FotballPortretter Tippeligaen 2006Foto: Morten Olsen, DigitalsportArild StavrumMolde FK Foto: Digitalsport

STABÆKS PETTER Furuseth Olsen hevder at Martin Andresen kan si hva som helst. Alle vi som har vært ute på banen sammen med landslagskapteinen vet at det ligger mye sannhet i det utsagnet. Andresen har et voldsomt temperament. Det skal man ha som fotballspiller, men skal ikke dommerne slå ned på lik linje uansett hvem som sier hva?

Vikings Peter Ijeh anklager Kristofer Hæstad for rasisme etter oppgjøret Start-Viking. Det er umulig for oss seere å ta side her. Ingen hører gjennom TV-skjermen hva som sies i kampens hete. Forhåpentligvis har Ijeh misforstått, hvis ikke er det trist.

Helt på grensen

Men, det som ellers var påfallende med Hæstad i denne kampen, var at han var ute etter hevn. Ijeh satte albuen i ansiktet på Hæstad. Etter dette løp landslagsspilleren rundt som en okse etter matadorens røde kappe. Og grisetaklet. Helt på grensen til rødt kort. Men. Dommer Skjerven gav ikke landslagsspilleren advarsel engang da han meide ned Søren Berg. Hadde det vært Hæstads mer ukjente bror Morten, som utførte samme handlinger, ville nok kortene ha sittet mye løsere.

Kristofer Hæstad er en knallgod midtbanespiller. Hans største egenskap er hans aggressivitet, men han skal også straffes når han går over streken, selv om han spiller aldri så mye på landslaget.

Tom Nordlie

Og så har vi Tom Nordlie. I fjor viste han fingeren til Lyns laglederbenk og ingen reagerte. TV-bildene gikk i loop og viste i sakte film Tom Nordlies loddrette langfinger i hissig oppadgående retning.

Folkemeningen er at Tom Nordlie er en fargerik type vi trenger. Mulig det, men innimellom kan det vurderes om ikke Nordlie passer bedre på en sokkel i Vigelandsparken, enn på TV-sporten der vi ennå ikke har fastsatt aldersgrense.

For. Etter kampen mot Odd gikk Nordlie amok igjen. Bevisst eller ikke "glemte" han at kameraene fanget opp hans utsagn til dommer Moen, Odds kantspiller Espen Ruud og Odds midtstopper Per Nilsson. Espen Ruud ble kalt "forbanna idiot", Per Nilsson ble bedt om å "holde kjeft" og Moen fikk hudfletting for å ha helt korrekt vist ut Frode Kippe. Alt for åpen skjerm.

Spørsmålet er hvordan NFF reagerer.

Må behandles likt

Henning Berg ville ikke si hva han mente om dommeren (Terje Hauge) etter Christian Brinks utvisning mot Fredrikstad. Han fryktet en plass øverst på tribunen. Årsaken er nok at Berg, som de fleste i fotball-Norge, er usikre på hvor grensen går på grunn av NFFs mangelfulle konsekvens i disiplinærsaker.

Prinsipielt bør det være takhøyde for hva spillere og trenere skal kunne si. Men fra alle oss som faktisk har blitt bøtelagt av NFF: Folk må behandles likt. Eller skal Tom Nordlie og landslagsspillere ha Carte Blanche?

Da Jan-Derek Sørensen ble utestengt i en kamp etter å ha sagt "Brann spilte med 12 mann", ja da bør Nordlie sitte på tribunen ut vårsesongen hvis NFF er konsekvente i sine straffeutmålinger. Alternativt så må standarden settes etter Nordlie. En standard som betyr at alt tillates. Og trenere som Henning Berg vil da også kunne si hva de virkelig mener.

Det er og skal være temperatur i innledningen av sesongen. Slik har det alltid vært. Og det er mye som er uforanderlig. Eksempelvis: Rosenborg må få sine 5-6 tilleggsminutter når det er uavgjort på Lerkendal. Alle skjønner da det.

Men ellers bør det da være mulig å behandle alle likt?