Alt ligger til rette for en dramatisk avgjørelse i New York onsdag. Magnus Carlsen og Sergej Karjakin klarte ikke å avgjøre VM-duellen i løpet av 12 ordinære partier. Dermed blir det omspill som avgjør hvem som skal krones som verdensmester.

— Jeg tror Magnus er veldig innstilt på ekstraspill nå. Han har spilt mye lynsjakk og hurtigsjakk i det siste, sier stormester Simen Agdestein.

Omspillet er som følgende: Først spilles fire partier hurtigsjakk. Dersom det ikke holder for å kåre en vinner, blir det fem runder med to partier lynsjakk. Står Carlsen og Karjakin likt etter fem lynsjakkrunder, skal alt avgjøres i Armageddon-parti.

Les også:

Sergej Karjakin har tidligere, blant annet da han vant World Cup-turneringen i Baku i 2015 etter omspill, vist at han kan håndtere nervene som følger med på ypperlig vis. Magnus Carlsen har mindre erfaring med denne typen sjakk. Den polske stormesteren Michal Krasenkow pekte på dette som en viktig årsak til at han så på russeren som favoritt til VM-tittelen.

— Jeg har tro på at Carlsen og hans team har gjort en god vurdering. Hvis han nå vinner lynsjakken, blir han genierklært. Taper han blir han det motsatte, sier sjakkhistorikker Øystein Brekke.

Slo Carlsen i omspill i 2005

For 11 år siden spilte Magnus Carlsen omspill i en annen stor turnering - i 2005-utgaven av NM. Motstander var det som på tidspunktet var Carlsens lærer, Simen Agdestein. Duellen endte med tap for 14-åringen.

Magnus Carlsen og Simen Agdestein fra NM-finalen i 2005, en tittel sistnevnte vant etter omspill. Foto: NTB Scanpix

— Det var veldig tett. Vi hadde kniven på strupen begge to om jeg husker rett. Til slutt vant jeg, fordi Magnus gjorde noe veldig dumt, forteller Agdestein om NM-kampen for 11 år siden.

Les også:

— Det var veldig mye psykologi i spill. Carlsen var mektig irritert, og hadde god grunn til det egentlig. Han hadde muligheten til å avgjøre uten omkamp. Magnus var ung, og var som fremadstormende spillere gjerne er. Han overvurderte seg selv litt. Jeg tror ikke Magnus klarte å ta Simen 100 prosent på alvor. Det kostet. Den gamle og rustne Simen Agdestein hadde piler i koggeret, sier Brekke.

At Carlsen skal gå på samme smell, og undervurdere sin russiske motstander, ser han ikke på som sannsynlig.

— Sammenligningen er interessant siden det også da var omspill med hurtigsjakk, men jeg tror nok sammenligningen også slutter der, sier han.

— Beslutningen han tok i det 12. partiet, er et tegn på respekt for Karjakin. Hadde det vært slik at han trodde han bare kunne stille opp og feie over motstanderen, så tror jeg kanskje han ville tapt igjen, sier sjakkhistorikeren.

Fikk du med deg denne?

En fordel for Carlsen

Sergej Karjakin har blitt rost for måten han har håndtert omspill på tidligere. Russeren har forsvart seg godt gjennom hele mesterskapet.

— Han er bra i denne typen spill. Han har gode nerver, vurderer Agdestein.

Den nienderangerte russeren har som regel valgt de trygge løsningene. Det kan være en fordel for Carlsen.

— Jeg tror han har respekt for Magnus, at han mange ganger kan finne på å ta litt forsiktige beslutninger. Det kommer til å komme kritiske faser i omspillet, der han må ta vanskelige valg. Han har hele tiden valgt det forsiktige, og det er bra for Magnus å ha litt overtaket der. Jeg tror han vil dra med seg det, sier Carlsens tidligere lærer.

Den regjerende mesteren gjorde tilsynelatende et bevisst valg og gikk for omspill i det 12. partiet. Flere reagerte på beslutningen.

— Han virket litt resignert i den forstand at han har ikke lykkes ordentlig å utspille Karjakin til nå. Sånn sett er det en veldig kynisk og klok beslutning, der han går inn for å spare krefter, sier Agdestein om valget.

— Hvis han nå vinner lynsjakken, kan han bli genierklært. Taper han blir han det motsatte, sier Brekke.

Hør Aftenpodden Sport. Hvor det blir sjakksnakk, Steven Gerrard, Bjørgen-maskinen og kalkuner på Manhattan: