fra Luca Caldirola, med svært god retning.

Italienerne tok over i annen halvdel av førsteomgangen. Østbø gjorde en strålende redning fra Caldirola og Markus Henriksen blokkerte en annen farlig avslutning.

Omgangens største sjanse kom like før pause. Med en frekk vending kom Mattia Destro seg fri. Roma-spissen skjøt hardt og velplassert, men en strålende redning fra den Viking-utleide keeperen i det norske målet hindret baklengsmål.

Dermed gikk lagene til pause med 0-0. Åtte minutter ut i annen omgang gjorde Norge et bytte. Thomas Rogne gikk ut og Rosenborgs Stefan Strandberg kom inn.

Rappfotete Mattia Destro var italienernes farligste angriper og like før timen var spilt fikk han en enorm sjanse. Fra mistenkt offsideposisjon fikk han gå. Han rundet Østbø, men skjøt i nettveggen på tomt mål, men fra spiss vinkel.

Trener Tor Ole Skullerud likte ikke det han så og valgte å erstatte Håvard Nilsen med Flamur Kastrati. Minuttet etter var Destro på ferde igjen. Nok en gang kom han seg fri, men skuddet gikk over mål.

Minutter senere ble det nesten i andre enden. Joshua King kriget seg til et frispark fra langt holt. Vegar Eggen Hedenstad tok løpefart og knallet til. Ballen flakket i luften, svidde tuppene på keeperhansken til Francesco Bardi og smalt i tverrliggeren og over!

Det siste kvarteret satset Skullerud sine siste slanter på Abdi Ibrahim. Han kom inn for en sliten Josh King. Kastrati gikk da helt opp på topp, og tilbrakte det meste av de gjenstående minuttene i offside.

Norge bet seg fast i angrep og fikk en rekke dødballer i lovende posisjoner, men foran egen keeper var italienerne vanskelige å slå i duellene.

Det åpnet for italienske kontringer på slutten. Manolo Gabbiadini løp igjennom og fikk en god sjanse, men avslutningen på førsteberøringen gikk utenfor Østbøs venstre stolpe.

Sekunder senere ble Stefan Strandberg revet i armen inne i Italias straffefelt. Plutselig hadde Norge straffespark.

Strandberg tok den selv. Han skjøt hardt ned til sin venstre side og ballen gikk inn i hjørnet, selv om keeper gikk rett vei.

Italienerne virket lamslåtte. De siste to minuttene av ordinær tid og de fire tilleggsminuttene ble oppjaget, men italienerne maktet ikke å skape noen skikkelige sjanser, før sjansen de fikk servert av Norges keeper.

Men Norge er uansett videre til semifinalen i mesterskapet. Kampen mellom Nederland og Spania i morgen avgjør hvem Norge møter der.