HANDSHAKE FOR PEACE: Tor Ole Skullerud og Dag-Eilev Fagermo før kampen mellom Molde og Odd på Aker stadion 7. april. HANDSHAKE FOR PEACE: Tor Ole Skullerud og Dag-Eilev Fagermo før kampen mellom Molde og Odd på Aker stadion 7. april. Foto: ERIK BIRKELAND

Fotballforbundet snur: Trenerne må ikke ta hverandre i hånden likevel

Etter kritikk fra trenerne dropper NFF å utvide «Handshake for Peace»-ordningen.

«Handshake for Peace» ble innført i norsk fotball i 2012. Ordningen, som er i samarbeid med Nobels fredssenter, gjorde det påbudt at kapteiner og dommere tok hverandre i hånden etter kampen.

Før denne sesongen valgte Norges Fotballforbund å utvide ordningen til at det også gjelder lagenes trenere. Etter kritikk fra flere hold, deriblant fra eliteserietrenere, kommer nå kuvendingen.

I en pressemelding opplyser NFF om at trenere ikke lenger må ta hverandre i hånden.

«I praksis har det imidlertid vært krevende å få gjennomført dette på en effektiv og god måte, noe enkelte Tippeligatrenere har gitt tilbakemelding på» heter det i en pressemelding på fotball.no.

— Kapteinene og dommerne har gjort dette på flott og symboltung måte hvor de sender ut viktige signal til barn og unge. Det er viktig at gode symbolhandlinger ikke føles unaturlig og er klomsete, og vi ser at i praksis har det ikke vært like lett å gjennomføre en tilsvarende hilsen mellom trenere på en smidig måte, blant annet på grunn av TV-intervjuer før kamp. Derfor lytter vi til tilbakemeldingene vi har fått og går tilbake til den opprinnelige ordningen, samtidig som trenerne ikke glemmer sitt enorme ansvar som forbilder og ledere, sier generalsekretær i NFF Kjetil Siem.

— Tullete

Gjennom en eliteseriesesong oppstår det mange konflikter mellom trenerne, og blant de som ikke går spesielt godt overens er Moldes Tor Ole Skullerud og Odds Dag-Eilev Fagermo.

Både Fagermo og Skullerud har kritisert «Handshake for Peace» for trenere denne sesongen.

– Ingen er uenig i fred. Men å dra det inn i fotballen, det mener jeg er feil. Vi har nok å ta tak i innen fotballen, om vi ikke i tillegg skal jobbe med å skape fred i verden. Det skal være litt elsk-hat i fotballen, det er det som er unikt. Venner kan du være før og etter kamp, men når det er kamp da skal det være litt «krig», det er viktig, sa Fagermo til VG tidligere denne måneden.

Og for en gangs skyld var Skullerud enig med Odd-sjefen.

– Vi trenere hilser på hverandre alle mann, både før og etter kamp. Jeg skjønner ikke hensikten med å sette det i system. Jeg synes det er tullete, sier Skullerud til Rbnett.