I fotballens verden kryr det av mer eller mindre seriøse lister og kåringer. Blant de med mer tyngde finner vi Gazetta Dello Sports årlige liste over de største talentene i europeisk fotball.

Den italienske sportsavisen er blant de aller mest anerkjente av medier som dekker fotball.

De har nå kåret de 50 mest spennende talentene født i 1996 eller senere i europeisk fotball. Hele listen finner du her. Martin Ødegaard får en 19.-plass på listen. Den norske Real Madrid-spilleren faller kraftig på listen fra i fjor: Da var han nummer to, kun bak Liverpools Divock Origi.

– Det sier veldig mye når en autoritet som Gazzetta har ham som nummer to av talentene i Europa. Det er egentlig ganske utrolig. Dette er den mest respekterte sportsavisen i verden, og bak denne listen ligger det mye godt arbeid, sa tidligere talentspeider og fotballeder Tor-Kristian Karlsen til TV 2 om fjorårets rangering.

Fikk du med deg denne?

Best i Skandinavia

Av spillere født i 1998 eller senere er det imidlertid bare West Hams Reece Oxford (nummer 16) og Milan-keeper Gianluigi Donnarumma (nummer fire) som rangeres høyere enn Ødegaard i årets rangering.

Listen toppes av Kingsley Coman. Det franske midtbanetalentet er utlånt til Bayern München fra Juventus. Nummer to på listen er den tyske Schalke-spilleren Leroy Sanè, mens den belgiske Anderlecht-spilleren Yoeri Tielemans får tredjeplassen. Fra Skandinavia er det kun funnet plass til én annen spiller enn Ødegaard: Danmarks Andreas Christensen på 37.-plass.

Til tross for at Ødegaard raser ned på listen i talentkåringen, rangeres han fortsatt foran en rekke spillere som spås lysende fotballfremtider.

Tjærnås: — Ødegaard har virket mer utilpass

Da fjorårets liste ble publisert, var Ødegaard på sitt heteste. Han var blitt tidenes yngste norske landslagsspilleren og den yngste til å spille i en EM-kvalifisering. Han ble jaget av alle de største klubbene i Europa.

I januar i fjor ble han presentert som Real Madrid-spiller. Han fikk sin førstelagsdebut for klubben som innbytter 23. mai, men har siden spilt for annetlaget Castilla på tredje nivå i Spania. Der har han slitt med å markere seg voldsomt, og han er blitt byttet ut i et flertall av kampene.

På etteårsdagen for Real Madrid-overgangen oppsummerte fotballekspert Lars Tjærnås Ødegaards første år i den spanske hovedstadsklubben.

— Der han på sitt beste i Strømsgodset og på landslaget «danset fotball», har han virket litt mer utilpass og forknytt i flere kamper i den helhvite drakten. Der han valgte det storslåtte og usikre da han valgte klubb, har han valgt det trygge og mindre spektakulære på banen. Dessuten har nivået på ligaen vært svakere enn mange trodde på forhånd, og definitivt svakere enn nivået han kunne spilt på om han hadde valgt en annen klubb, skrev Tjærnås.

Han mente imidlertid at det ikke var noen grunn til beskymring for utviklingen til Ødegaard.

— Ingen med noenlunde fornuftig virkelighetsbilde kunne tro i fjor på denne tiden at vi skulle snakke om A-lagsspiller Ødegaard når vi skulle gjøre opp status etter et år. Etter all sannsynlighet gjør vi det heller ikke neste år, skrev Tjærnås.

Slik så Gazetta Dello Sports rangering ut for ett år siden:

1) Divock Origi (Belgia, Liverpool), 2) Martin Ødegaard (Norge, Strømsgodset), 3) Breel Donald Embolo (Sveits, Basel), 4) José Gimenez (Uruguay, Atlético), 5) Anwar El Ghazi (Nederland, Ajax), 6) Luke Shaw (England, Manchester United), 7) Ruben Neves (Portugal, Porto), 8) Youri Tielemans (Belgia, Anderlecht), 9) Alen Halilovic (Kroatia, Barcelona), 10) Adnan Januzaj (Belgia, Manchester United).

Ny episode av Aftenpodden Sport. Høydehus, barneidrett, «sværingen fra Rælingen» og en trener i trøbbel er tema: