Grunnen var å la 26-åringen ha full konsentrasjon på OL. Søndag ble hun historisk da hun vant sin tredje olympiske gullmedalje på rad. Ingen stuper hadde klart en slik bragd før henne. Men gleden ble kortvarig for Wu.

Ifølge Shanghai Daily fikk hun like etterpå vite om både morens langvarige kamp mot brystkreft og besteforeldrenes død. Familien hadde valgt å holde det hemmelig slik at hun kunne satse uforstyrret på stupkarrieren.

Wu spurte etter bestemoren etter hennes død. Da bet jeg tennene sammen og sa at alt var bra med henne og at det ikke var noen problemer. Vi snakker aldri om familieforhold med datteren vår , blir faren sitert på.

Saken har skapte reaksjoner i Kina. Flere tusen nettbrukere på den kinesiske mikrobloggen Weibo har fordømt det de kaller «hvite løgner» og mener det er et eksempel på kynismen i kinesisk idrett.

«OL-strategien vår gjør at folk mister sin menneskelighet», skriver én nettbruker. En annen mener Kinas idrettssystem er «forkastelig».

Kinas harde linje med egne idrettsskoler og utvalgssystem av potensielle utøvere fra svært ung alder, har produsert mange VM- og OL-mestere gjennom årene.

Kineserne topper gullstatistikken i London-OL. (©NTB)