ta683ade.jpg ta683ade.jpg Foto: NTB Scanpix

NFF-Siem: - Nok et sluttspill uten Norge er vanskelig å snu til noe positivt

Generalsekretær i NFF Kjetil Siem sier alle i Norges Fotballforbund diskuteres og evalueres. Inkludert landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

De norske fotballgutta skuffet stort da de bare spilte 0-0 hjemme mot Aserbajdsjan i EM-kvalifiseringen på Ullevaal fredag. Også de høye herrer i Norges Fotballforbund (NFF).

Etter den målløse affæren kan Norge trolig også se langt etter "gratisbilletten" til EM-sluttspillet i Frankrike. Med seier over Aserbajdsjan hadde Norge fortsatt kjempet i toppen av beste treer-tabellen, som gir direkte kvalifisering til mesterskapet neste sommer. Det blir verre nå.

— Veldig fornøyde med landslagssjefen

— Norge er fortsatt nummer tre i vår gruppe og muligheten for å bli både toer og beste treer er fortsatt til stede. Selv om vi mistet føringen på den plassen. Det er viktig at vi nå ikke begynner å tenke for defensivt. Dette er ikke over, sier generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, til Aftenposten.

Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem. Som for tiden er i Canada for å følge de norske fotballjentene i VM. Foto: NTB Scanpix

Og legger til:— Styret og ledelsen i Norges Fotballforbund er veldig fornøyd med landslagssjefen. Med unntak av den siste kampen var var vi i rute i forhold til planene. Med tre poeng hjemme mot Aserbajdsjan ville alle ha vært fornøyde, og vi ville vært i en veldig god posisjon i gruppa.

Kroatia topper Norges kvalikgruppe med 14 poeng. Italia følger på plassen bak med 12, deretter Norge med sine 10. Trolig ligger Norges sjanse til EM-spill i en playoff.

Siem i 2014: - Ikke krise uten EM-spill

Da Per-Mathias Høgmo overtok som landslagssjef 27. september 2013 ble det sagt at deltagelse i et utvidet EM-sluttspill i Frankrike var et absolutt krav. Ett år senere lempet Kjetil Siem på dette kravet.

Per-Mathias Høgmo ble presentert som ny landslagssjef. han smilte. Det gjorde også fotballpresident Yngve Hallén (midten) og Egil "Drillo" Olsen. Senere stivnet smilene. Hos alle tre. Men av forskjellige grunner. Foto: NTB Scanpix

— Det vil ikke være hyggelig, men ikke nødvendigvis krise for prosjektet om Norge ikke går til EM. Men alle ønsker seg jo til EM, og målet er klart, sa generalsekretæren til Aftenposten.I dag sier han dette:

— Det skal ikke spekuleres for mye fra ledelsens side om dersom atte og hvis ikke. Men det sier seg selv at enda et sluttspill uten Norge er vanskelig å snu til noe utelukkende positivt.

FIFA-rankingens tydelige språk

Høgmo overtok et Norge som lå på 39. plass på FIFA-rankingen. Men etter tap for Slovenia og uavgjort mot Island i den da pågående VM-kvaliken, datt Høgmos Norge ned til 47. plass. Og fallet fortsatte. Verstenoteringen kom i september-rankingen i fjor: 76. plass.

Nå ligger Norge på 64. plass.

Det startet så bra i fjor høst med tre strake seirer i EM-kvaliken. 0-0 mot Aserbajdsjan var ikke en del av Høgmos plan. Foto: NTB Scanpix

— FIFA-rankingen lyver ikke. Vi er ingen stor fotballnasjon på herresiden i øyeblikket. Men vi har sett før at det er mulig, og i det indikerer vi at vi ikke gir opp. Det hadde vært håpløst. Vi må tenke på hva det er som gjør at Island, Wales, Uruguay, Belgia, Sveits og Østerrike klarer det de gjør, men ikke vi. Har det med klubbfotball å gjøre? Eller sesongen? Mentalitet? Trening? De riktige grepene må tas over hele linjen, og det er derfor prosjektet til Per-Mathias er så viktig. På de to siste landskampene kom det nesten 50.000 tilskuere på Ullevaal, så laget har støtte i folket. Snart sitter sjansene, da ser alt annerledes ut igjen, sier Siem.

Dårlige resultater - dårlig seeding

Det er ikke bare Aserbajdsjan-kampen på fredag som kan få følger for Norges deltagelse i mesterskap fremover. De dårlige resultatene det siste året gjør nemlig at Norge også havner på seedingsnivå fire når kvalifiseringsgruppene til VM i 2018 trekkes. Dermed kan Norge få svært tøff motstand på veien mot VM i Russland.

Et mesterskap som også ble sett på som et mer realistisk mål enn Frankrike. I all den tid laget da hadde fått en hel kvalik til å sette seg slik at man sto bedre rustet til neste VM-kvalik. Nå kan også det mesterskapet være over før kvaliken en gang har begynt.

I 2000 slo Norge Spania i EM. Steffen Iversen ble norsk helt. 15 år etter ble det 0-0 mot Aserbajdsjan på Ullevaal. Foto: NTB Scanpix

— Per-Mathias har ønsket tøff motstand og en generasjonsskifte på laget. Det har ført til den utfordrende posisjonen du beskriver. Men vi kan ikke frykte tøff motstand. Vi kan kun jobbe hardt og fokusere på rollen Norge får som utfordrer, sier Siem.- Burde man vært litt mer kynisk og hatt to tanker i hodet samtidig, og heller møtt noe enklere motstand nettopp for å sikre seg en bedre seeding og en noe enklere vei til VM i 2018?

— Det blir en vanskelig inngang mot et EM som for første gang skal utvides til 24 lag. Og en svært lite offensiv tilnærming som er ulik fotballens natur og kultur. Vi har fortsatt som mål om å komme til EM og kan ikke starten en kvalik på en annen måte, sier generalsekretæren, som er i Canada for å følge fotballjentenes VM-deltagelse.

Alle diskuteres og evalueres

Mandag sikret de seg plass i åttedelsfinalen i mesterskapet. Mens fotballgutta ikke har deltatt i et sluttspill siden EM i 2000. Det er 15 år siden.

- Hvor avgjørende for Høgmo og hans prosjekt er det at han tar Norge til EM neste år?

— For hver gang et norsk klubblag slås ut av europacupen, eller Norge ikke når et sluttspill, er det en skuffelse. Men vi er ikke der nå. Vi kan utmerket godt komme til EM på tross av uavgjort mot Aserbajdsjan.

Ada Hegerberg og fotballhjentene er klare for åttedelsfinale i VM i Canada etter seieren over Elfenbenskysten mandag. Foto: NTB Scanpix

— Hvordan evaluerer NFF Høgmo som øandslagssjef etter at han overtok?- Han møter forbundsstyret jevnlig, i tillegg til vanlig rapportering knyttet til totalen i prosjektet hans. Selv om ikke resultatene lyser etter siste kamp, har han igangsatt veldig mye positivt som ikke må glemmes, sier Kjetil Siem.

- Hvor avgjørende for Høgmo er det at Norge kvalifiserer seg til VM i 2018?

— Vi må ha som mål å nå sluttspill og kan ikke planlegge de neste 15 årene som de 15 foregående. Men den posisjonen Norge hadde i internasjonal fotball på 90-tallet er tapt og er ikke lett å vinne tilbake. Men vi jobber for å klare dette, derfor lever også forventningene.

- Har landslagssjefen blitt diskutert innad i Norges Fotballforbund?

— Alle blir diskutert og evaluert i NFF, også Per-Mathias. Men ikke på den måten du spør, sier Siem.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo var ikke tilgjengelig for å svare på Aftenpostens spørsmål tirsdag.

Vis fakta ↓
Norges kamper med Høgmo som sjef
Vis fakta ↓
Norge på FIFA-rankingen under Høgmo