KATOWICE (adressa.no): Det var i forbindelse med en lagmiddag i Rijeka i 2008 uhellet var ute.

Kroatias unge kanthåp, da 22 år gamle Ivan Cupic, skled og tok etter et gjerde for å unngå å falle. Men gifteringen hans hektet seg fast i en wire, og ringfingeren ble regelrett revet av.

Han ble tatt til sykehuset i Rijeka, men to tredjedeler av fingeren måtte amputeres, og håndballspilleren sto igjen med fire fingre på venstrehånden. Som er den kroaten skyter med.

Mannen Norge må stoppe: — Et balltalent utenom det vanlige.

Var bekymret for levebrødet

— Jeg stiftet familie som ung, og først tenkte jeg «åh-åh! Dette er jobben min, og jeg vet ikke om jeg klarer å bli så god som jeg var», forteller Cupic til adressa.no.

— Men du vet, når alle fortalte meg at jeg ikke lenger ville bli den samme spilleren ga det meg motivasjon som jeg tror drev meg til å bli en bedre spiller.

For Cupic ga ikke opp. I stedet tilpasset han seg situasjonen, og fikk det til å fungere igjen.

— Det var mange spørsmål om jeg kunne spille mer håndball eller ikke, men etter et par måneder klarte jeg å bli vant til situasjonen, og spilte håndball som om ingenting hadde skjedd. Det var en dum skade, men jeg spiller håndball. Så da er det ok, sier han.

— Du må være motivert og ha noen mål, og for meg var det første målet å spille god håndball igjen.

Visste du at Sander Sagosen figurerer i denne ukens Donald-blad? Sjekk hva håndballtalentet har å si til navnet «Tander Sagflisen» her.

Medaljegrossist

Det har han åpenbart klart.

Den nå 29 år gamle høyrevingen står nemlig med hele 113 landskamper og 445 landslagsmål. Han har tatt OL-bronse med Kroatia i London 2012, VM-sølv (2013) og VM-bronse (2013), i tillegg til to EM-sølv (2008 og 2010) og EM-bronse i 2012. I tillegg har han kommet til Final Four i Mesterligaen med polske Kielce to ganger.

Søndag kveld blir han med andre ord en håndfull for de norske håndballguttene, som etter 25-26-tapet for Island fredag er avhengig av å slå Kroatia om de skal ha håp om å ta med seg poeng inn i hovedrunden i årets europamesterskap.

Kroatia startet med å slå Hviterussland komfortabelt, men det er først nå mesterskapet virkelig begynner for dem.

— Dette blir en avgjørende kamp for begge lagene. Norge er et tøft lag, som vi møtte i to vanskelige kamper i kvaliken (én seier til hvert av lagene), og jeg håper vi kan vinne og spille mot Island om førsteplassen, sier Cupic.

Mener Kroatia er favoritter

Han venter seg en smertefull affære i Katowice, for han mener at det norske forsvaret er vrient å bryne seg på.

— Det er en tøff sport, og noen ganger er det hardt og smertefullt. Du må være forberedt på alt, sier han.

Cupic tror kampen mot Norge vil avgjøres av hvem som får flest enkle kontringsmål. Og før kampstart er han rimelig sikker på at det blir Kroatia.

— Vi er Kroatia, og har den mentaliteten før hver kamp at vi er det beste laget. Hver kamp er som en finale for oss, sier han.

Norges kamp mot Kroatia vises på TV3 klokken 1815.