IOC-president Gerhard Heibergs første tanke da han søndag kveld hørte at et flertall av befolkningen i fire byer/regioner i Tyskland sa nei til vinter-OL om drøye åtte år, var lettelse.

— Ja, for da står Oslo mye sterkere og det kan bli moro hvis vi håndterer dette riktig. I neste omgang var tanken min at dette ikke er noe særlig for IOC, fordi vi først fikk nei fra vintersportslandet Sveits, deretter fra Tyskland som også er en sterk vintersportsnasjon.

Det får oss i IOC til å tenke.

- Og da er konklusjonen?

— Da må vi spørre oss om det er noe vi her gjør feil når to så sterke vintersportssteder ikke vil arrangere et så stort mesterskap. Jeg tror gigantonomien skremmer folk, og den må vi unngå i femtiden. Når folk hører at Sotsjo-OL skal koste mer enn 50 milliarder dollar, er det mange som blir provosert.

- Betyr det at Sotsji-OL er negativt for IOC og det videre arbeidet?

— Ja, men i hvor stor grad vet jeg ikke. Folk tenker nok at dette er for stort, komplisert og kostbart, og det behøver vi ikke være med på.

Tenke annerledes

- Er det på tide å tenke nytt rundt OL?

— Ja, selvfølgelig må vi det, men jeg føler samtidig at Sotsji er en engangsforeteelse. Og vi i Oslo og Norge vil bevise at vi kan arrangere langt rimelige og sannsynligvis med større entusiasme og begeistring. Vi får en flott mulighet til å bevise at for å få stor suksess behøver vi ikke arrangere OL med slike summer som i Russland.

- Hvordan vurderer du Norges sjanser?

— Første trodde jeg at Davos ville bli den største utfordreren, deretter München. Nå er de mulige konkurrentene borte. Nå føler jeg at Norge ligger meget godt an. Jeg ser ingen av de andre konkurrentene som ensidig størst. De vil imidlertid alle komme med gode konsepter, men det bør vi håndtere. Slik sett står Oslos i dag, etter min mening, som den beste arrangøren.

Må ha trygghet

— To andre nasjoner sier nei. Kan det få innvirkning på hva Norge bestemmer seg for til slutt?

— Jeg håper ikke det. Hvis arrangementskomiteen søker, er det viktig at man kan gi den trygghet at investeringene og kostnadene som er kommet frem, kan holdes. Det må ikke bli noen overskridelser. Da kan vi også få den nødvendige støtten i Stortinget og håndtere saken riktig internasjonalt overfor IOC-medlemmene.

- Sotsjis overskridelser – hva sier IOC til det?

— Det som har skjedd i Sotsji holder ikke mål.

Dersom Norge til slutt sender en OL-søknad til IOC, ser det ut som om disse per i dag blir konkurrenter: Beijing , Krakow/Jasna, Lviv og Almaty. Heiberg mener at det også kan komme en sjette søker. 14. november er fristen for å melde inn sin interesse. I 2014 må aktuelle søkere sende inn en mer ordentlig søknad. Avgjørelsen faller sommeren 2015.