Hele Fotball-Europa var rystet over scenene som utspant seg i Marseille i forbindelse med EM-kampen mellom England og Russland i helgen. Russiske bråkmakere gikk til angrep på engelskmennene, og mange ble skadet.

Fransk politi pågrep tirsdag 43 russiske fotballsupportere i kjølvannet av bråket som oppsto før og etter EM-oppgjøret mellom England og Russland lørdag.

Russland spiller sin neste kamp mot Slovakia onsdag. Mandag ble russerne ilagt en betinget straff, noe som betyr at de blir kastet ut av EM dersom supporterne ikke oppfører seg videre i mesterskapet. Det europeiske fotballforbundet (UEFA) ga i tillegg Russland en bot på 150.000 euro, 1,4 millioner kroner.

Annet syn på vold

Arve Hjelseth er førsteamanuensis i idrettssosiologi ved NTNU, og har blant annet forsket på fotballsupportere. Han tror ikke at de russiske pøblene vil bry seg nevneverdig om den skarpe advarselen fra UEFA.

– Nei, jeg tror ikke at de er bekymret for om Russland blir kastet ut. Noen vil kanskje synes at det er dumt, men jeg tror ikke dette får betydning for andre enn det russiske forbundet. Det er sånn at i Vest-Europa har man utviklet mye lavere toleranse for slik vold enn i mange østeuropeiske land. Der er det mer voldelige kulturer enn i Vest-Europa. Fra russisk perspektiv kan det virke som om dette er en overdramatisering fra UEFA, sier Hjelseth til Aftenposten.

Videoen du kan se i vinduet over er temmelig sjokkerende. En russisk pøbel har filmet mens de angriper engelske fans.

– Det er ikke så uvanlig å jakte i grupper blant hooligans. Det som eventuelt er forskjellen i dette tilfellet er at motstanderen, de engelske supporterne, i utgangspunktet ikke hadde noen interesse av å møte dem, sier Hjelseth.

Russiske pøbler gikk til angrep på engelske fotballfans i Marseille. Foto: NTB scanpix

Er der for å slåss

– Gruppen drikker ikke alkohol, i hvert fall ikke i forkant. Hovedpoenget er å slåss og å kjenne på adrenalinkicket ved å holde kontroll i risikofylte situasjoner. Det var fryktelig mange forholdsregler som ble tatt for engelskmenn før VM i 1990. Det ble sterke restriksjoner rundt alkoholsalg. Den type restriksjoner vil ha liten effekt på disse russerne, sier han.

Hjelseth tror ikke at de russiske pøblene er særlig opptatt av fotball.

– De skaper kulisser for å lage konfrontasjoner, og de bruker et mesterskap som gjør det mulig å få oppmerksomhet, sier Hjelseth.

Russland skal arrangere fotball-VM i 2018. – Hvis problemet ikke blir tatt på alvor av Russland så har vi et stort problem, ikke minst når de skal arrangere VM om to år, sier idrettssosiologen.

Machokultur

Igor Lebedev er styremedlem i det russiske fotballforbundet og fremstående politiker med plass i det russiske parlamentet. Mandag kom han med oppsiktsvekkende uttalelser på Twitter.

– Jeg ser ikke noe galt i at fansen slåss. Tvert imot. Bra gjort, gutter, skrev Lebedev som mener at fansen «forsvarer landets ære».

Arve Hjelseth har følgende kommentar:

– Jeg vet lite om hvordan det er i Russland, men uttalelser fra høytstående mennesker i landet tyder på at de er noe mindre opptatt av denne problematikken. Det er litt mer machokultur hvor man må regne med at det ryker en tann eller kommer en blåveis i løpet av seanser der unge menn møtes, sier han.

Hjelseth er spent på den videre utviklingen i EM, der Russland altså spiller sin neste kamp mot Slovakia onsdag.

– Om det roer seg nå vil det først og fremst være et resultat av at myndighetene i Frankrike har funnet ut hvordan de skal håndtere problemet. Jeg tror fokus har vært veldig mye på terror, og disse grupperingene har gått under radaren. Det er nok større sjanse for at det demper seg, men det er i så fall ikke russiske hooligans sin fortjeneste, men politiet. Men at det blir stille ut mesterskapet er nok dessverre lite sannsynlig, sier Arve Hjelseth.