ALFHEIM: Alle TIL-supportere husker den innflytelsen Kara og Saliou Ciss hadde i TIL-laget i 2010-2013 og hva Papa «Badou» Ndiaye og Vieux Sané har gjort for Bodø/Glimt de siste årene. Felles for dem alle er at de kommer fra Diambars-akademiet i Senegal.

TIL har holdt kontakt med ledelsen på akademiet og har hatt spillere på prøve på Alfheim, uten at det har blitt noe mer ut av det. Nå vurderer sportssjef Svein-Morten Johansen og trener Bård Flovik å reise til Senegal i midten av neste måned.

– Vi vurderer å se om det er praktisk mulig å få til og at det passer med deres planer, men de ønsker oss hjertelig velkommen nedover, sier Johansen til iTromsø.

Tredelt stall

Besøket har et todelt formål:

– Det ene er å opprettholde kontakten og linjene dit og det andre er å kanskje se på konkrete spillere som er der nede, sier Johansen.

Samtidig understreker sportssjefen at TIL skal satse enda mer på egenproduserte spillere de kommende årene.

– Målet er at halvparten av stallen over tid skal være egenutviklede spillere. «Oppå» der kommer skal en del være nasjonale/regionale spillere. Den siste delen kommer til å være utenlandske spillere, og det blir ikke så mange. Vi ønsker å befeste kontakten med noen miljøer som vi jobber med mer enn noen andre, sier Johansen.

Diambars er ett av dem.

– Og Diambars har oppfattet at disse spillerne klarer seg godt i nord – og at de kanskje gir en ekstra ballast hvis de skal ut videre, som for eksempel Kara, sier TILs sportssjef.

TIL måtte betale full utdanningskompensasjon for Kara og Ciss, men økonomien tillater ikke lenger det.

– Vi har snakket om litt andre modeller som kunne tilpasses litt vår økonomi. Vårt utgangspunkt er at vi må se på ordninger som kan gå begge veier, sier Johansen.

Sterk lokal satsing

Men TIL ønsker som nevnt å få fram enda flere egenproduserte spillere. Egenutviklede spillere definerer TIL-sjefen ut fra fotballforbundets krav om tre år i klubben før fylte 21. Forbundet har krav om fire egenproduserte spillere i stallen til en eliteserieklubb. TIL vil altså omtrent triple dette tallet.

– Vi har jobbet litt med det i høst i forhold til planverket vårt og strategier. Vi har sett på tallene våre, og med åtte egenutviklede spillere i stallen per i dag, ser vi at det skal være oppnåelig. Det er et fint mål å ha for utviklingsavdelingen, sier Johansen.

I år har spillere som Mikael Norø Ingebrigtsen og Runar Espejord fra klubbens egen utviklingsavdeling fått et gjennombrudd i eliteserien, mens spillere som Jostein Gundersen og Fredrik Michalsen har banket så hardt på døren at de belønnes med A-lagskontrakter fra og med 2016-sesongen.