Når langrennseliten søndag forlater Planica, er det Italia og Sverige som kan reise hjem med de bredeste glisene. Lørdag vant Stina Nilsson og Federico Pellegrino hver sin sprint. Deretter spurtet de to sine respektive land inn til seier også på søndagens lagsprint.

Dermed er en ytterst sjelden verdenscuphelg et faktum. Det er nemlig første gang siden januar 2013 at Norge har mislyktes med å vinne et renn i en verdenscuphelg.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland. Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix

— Nå er det bare noen dager siden tidenes suksess i Tour de Ski. Det at det snur nå, er overraskende, sier NRK-ekspert Fredrik Aukland.

— Vi er ikke fornøyde

Sist gang de norske løperne ikke klarte å vinne var under den avsluttende Tour de Ski-helgen i 2012-2013-sesongen, da vinnerne het Justyna Kowalczyk (Polen, to renn), Aleksej Poltoranin (Kasakhstan) og Alexander Legkov (Russland).

Siden har Norge vunnet minst ett renn i 35 strake verdenscuphelger. Det vil si at statistikken har holdt seg i 1107 dager.

Det var riktignok ingen norske seire under verdenscupstevnet i Szklarska Poreba, Polen i januar 2014. Da stilte imidlertid ingen norske løpere til start, siden NM gikk på samme tid.

— Jeg vil oppsummere dette ganske enkelt som en svak helg resultatmessig, dessverre. Det er ikke så mange andre karakteristikker å bruke. Vi er ikke fornøyde med det her. Det gikk rett og slett for sakte, sier landslagssjef for de norske sprinterne, Arild Monsen.

— Det er for dårlig. Det er litt tilfeldig, men vi er ikke fornøyde og har ingen grunn til det heller, fortsetter han.

Det hører med til historien at det norske laget har et helt stjernegalleri i bakhånd. Blant toppløperne som ikke dro til Planica er Therese Johaug, Martin Johnsrud Sundby og Petter Northug.

Tviler på at nytt fokus er årsaken

Neste helg er verdenseliten samlet i tsjekkiske Nove Mesto.

Troppen tas først ut mandag, men landslagskoordinator Ulf Morten Aune bekrefter overfor Aftenposten at hvert fall Martin Johnsrud Sundby er blant de store profilene som returnerer til verdenscupen. Dermed kan det være duket for norsk revansj allerede om en uke.

Fredrik Aukland mener imidlertid at italiensk og svensk suksess ikke bare kan forklares med norske forfall.

— Det er en rask løype som favoriserer hurtige sprintere. Vi vet jo at de norske sprinterne hevder seg bedre og bedre i distanserenn. Man kan jo stille spørsmål rundt hvorvidt det har gått på bekostning av hurtigheten. Det er raskt å konkludere etter ett renn, men for meg virker det som de manglet topphastigheten, sier Aukland.

Arild Monsen mener som Aukland at det er for tidlig å konkludere.

— Jeg tror ikke det er en grunn. Vi kan hvert fall ikke vite etter en dårlig helg, sier han.

- Bra sett med internasjonale øyne

Søndag gikk Heidi Weng og Astrid Uhrenholdt Jacobsen inn til en andreplass i kvinnenes lagsprint, mens Anders Gløersen og Eirik Brandsdal ble beste norske herrelag med en femteplass.

Selv om Italia, anført av sprintfantomet Federico Pellegrino, stakk av med to seire denne helgen, har også Frankrike imponert stort, med blant annet to lag på pallen på lagsprinten for herrer.

— Sett med internasjonale øyne så er jo dette veldig, veldig bra, selv om det aldri er noe særlig for oss norske. Når vi blir nummer fem på en herresprintstafett, så er det bemerkelsesverdig dårlig. Det er både bra for idretten, og et lite tankekors for de norske. Men så skal man jo være forsiktig med å kritisere når man har dominert så mye. Kanskje rennet er et signal til FIS at denne typen langrenn gjør at de norske ikke dominerer så mye, og kanskje vi får se mer av den type løyper.

— Når det er skøyting og løpene blir gått på mellom to minutter og femten sekunder og to og et halv minutt, da er vi ikke alene om å gå fort. Federico Pellegrino har bare blitt veldig god. Vi må jobbe hardt, og det er ikke noe som kommer av seg selv, sier Arild Monsen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport her nå. Hvor dristige svev, kombinert-krise, fotball og Arne Scheie er tema: