Preben Gløersen (26) fra Oslo blogger for 100 % Sport om Brasil og brasiliansk fotball.

Det synes å være tverrpolitisk enighet om at forskjellen mellom fattig og rik i Norge blir større. Sammenlignet med Brasil er likevel disse forskjellene som en linguiça -pølse i slaktetiden å regne. For selv om Jesus-statuen på Corcovado-toppen 710 meter over havet med sine åpne armer muligens indikerer noe annet, gir ikke nødvendigvis Gud med begge hender. Det er også et brasiliansk ordtak som sier at hvis det noen gang skal regne suppe, vil de fattige bare ha gafler.

Preben Gløersen.

På den ene siden kan man undre over behovet rike brasilianere har for å mure seg inne og kjøre rundt i skuddsikre biler. På den andre siden har jeg dagen derpå i Brasil lurt på trygghetsgraden i steder og personer min egen berusede naivitet har satt meg i kontakt med. For selv om statistikk kan vinkles, så lyver den i bunn og grunn ikke. Nød avler desperasjon, og antallet drap, ran, overfall, kidnappinger og gjengforbrytelser gjør Brasil til et kriminalisert land.

De stjal akkurat bilen min, de stjal akkurat bilen min!

Fotballspillere slipper heller ikke unna denne brutale virkeligheten. Historien om ungguttene som skulle begå et ran, men valgte å ikke gjøre det da de oppdaget at offeret var ”O Rei Pelé” (Kong Pelé) er i beste fall misvisende. Pelé har selv opplevd å bli ranet for verdisaker av en stor gjeng da hans sjåførstyrte bil ble sittende fast i trafikkø på vei fra São Paulotil hans feriehus ved kysten.

En perpleks Roberto Carlos opplevde det samme i Belo Horizonte i 2005. Da angrep to væpnede ranere bilen hans midt under et direktesendt radiointervju hvor han utbrøt at ”de stjal akkurat bilen min, de stjal akkurat bilen min!”

Grafite, Luís Fabiano og Hulk har alle fått nære familiemedlemmer kidnappet før det har endt med et lykkelig utfall.

Da dette skjedde Rom á rios far i Rio like før VM i 1994 var det visstnok et tips fra Brasils underverden, som var bekymret for Rom á rios spill, som satte politiet på det rette sporet. De fotballfrelste kidnapperne hadde forøvrig anskaffet en TV slik at faren kunne følge sønnen i en ligakamp. Rom á rio utalte i etterkant at den eneste måten han kunne tilbakebetale det brasilianske folk for støtten han hadde fått, var ved å score mål slik at de vant VM.

Det var ikke noe mindre dramatisk da Robinhos mor i 2004 hjemme i Praia Grande ble bortført i et bagasjerom. Kidnapperne laget en film hvor de kuttet hår fra morens hode og truet med å skade henne. Hun ble løslatt seks uker senere etter at Robinho hadde betalt en løslatelsessum på i underkant av 450.000 kroner. Da han reiste til Real Madrid i 2005 tok Robinho klokelig nok familien med seg.

Det skal være satt av over 5,3 milliarder norske kroner i sikkerhetsinvesteringer til VM, noe som er rundt seks ganger så mye som i Sør-Afrika for fire år siden. Amerikanske militærroboter, israelske droner og kompetanse fra Vancouver-OL i 2010 er hentet inn. I Rio har militærpolitiets spesialstyrke og dødsskvadron BOPE, sammen med andre myndighetsorganer, gått inn i favelaene. Inspirert av colombiansk tilnærming har man gjennom såkalt pasifisering ønsket å rydde opp i den hverdagen som har vært styrt av narkotikabander.

Så hvis man som nordmann på tur i mindre grad oppfører seg som en nordmann på tur, bør de største truslene mot vellykkede dager for de aller fleste under VM i Brasil i 2014 være mangel på solkrem, mistenkelig lettkledde damer, uærlige taxisjåfører og korrupt trafikkpoliti. En vanlig dag i noen deler av Latin-Amerika, med andre ord.