Magnus Carlsen kjemper «alltid» om gull i lyn- og hurtigsjakk-VM. Her grubler han på et trekk i hurtigsjakk-VM i St. Petersburg. Lennart Ootes (http://wrbc2018.com)

Egenskapen som gjør Magnus Carlsen unik: – Et tegn på en virkelig stor spiller

Mens konkurrentene er ujevne, forbløffer Carlsens statistikk mange sjakk-kjennere.

«Jeg samler ikke på femteplasser!»

Magnus Carlsen gliste da han sa setningen i NRK-intervjuet. Men det er nesten som å slå inn åpne dører. Nordmannens vinnervilje er for lengst sagnomsust i sjakkmiljøet.

Men selv om Carlsen kun bryr seg om førsteplasser, er plasseringene hans i lyn- og hurtigsjakk-VM likevel imponerende.

Carlsen har nemlig deltatt i seks hurtigsjakk-VM og fem lynsjakk-VM siden 2012. Aldri har han blitt dårligere enn nummer seks.

– Magnus har et ekstra gir. Han vinner oftere partier enn de andre. Han er den beste. Han er den alle frykter. Alle de andre er hipp som happ. I dag var det tilfeldigvis Dubov som vant, sier Carlsens tidligere trener Simen Agdestein etter avslutningen av hurtigsjakk-VM.

Simen Agdestein er Magnus Carlsens tidligere trener og stormester i sjakk. NTB SCANPIX

Her er resultatene

Få turneringer tiltrekker seg så mange verdensklassespillere som lyn- og hurtigsjakk-VM.

Her er det små marginer. Et par feilskjær, og drømmen om medaljer er knust. Resultatene til noen av Carlsens konkurrenter sier alt om nivået.

Viswanathan Anand ble nummer 23. Peter Svidler ble nummer 36. Levon Aronian ble nummer 103.

Magnus Carlsens stabilitet er unik i verdenseliten. Han kjemper alltid om gull. Fredag levde gulldrømmen helt til siste runde.

Før mesterskapet kartla Tarjei Joten Svensen, mannen bak nettstedet mattogpatt.no, Carlsens resultater i lyn- og hurtigsjakk-VM.

Her er oversikten:

Lynsjakk-VM

2012: 2

2013: Deltok ikke

2014: 1

2015: 6

2016: 2

2017: 1

Hurtigsjakk-VM

2012: 2

2013: Deltok ikke

2014: 1

2015: 1

2016: 3

2017: 5

2018: 5

– Et tegn på en virkelig stor spiller

Magnus Carlsens stabilitet forbløffer mange sjakk-kjennere. Tidligere VM-utfordrer og visepresident i FIDE Nigel Short uttrykte det slik torsdag:

– Det er et tegn på en virkelig stor spiller at han kan spille «totalt dritt» (sammenlignet med hans høye standarder) og likevel være et halvt poeng bak teten, med fem partier igjen, skrev Short på sin Twitter-konto.

Sjakkekspert Atle Grønn er enig.

– At han henger med, selv etter sin dårligste dag onsdag, sier litt om Magnus sitt nivå. Jeg har ikke en veldig god forklaring. Men jeg kan aldri huske at Carlsen bare har avsluttet en turnering med et par korte remiser. Når det går skeis for de andre, gir de litt opp. Carlsen gir ikke opp, sier Grønn.

Sjakkekspert Atle Grønn er imponert over Magnus Carlsens stabilitet. Berit Roald, NTB scanpix

Han peker på situasjonen to runder ut i hurtigsjakk-VM. Da sto Carlsen med null poeng etter to sensasjonelle tap.

– Da sa han «ingenting er spolert». De fleste andre ville tenkt at alt er spolert. Det gjør at Magnus klarer å kjempe seg tilbake.

– Nå er han større favoritt

Og i hurtigsjakk-VM Carlsen kjempet seg tilbake, hvert fall til en sterk plassering. Han var nummer 76 etter dag 1 av VM, men nummer 5 etter dag 3.

Carlsen er uansett langt fra fornøyd. Lørdag og søndag går han for gull i lynsjakk-VM.

– Der en han større favoritt. Men i lynsjakk er også marginene enda mindre, sier Simen Agdestein, som får støtte av Atle Grønn:

– Carlsen har bedre sjanser i lynsjakk. For i lynsjakk er intuisjonen enda viktigere. Når Magnus har flyten, har han definitivt den beste intuisjonen i verden. Det er ingen tvil om det, sier Grønn.

Mens det var 15 runder i hurtigsjakk, skal lynsjakk-VM spilles over 21 runder. Betenkningstiden er tre minutter + to sekunder pr. trekk.