Nå får de kompensert tapet.

Først ble det skifte av byrådsmakt i Oslo, og VM i skiskyting mistet en bevilgning på fem millioner kroner øremerket en byfest i forbindelse med VM i mars. Deretter kom det nye statsbudsjettet med en økning av momsen på kulturarrangementer fra 8 til 10 prosent. Dermed forsvant 600.000 kroner av VM-inntektene til staten.

Tidlig billettsalg var ikke lurt

VM hadde solgt mange billetter allerede før budsjettet ble lagt frem, men ettersom arrangementet blir holdt i år, er det momspliktig etter nye regler. Det var fortvilelse på kontorene hos organisasjonskomitéens leder Per Bergerud. Helt til tirsdag morgen. Da var det i hvert fall en lysning i sikte.

Slik har en tenkt seg at scenen for medaljeutdeling og folkefest skal se ut på Universitetsplassen under VM2016. Foto: Playroom/VM2016

Den nye idrettsministeren Linda Hofstad Helleland (H) dukket opp på kontoret til organisasjonskomitéen på Ullevaal stadion tidlig på dagen. Med seg hadde hun en ekstrabevilgning på 600.000 kroner. Dermed ble moromomstapet dekket inn.— Det er ingen andre arrangement som blir rammet så hardt som VM i Oslo blir. I tillegg har de altså fått kuttet fem millioner fra kommunen. De startet salget av billetter i god tid før statsbudsjettet ble lagt frem. Som idrettsminister er jeg opptatt av å sikre et godt kulturarrangement for hele byen og forutsigbarhet. Derfor denne ekstrabevilgningen, men jeg understreker at det blir ingen vane at jeg kommer med slike gaver, sier Linda Hofstad Helleland.

En av de som blir å se i Kollen under VM er Tiril Eckhoff. Hun har hatt sin jevneste sesong i verdenscupen så langt. I Ruhpolding hadde hun kjæresten med på tur:

Oppfordring til Oslo kommune

Hun mener at hun, nå når Staten har gjort sitt for å rette opp et uforutsigbart bortfall av inntekter for VM, så kommer Oslo kommune til å gjøre sitt for at det også blir en ordning på bevilgningen som forsvant da Oslo skiftet fra blått til rødgrønt byråd.

— Jeg håper at Oslo kommune ser hva staten gjør. Jeg oppfordrer Raymond Johansen til å tenke seg om en gang til, sier Helleland.

Det skal merkes også i Oslo sentrum at det er VM i Kollen. Arrangørene har et ambisiøst opplegg på gang. Foto: Playroom/VM2016

Det får han anledning til allerede i det kommende bystyremøtet i Oslo. Høyre og Fremskrittspartiet vil sammen fremme et forslag om at VM i skiskyting får de fem millionene som allerede var bevilget før byrådsmakten kom på rødgrønne hender.— Jeg håper at denne bevilgningen skape bevegelse i det nye byrådet. Nå er det en anledning. Derfor vil vi ta opp igjen forslaget om å gi fem millioner kroner som opprinnelig var bevilget til VM på neste møte i bystyret. Det er viktig, ikke bare for skiskytter-VM, men også for at Oslo skal ha tillit som arrangør av store idrettsbegivenheter, sier tidligere finansbyråd i Oslo, Eirik Lae Solberg (H).

Viktig signal

Per Bergerud som leder organisasjonskomitéen har vært fortvilet over at de flere ganger har vært nødt til å si farvel til betydelige beløp som var bevilget og som de hadde regnet med i planleggingen av VM.

— Dette var veldig hyggelig, sier han. Jeg synes 600.000 er mye penger og er et viktig bidrag til det vi skal gjøre på musikk- og kultursiden i sentrum av Oslo. Vi håper jo også at bystyret i Oslo også endrer mening. Vi mener at det ligger en forpliktelse fra Oslo kommune fra før i dette. Skal det være slik at man ikke kan stole på allerede gitte bevillinger, blir det veldig vanskelig for en arrangør å planlegge et større arrangement, sier Bergerud.

Det er nå solgt 80.000 billetter til VM. Det er solgt billetter til 39 land, men desidert flest til Tyskland. Så langt er det solgt rundt 10.000 billetter til tyske skiskytterfans.

For noen øvelser er det utsolgt på tribunene, men det er fortsatt plass på alle løpsdager. Kapasiteten i Kollen er på 25.000 tilskuere hver dag, og det finnes totalt 200.000 billetter.

— Målet er 125.000 solgte billetter, og det skal vi klare, sier Bergerud.

MER OM SKISKYTING

Vi har fulgt Emil Hegle Svendsens vei mot VM. Her er alle tre episodene så langt

  • DESEMBER: Den første konkurransen for sesongen (3)

Hvordan det gikk da det første rennet i VM-sesongen gikk av stabelen.

  • NOVEMBER: Man må til høyden for å nå toppen. (2)

Om treningshverdag på høydetrening i Val Senales.

  • SEPTEMBER: Det kan være ensomt å være toppidrettsutøver (1)

Om alle de treningsøktene som blir gjennomført stort sett alene. Svendsen på barmark i Kollen-anlegget.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor sterke og fryktløse norske utøvere hylles, vi diskuterer Liverpool og idrettens juks og fanteri: