Therese Johaugs positive dopingprøve slår ned som en bombe i det internasjonale langrennsmiljøet. Forrige sesongs verdenscupvinner har testet positivt på stoffet clostebol. Selv hevder hun prøven er et resultat av å ha brukt kremen trofordermin på en solbrent leppe.

Saken får selvfølgelig massiv medieoppmerksomhet også i Sverige.

Sveriges landslagssjef Rikard Grip reagerer også med vantro.

Sveriges landslagssjef Rikard Grip. Foto: NTB SCANPIX

— Man blir jo «svinchockad», sier Grip til Expressen.- Det påvirker en idrett som vi holder på med. Noen må virkelig ta tak i dette, og se hvorfor sånne ting oppstår. Det må de virkelig ta på alvor, fortsetter Grip.

Lasse Anrell, som jobber i Värmland-avisen NWT, har tidligere vært svært kritisk mot norsk langrenn. Anrell bruker sterke ord om Johaug.

— Når hun går på ski, ser hun ut om Johann Mühlegg, sier Anrell ifølge Expressen.

Den tysk-fødte spanjolen Mühlegg ble tatt i doping etter Salt Lake-OL, etter å ha dominert fullstendig i det mesterskapet.

Dette sier Johaug: - Jeg er helt knust.

Kommentator: - De må ha kontroll

Sveriges to største aviser, Expressen og Aftonbladet, startet øyeblikkelig en direktesending om temaet.

— Landslagslegen (Fredrik S. Bendiksen, journ. anm.) tar på seg hele skylden. Det kan føre til noen spørsmål. Vi ser tegn på at veldig, veldig mange aktive har dårlig kontroll på hva de tar. Det kan ikke foregå sånn, spesielt med en stor stjerne. De må ha fullstendig kontroll bare de tar noe for leppene, sier langrennskommentator Tomas Pettersson i en direktesending på expressen.se.

Slik var oppslaget på Aftonbladets hjemmeside. Foto: Skjermdump, Aftonbladet

Pettersson innrømmer at han er sjokkert over dagens nyhet.— Virkeligheten overgår alle scenarioer av fiksjon. Jeg tror en hel norsk nasjon er sjokkert, fortvilet og forbannet, sier Pettersson.

Aftonbladets langrennsjournalist Petra Thorén kommenterer også nyheten i kanalens tv-sending.

— Norge er en enormt stor skinasjon. At de ikke har kontroll over hva de tar, er oppsiktsvekkende, uforståelig og svørt overraskende, sier Aftonbladets Petra Thorén i kanalens tv-sending.

AVSLØRT: Ett Google-søk kunne avverget Johaug-saken.

- Hva!? Å herregud

Også i Finland er det sterke reaksjoner. «Gigantbombe» skriver finske Ilta-Sanomat, som har skrevet mye om Martin Johnsrud Sundbys utestengelse etter at han ble tatt for feil bruk av astmamedisin.

Den svenske landslagsløperen Maria Rydqvist har i mange år konkurrert mot Johaug i langrennssporet.

– Hva?! Å herregud...nei! Var hennes første reaksjon overforAftonbladet.

– Oi, dette høres ut som en spøk. Det høres helt forferdelig ut. Et sjokk, utrolig trist, sa hun videre.