STEMMEMYREN: — Jeg ringte til Mette (Hammersland) i går og spurte: "Sitter du?". Jeg fortalte henne at vi skal ordne Stemmemyren. Da kom det noen tårer, sier idrettsbyråd Pål Hafstad Thorsen (Ap).

For lederen for Sandviken Toppfotball, Mette Hammersland, og de andre i klubben har i flere måneder kjempet en hard kamp for å få en oppgradering av Stemmemyren tilbake på kommunebudsjettet.

Torsdag mottok hun den omtalte telefonen fra idrettsbyråden, som kunne fortelle at det nye byrådet hadde funnet plass til en oppgradering i sitt budsjett.

— Vi husker den voldsomme skuffelsen da dette prosjektet ble lagt i skuffen. Derfor er vi veldig glade for at vi har funnet penger til dette prosjektet igjen, sier byrådsleder Harald Schjelderup (Ap).

— Dette fortjener Sandviken. Det er vi som skal takke Sandviken for jobben de har gjort, fortsetter han.

Totalpris: 51 millioner

— Det var helt fantastisk å få telefonen. Jeg kjente tårene trillet, sier Mette Hammersland.

Hun sier at hun hadde håpet på litt hjelp fra det nye byrådet, men hadde aldri sett for seg at de skulle utrette så mye som de nå har lovet.

Det nye anlegget vil nemlig ha en totalpris på rundt 51 millioner kroner. 38,5 millioner skal gå til oppgradering av tribune, mediefasiliteter, garderobe og arrangementsbygg, slik at de tilfredsstiller Norges fotballforbunds krav for en Toppserie-klubb. I tillegg skal 12,5 millioner brukes på en ny kunstgressbane, der det ligger grus i dag.

Oppgraderingen betyr at Sandvikens Toppserie-lag fortsatt kan spille på Stemmemyren.

— Jeg har vært så langt nede. Jeg har tenkt at dette var slutten på Sandviken. Jeg har sett for meg at jeg sto på Varden og solgte billetter. Derfor jobbet vi også hardt og følte at vi fikk god respons, sier Hammersland.

Byggestarten vil bli i januar 2016, og antatt byggetid vil være 14 måneder. Planen er at anlegget skal stå klart i 2017. - Hvordan har dere funnet råd til dette, Schjelderup?

— Det skyldes litt omprioriteringer. Vi er opptatt av at vi skal føre en ansvarlig økonomisk politikk i Bergen, og det gjør vi. Men vi er også opptatt av at vi skal prioritere idretten selv i trange tider, sier byrådslederen.

- Likestillingsprosjekt

Da var det i så måte naturlig å prioritere Stemmemyren.

— Dette anlegget sto på toppen av prioriteringslisten til både idretten og byrådet – og da gjorde vi det vi kunne for å gå i gang nå. Det er viktig for både Sandviken og Varegg, sier Schjelderup.

For det er ikke bare Sandviken IL som benytter seg av anlegget. Også Varegg har Stemmemyren som sitt tilholdssted. De to klubbene deler banen og treningstider mellom seg.

— At vi får den nye kunstgressbanen vil bety utrolig mye for treningshverdagen til begge klubber. Hovedbruken er av anlegget er jo av bredde- og ungdomslag, sier Olav Gorseth, styreleder i Varegg.

Han synes også at det var på sin plass at Sandvikens topplag endelig får anlegget de sårt trengte.

— Vi synes det er veldig flott at Toppseire-laget til Sandviken får et moderne anlegg. Det synes vi at de fortjener. Det er viktig både for kvinnefotballen i Bergen og bydelen Sandviken, sier Gorseth.

Viktig for kvinnefotballen påpeker også idrettsbyråden at det er.

— Jeg synes det er et viktig idrettsprosjekt, men et vel så viktig likestillingsprosjekt. Vi i Bergen kommune er stolte av å fronte det, sier Thorsen.

Lang vei mot målet

Sandvikens kamp for å få ny stadion har vært lang. Jubelen sto i taket hos klubben som i en årrekke har vært et flaggskip for kvinnefotball i Norge, da det forrige byrådet i Bergen bevilget penger til oppgradering av Stemmemyren i 2015-budsjettet. Men 2015 gikk, og ingenting skjedde på Stemmemyren.

Så, i september kom det frem at Høyre/Frp-byrådet hadde avlyst hele oppgraderingen av det som i praksis fremstår som et breddeanlegg, til et skikkelig toppfotballanlegg. Grunnen var at kostnaden med oppgraderingen hadde økt fra 30 til 38 millioner kroner, i tillegg til at Bergen kommune sliter tungt økonomisk.

Forrige idrettsbyråd Helge Stormoen fulgte opp med å reise debatten om hvor mange toppfotballanlegg man egentlig skal i Bergen, og om det skal være en kommunal oppgave å bygge nytt stadion hver gang en klubb hevder seg i toppfotballen. I Bergen har man i dag toppfotballanlegg i Åsane, Fyllingsdalen og Arna. I tillegg til Brann Stadion.

Stormoen foreslo også at Sandviken burde innlede en dialog med Brann om å bli en slags kvinneavdeling av Brann.