Morten Gamst Pedersens scoring på returen fra eget straffespark åtte minutter før slutt var nok til å bli matchvinner på Ullevaal, men det norske landslaget leverte en av sine svakeste kamper på lang tid.

Landslagssjef Egil Olsen hadde før privatkampen innprentet at en seier mot Litauen var utrolig viktig med tanke på fremtidig VM-seeding for Norge. Drillos ønske ble oppfylt, men det måtte et tvilsomt straffespark til for å dra seieren i land.

– Det ble en dårlig fotballkamp hvor vi gjør en dårlig prestasjon mot et lag vi burde slått enklere , mente Egil «Drillo» Olsen, som iallfall kunne glede seg over at årets første seier er i boks.

Uansett, nå er Norge toppseedet i kvalifiseringen til VM i Brasil 2014, som trekkes 30. juli i Rio de Janeiro. Dermed slipper landslaget unna de aller største kanonene i den kommende kvalifiseringen.

– Dette var pinlig dårlig. Vi har for dårlig intensitet og for dårlig presisjon, sier Henning Hauger til NTB etter kampen.

— Ingenting fungerte, understreket Erik Huseklepp.

— Ingen kamp for historiebøkene, sier kaptein Brede Hangeland til TV 2. * Samleside: Siste nytt om landslaget

Kampen mot Litauen var en god mulighet til å spille på seg offensiv selvtillit foran hjemmekampene mot Island og Kypros.

Norge styrte riktignok det som skjedde på Ullevaal, men fremover var sjanseproduksjonenen begredelig. Først midt i den andre omganen kom Norges første mulighet.

(Artikkelen fortsetter)

Litauens reserver ga Norge god kamp på Ullevaal, men kunne ikke svare på Morten Gamst Pedersens scoring. (Foto: Scanpix)

Den første omgangen var mildt sagt famlende fra Norge sin side. Spillerne virket ikke komfortable med å spille med to angripere, og de første ti minuttene måtte Eirik Huseklepp og Mohammed «Moa» Abdellaoue se flere baller passere langt over deres hoder.

Til tider så det ut som at det praktfulle gressteppet på Ullevaal Stadion lugget, men det var neppe noen god unnskyldning mot et reservepreget lag fra Litauen, som hadde tapt 2-0 for Liechenstein i sin forrige kamp.

Hvis målet med kampen var å spille på seg offensiv selvtillit foran hjemmekampene mot Island og Kypros, må den første omgangen gå i glemmeboken.

Litauens trener Raimondas Zutautas valgte å starte med kun fire spillere fra de elleve som startet mot Liechtenstein. Tapet mot Liechtenstein så ikke ut til å prege de gule og grønne. Tross fraværet av spillere som Marius Stankevicius (Valencia) og Tomas Danilevicius (Livorno) lykkes Litauen med å ligge kompakt på Ullevaal i den første omgangen.

Norge skapte så si ingen ting. Etter 26 minutter filmet John Arne Riise seg til frispark i god posisjon, men Morten Gamst Pedersens forsøk gikk i muren.

Faktisk var det Litauen som sto for de største sjansene i den første omgangen. Like før pause hadde både Marius Papsys og Ramunas Radavicius gode avslutninger fra kloss hold, men en oppmerksom Rune Almenning Jarstein reddet begge forsøkene.

Drillo kan ikke ha vært fornøyd med det han så i den første omgangen. Tre bytter ble gjennomført i pausen, deriblant ble midtbaneduoen Hauger/Yttergård Jensssen erstattet av Håvard Nordtveit og Simen Brenne.

Norge skapte sjanser

67. minutter var spilt da Norge maktet å skape sin første sjanse i kampen. Dessverre for Norge headet Huseklepp ballen over Litauens mål etter et innlegg fra Gamst Pedersen.

Simen Brenne som kom inn landslagstroppen på overtid fikk en gigantisk sjanse etter 76. minutter. På innlegget fra Riise skulle midtbanespilleren bare sett foten på ballen fra tre meter, men med en forferdelig avslutning forsvant ballen over Setkus i Laithauens mål.

Like etter testet John Arne Riise venstrebeinet. Olympiakos Nicosia-keeper Setkus var med på notene og avverget skuddet.

82. minutter var spilt da Huseklepp gikk i bakken inne i sekstenmeteren. Hoveddommeren vinket spillet videre, men assistentdommeren på høyre veivet med flagget.

Et noe tvilsomt straffespark skulle ekspederes i mål av Morten Gamst Pedersen. Vadsøværingen tok fart og skjøt rett på Setkus. Heldigvis for Norge var Gamst Pedersen først på returen, og dermed sikret han Norge en viktig 1-0 seier hjemme på Ullevaal Stadion.