Helleland advares før presidentkampen: – Ingen tvil om at det er et skittent spill

Linda Helleland vil møte tøff motstand i kampen for å bli WADA-president.

Publisert:

VIL BLI PRESIDENT: Linda Hofstad Helleland har klare tanker om hva hun vil oppnå i WADA. Kampen frem mot sjefsjobben kan bli knallhard. Foto: Rune Petter Ness

  • Reidar Løfaldli
Denne artikkelen er over to år gammel

Linda Hofstad Helleland lanserte torsdag sitt kandidatur til å bli ny president i Verdens antidopingbyrå (WADA).

Barne- og likestillingsministeren, som har vært visepresident i WADA siden 2016, fortalte i et intervju med Adresseavisen at hun er skremt over det hun beskriver som mangel på åpenhet, uavhengighet og gjennomsiktighet i organisasjonen.

– Jeg vil jobbe for at WADA fortsatt skal lede an i antidopingarbeidet. De siste årene har det vært skremmende å se hvor systematisk og utbredt dopingen er, både i antall saker og også hvilke type saker, sier Helleland.

Les også

«Hvis vi lager et lovverk som skal følges, må vi stå ved det, selv når det blir ubehagelig»

Håper på rettferdig prosess

40-åringen fra Klæbu er klar over at ferden mot et eventuelt presidentverv vil bli tøff, og sier at svertekampanjen for å svekke kandidaturet allerede er i gang. Det fikk hun oppleve i praksis da hun på forrige ukes WADA-møte i Montréal skulle legge fram et nytt radikalt antidopingforslag.

– Jeg ble møtt med argumentet at jeg var ute etter oppmerksomhet. Det er jo tradisjonelle hersketeknikker. Det sitter menn der som kunne vært mine besteforeldre, og så kommer en ung kvinne som ikke har i nærheten av deres fartstid, sier Helleland.

Les også

Helleland trakk radikalt antidopingforslag etter massiv motstand

Norske eksperter på idrettspolitikk er ikke overrasket over hva som foregår.

– Det er ikke noe tvil om at det er et skittent spill. Alle slike posisjoner er omfattet av skittent spill i kulissene. Det er mye som står på spill, spesielt for IOC, de ønsker ikke å miste kontroll, sier Andreas Selliaas. Han er sportsblogger og ekspert på idrettspolitikk.

WADA eies og styres 50 prosent av idrettsbevegelsen og 50 prosent av myndigheter, og partene bytter på å inneha vervet som president. Nåværende president Craig Reedie har vært idrettens kandidat. Neste gang er det myndighetenes tur.

– Jeg håper det blir en rettferdig demokratisk prosess, men mistenker at den fortsatt blir preget av hvem som kjenner hvem og hvem som snakker hverandres sak, sier TV 2s antidopingekspert Mads Kaggestad.

Sportsblogger og ekspert på idrettspolitikk, Andreas Selliaas. Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– IOC ønsker å kontrollere

Det anerkjente nettstedet Inside The Games skriver at Hellelands kandidatur ganske sikkert vil møte motstand fra IOC. Den olympiske organisasjonen er forventet å komme med en egen kandidat til vervet.

– WADA-systemet er ganske nytt, og jeg vil tro at idretten helst vil ha sin mann der. Hvis ikke, vil de ha en representant fra myndighetene de har kontroll på, tror Kaggestad.

Antidopingekspert i TV 2, Mads Kaggestad. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Ekspertene roser Hellelands offensivitet og sier at momentumet hun har skapt i antidopingarbeidet er reelt.

– Jeg tror nok det er en fare for at hun er litt for offensiv. Hun er et friskt pust, men tar en sjanse med å være såpass kontroversiell. Hun kan støte folk fra seg, og de etablerte vil føle seg truet av henne, sier Kaggestad.

Selliaas tror trønderens tydelighet kan skape frykt hos IOC.

– Snakket om endring kan IOC være med på, men de vil ha kontroll på prosessen. Det tror jeg ikke er til Hellelands fordel, sier Selliaas.

Les også

IOC-medlem: - Problemet i WADA er ikke systemet. Det er folkene.

Tidlig ute

Selliaas spør seg om hvor taktisk det er av Helleland å gå ut med sitt kandidatur så tidlig. Presidentvalget i WADA holdes i november 2019.

– Det kan være farlig å lansere sitt kandidatur lenge før beslutninger skal tas. Det tror jeg også gjelder her. Går man åpent ut tidlig, kan man gjøre det vanskelig for seg selv. Motkreftene får god tid til å mobilisere, sier han.

Selliaas ser at debatten hun skaper kan presse frem endringer på sikt.

– Hun er veldig tydelig på hva hun vil og hva hun vil endre, og snakker om hvordan hele systemet må endres. Man kan håpe for hennes del at støyen hun skaper gjør at IOC blir mer og mer presset, sier Selliaas.

Han mener barne- og likestillingsministeren nå må være tilstede på den internasjonale arenaen og bruke tid på å lære seg spillet som foregår i kulissene. I slike prosesser er det nesten alltid pengene som rår, sier han.

– Hvis Helleland greier å få myndighetssiden til å gå inn med mye penger, kan det ha god effekt på hennes kampanje. Jeg tror hun må jobbe med å fremforhandle slike ting, både i det skjulte, men også i offentligheten, sier Selliaas.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. IOC
  2. Linda Hofstad Helleland
  3. Mads Kaggestad