Molde reiste til Istanbul med planer om å gi det tyrkiske storlaget Fenerbahçe kamp. Og det gjorde de til gagns.

Tommy Høiland, Mohamed Elyounoussi og Martin Linnes satte Robin van Persie, Nani og resten av stjernene til det tyrkiske storlaget fullstendig i skyggen med 3-1-seieren i Istanbul.

• Se video av målene øverst i artikkelen!

Molde-spillerne kunne juble for tre mål og tre poeng i den første Europa League-kampen i Tyrkia torsdag kveld. Foto: NTB Scanpix

Snakk om drømmestart på Europa League-sesongen.Mens Molde-spilte på seg selvtillit for hvert minutt som gikk, ble buingen fra hjemmefansen høyere og høyere.

En perfekt utført bortekamp av Erling Moes gutter. Og sent i 2. omgang ble faktisk Molde-spillerne hyllet av hjemmepublikummet med applaus mens de rullet ballen og hadde full kontroll på oppgjøret.

— Et fantastisk resultat og en fantastisk prestasjon. Dette er Molde-historie. De vant fullt fortjent. Molde var klart best, kommenterte MAX-ekspert og tidligere Molde-trener Tor Ole Skullerud etter kampen.

Aftenpostens fotballekspert Lars Tjærnås måtte nesten klype seg i armen da han så målene trille inn i Istanbul.

— Dette var en prestasjon jeg knapt trodde var mulig. En ting er resultatet, en annen ting er måten de gjorde det på. De spilte med ro, klokskap og fantastisk fin angrepsfotball, sier Tjærnås.

Chippet Molde i ledelsen

Etter å ha ridd av et aldri så lite stormløp i åpningsminuttene, klarte Molde å spille seg inn i kampen og kom også til noen gode sjanser. Moldenserne hadde også brukbar kontroll, selv om det i perioder ble hektisk bak hos fjorårets norske seriemester.

Både Vegard Forren, Tommy Høiland og Harmeet Singh forsøkte seg. Uten at ballen ville fobi nesten to meter lange Fabiano i Fenerbahçe-målet.

Men etter 34 minutter satt den.

Tommy Høiland feirer sin 1-0-scoring i Istanbul mens Fenerbahçe-spillerne depper. Foto: NTB Scanpix

Veteranen Daniel Berg Hestad fikk en dytt i ryggen av Ozan Tufan, og dommeren blåste og pekte på straffemerket. En modig avgjørelse i en heksegryte. Fenerbahçe-spillerne omringet dommeren, og tidligere Manchester United-spiller Nani pratet på seg et gult kort i ren frustrasjon.Straffen tok Tommy Høiland seg av. 26-åringen fra Stavanger ble pepet ut av hjemmepublikummet. Men Molde-spissen holdt hodet kaldt, iskaldt, faktisk, og chippet like godt ballen i nettet bak en utspilt Fenerbahçe-keeper og 0-1 på Şükrü Saracoğlu Stadion.

En fantastisk prestasjon av Høiland. En sjokkåpning i Tyrkia. Da hadde spissen som fikk tillit fra start på bekostning av Ola Kamara, allerede misbrukt en stor sjanse tidligere i omgangen.

Nani utlignet på lekkert vis

Både Nani og en annen Manchester United-spiller, Robin van Persie, hadde nok av sjanser til å sette ballen i mål. Men avslutningene var enten for svake eller så reddet Ethan Horwath. 20-åringen jobbet for lønnen de første 45 minuttene.

Nani utlignet til 1-1 rett før pause for Fenerbahçe i Istanbul. Foto: NTB Scanpix

Men da portugiseren Raul Meireles spilte gjennom Nani rett før pause, kunne ikke amerikaneren i Molde-målet gjøre noe. Nani styrte inn utligningen på lekkert vis etter å ha løpt seg fri mellom Vegard Forren og Knut Olav Rindarøy. 1-1 til pause.Fenerbahçe forsøke å sette press på Molde i åpningen på 2. omgang også. Men Molde var bedre forberedt, og klarte å spille sitt eget spill.

Super-angrep og høyreback-raid

Og når angrepsspillet fungerer for Molde, da fungerer det også. Som ni minutter etter hvilen.

Daniel Berg Hestad spilte fri målscorer Tommy Høiland ute til høyre. Høiland bøyde ballen lekkert inn foran mål, og der stupheadet Mohamed Elyounoussi inn 2-1-ledelse til gjestene.

Mohamed Elyounoussi jubler for sin 2-1-scoring. Han stupheadet moldenserne i ledelsen. Foto: NTB Scanpix

Et lekkert engrep og en strålende avslutning fra 21-åringen.Drøyt timen var spilt da Tommy Høiland plutselig fikk tid og rom innenfor Fenerbahçes sekstenmeter. Avslutningen smalt i stolpen og ut. Så nære.

Men to minutter senere satt den igjen for bortelaget.

Denne gang var det høyreback Martin Linnes som trampet opp i banen. Han dro seg innover, forbi et par Fenerbahçe-spillere, før han avsluttet med venstrebeinet fra snaut 20 meter nede i hjørnet.

1-3 i Istanbul.

Rekdal: — Bra for norsk fotball

-Det er et råsterkt resultat. Det viser at det nok er en del ligaer i noen land nå som har dalt litt i nivå. Samtidig som den norske kanskje har tatt et lite steg. Men Molde har et godt lag. Og selv om det var overraskende at de vant hele 3-1, så vant de både serie og cup i Norge i fjor og er i stand til å dra i land slike sterke resultater, sier Vålerenga-trener Kjetil Rekdal.

— Dette er bra for norsk fotball. Nå har vi andre noe å strekke oss etter. Anerkjennelsen av den norske ligaen kan nok bli større også. Det beviser at det er mulig for norske lag å komme opp på det nivået, sier VIF-treneren.

Van Persie buet av banen

Folk på tribunen skjønte ikke hva som traff dem.

Et godt bilde på den norske festaftenen i Tyrkia kom da Robin van Persie jogget av banen etter 68 minutter. Til pipekonsert. En blek utgave av seg selv.

Og da Molde rullet ballen seg i mellom ti minutter før slutt begynte faktisk hjemmefansen å klappe.

Syv minutter før slutt fikk Mohamed Elyounoussi sitt andre gule kort, og dermed rødt kort. Molde avsluttet med ti mann. Selv om Fenerbahçe presset på for redusering på tampen, så holdt det ikke.

Molde tok en meget sterk borteseier i Europa.

Neste motstander i Europa League er Ajax på Aker stadion 1. oktober.