VIKING-SARPSBORG 0-1 e.e.o.

Sarpsborg 08 skrev historie og er for første gang i cupfinalen på Ullevaal. 1-0 over Viking i Stavanger etter ekstraomganger kom etter en solid defensiv prestasjon.

— Dette er gøyalt, dette er stort for Sarpsborg, utbryter trener Geir Bakke like etter at laget hans har gått av banen med 1-0 over Viking i semifinalen.

Vikings assistenttrener, Ian Burchnall, var ikke i tilsvarende humør.

— Vi var det beste laget. Med unntak av de første ti minuttene, kjørte vi hele kampen. Derfor er jeg veldig skuffet på vegne av spillerne og publikum som hadde fortjent bedre, sier Burchnall.

Sjekk hvordan hovedtrener Kjell Jonevret reagerte etter tapet her: - Det er svart nå.

Her trøster Indridi Sigurdsson landsmann Jon Dadi Bödvarsson etter semifinaletapet. Foto: Pål Christensen

Han mener Sarpsborg08 hadde mer hell enn godt var.— Samtidig kunne vi også prestert bedre, men vi hadde sjanser nok til å vinne dette, mener Viking-assistenten.

Geir Bakke er ikke uenig i at Viking kjørte kampen.

— Viking er bra, det hadde mye av spillet, men skapte ikke veldig mange store sjanser. Vi gjorde det vi kom hit for, scoret ett mål og er i finalen. Det har vi grunn til å juble for, sier Bakke.

To gedigne sjanser like før full tid

Nesten 13.000 Viking-tilhengerne så for seg en overkommelig semifinale mot Sarpsborg 08, men fikk erfare at østfoldingene var atskillig verre å få has på enn langt mer meritterte Molde som ble slått 3-1 i semifinalen.

Her jubler Patrick Mortensen etter sin scoring i første ekstraomgang. Foto: Pål Christensen

Viking hadde to gedigne sjanser til å avgjøre fem minutter før full tid, men verken Kiefer Moore eller Jon Dadi Bødvarsson makte å treffe mål i meget gode posisjoner, men Patrick Mortensen var nærmere for gjestene.Dansken satte ballen i tverrliggeren tre minutter ut i første ekstraomgang, og kunne avgjort der og da.

Det gjorde han likevel da han satte ballen i mål i det 98. minutt. Et langt innkast ble stusset, og Mortensen headet ganske uforstyrret inn seiersmålet på bakre stolpe.

Samuel Adegbenro og Viking hadde en gedigen sjanse til å utligne da 19-åringen skjøt i stolpen i andre ekstraomgang.

Aftenbladets sportsleder fulgte kampen direkte. Les hvordan han opplevde dramatikken her.

God Sarpsborg-start

Sarpsborg 08 gikk ut i hundre på Viking stadion akkurat slik trener Geir Bakke varslet før kampstart. Et særdeles feststemt og stort publikum ante uro, og det ble ikke bedre da gjestene skaffet seg både avslutning og corner før det var spilt fire minutter.

Etter åpningsminuttene kom Viking litt bedre, og da formspiller Samuel Adegbenro ga Viking lagets første mulighet ved å skaffe corner, et par minutter etter Sarpsborg hjørnespark, trodde de fleste på tribunene at hjemmelaget skulle legge press på de lysegrønne.

Det skjedde ikke i særlig stor grad, men André Danielsens frispark fra 20 meter kvarteret ut i omgangen lignet i det minste en Viking-sjanse.

Det ga opptakten til en bra periode for hjemmelaget, men de gangene innleggene kom, var det veldig lite trykk i boksen. Steinthor Thorsteinsson gikk i bakken ved et par anledninger, men det var ingen grunn for dommer Dag Vidar Hafsås til å blåse.

Før kampen var RBK-trener Kåre Ingebrigtsen klokkeklar da han ble spurt om hvilket lag han ville møte i finalen. Les mer her.

Farlig Sarpsborg-duo

Midtveis ut i førsteomgangen ble Sarpsborg spilt lavere og lavere, men trener Geir Bakke visste naturligvis hva han gjorde da han tok med de to rutinerte Bojan Zajic og Martin Wiig fra avspark.

Duoen lusket rundt som gjedder i sivet, hentet opp unøyaktigheter i Vikings ballspillende bakre firer og sentrale midtbane.

I det 25. minutt var nettopp Zajic og Wiig som ved to anledninger skapte problemer og ga Sarpsborg en ny corner.

Viking fikk mer og mer grep om spillet frem mot halvtimen, men noen stor dominans var det aldri snakk om, og vertene manglet mye på å skape sjanser av betydning.

Stillingskrig

Hadde det ikke vært for et vanvittig bra publikum, hadde det ikke vært for nerven, hadde det ikke vært for betydningen, for premien, cupfinale på Ullevaal, ville dette fort fortonet seg som en litt kjedelig stillingskrig.

Og jammen skal de ha for at de bidro, de 2-300 som hadde tatt turen fra Sarpsborg for å løfte frem sine 11 i lysegrønn signalfarge.

Ni minutter før pause kunne de fått ekstra grunn til å juble. Da steg lange Patrick Mortensen til værs, men headet ufarlig mer på langs enn mot Viking-målet.

Viking prøvde å hente frem kontringer som laget er blitt så kjent for denne høsten, men det endte med upresise pasninger og enorme avstander mellom lagdelene. Feilene ga gang på gjestene anledning til å legge press.

Den første virkelige målsjansen var det likevel Viking som skapte. I det 41. minutt slo Kristoffer Haugen presist inn med venstrefoten, og Suleiman Abdullahi bredsidet ballen hardt like utenfor målet til Sarpsborg-keeper Lasse Heinze.

Rett før pause fikk gjestene en ny corner etter en ny Zajic-involvering, men uten tellende resultat, og da lagene gikk i garderoben, var det ikke noe som antydet hvem som skulle få Ullevaal-adgang den 22. november.

Frustrasjon

Først tre minutter etter pause gjennomførte Viking en tilnærmet perfekt kontring, men dommer Hafsås gjorde igjen helt rett da han annullerte Suleiman Abdullahis scoring for offside.

Skulle dette bli opptakten til en friskere og frekkere Viking-periode?

Det virket slik noen ganske få minutter, og trener Kjell Jonevret fikk litt svar fra sine spillere da han etterlyste mer tempo i pausen.

Men Sarpsborg 08 lot seg ikke bryte ned, og rutinerte Bojan Zajic fortsatte å irritere stadig mer måljagende Viking-spillere med sine småtriks.

Selv om gjestene mistet mer og mer grepet om ballen etter pause, var laget frempå med stikk mot Viking-målet, og når Viking-spillerne i tillegg ved flere situasjoner opptrådte urutinert og pådro seg unødvendig frispark, ga det muligheter for Sarpsborg til å flytte frem spillere.

Det mest frustrerende for hjemmepublikummet var den store mangelen på målsjanser, og verken Jon Dadi Bødvarsson, Suleiman Abdullahi eller Samuel Adegbenro som alle har imponert i serien, maktet å sette skikkelig preg på kampen.

Makhtar Thioune kom inn for Steinthor Thorsteinsson vel 20 minutter før full tid for å få orden på de offensive pasningene, men heller ikke han lyktes skikkelig.