Bokseren Kai Robin Havnaa proffdebuterer i København lørdag, ti år etter at pappa og verdensmester Magne Havnaa døde.

Unggutten var bare 15 år da faren omkom i en båtulykke i Risør i en alder av bare 40 år. Magne Havnaa var også trener for sønnen et par ganger i uken på den tiden.

— Da pappa døde mistet jeg all motivasjon og interesse for boksing, forteller unge Havnaa, som sluttet med idretten som hadde betydd så mye. Den ga ikke lenger mening.

Dermed begynte han med snowboard, og ble god.

– Best av de nest beste, forklarer sørlendingen selv.

Men så – i en alder av 21 år - følte Kai Robin Havnaa at det vare noe som manglet likevel. Boksingen var ikke glemt. Han ønsket å ta opp idretten igjen.

Han som var vokst opp i en familie der det var boksing til middag, og som hadde pappa som sitt store forbilde, ville tilbake i ringen igjen.

-Jeg tenkte at nå må jeg komme i gang, ellers er det for sent. Jeg savnet alt med det. Boksing lå hele tiden inne i meg.

Har sett alle proffkampene

Han var bare ett år da Magne Havnaa bokset sin VM-kamp i 1990 og vant, så det husker han ikke noe av. Men sønnen forteller at han har sett alle farens proffkamper på video.

Han fikk også et enda nærmere innblikk i hva pappa sto for da tidligere proffbokser Thomas Hansvoll laget dokumentar om ham, som hadde premiere i mai.

Magne Havnaa, født og oppvokst i Oslo, var både kickbokser og proffbokser. Han deltok i sommer-OL i 1984 i Los Angeles. VM-kampen mot Boone Pultz gikk på selveste 17. mai, i vektklassen cruiservekt i forbundet WBO.

Som proff fikk han 19 seire og tre tap. Den siste kampen foregikk 12. februar 1993. ## I pappas fotspor

Kai Robin Havnaa har startet på det som kan bli en god karriere. Han fremheves som meget lovende, og han er voksen.

— Jeg kjenner på at jeg skal ut på noe viktig i karrieren, forteller den kortklipte, som var med på pressemøte i Oslo tirsdag. Der var også Cecilia Brækhus, som skal ut i proffkamp nummer 27, og som har noen gode råd til ferskingen:

- Det er bare én ting som gjelder, og det er å jobbe hardt. Bruk hodet, følg magefølelsen. Hvis noen lover deg gull og grønne skoger, så er det som regel ikke det, sier Brækhus.

Hun har måttet skaffe seg slik erfaring selv, i en idrett som er tøff på mange måter. Bergensjenta forteller at det er mange som har ønsket å utnytte henne, men som hun sier til Havnaa:

— Ikke la deg blende av penger.

Har trent i København

Kai Robin Havnaa håper at han skal levere. Han har i alle fall trent godt, han som trodde at han var for sent ute i en alder av 21 år. For det var da han begynte boksetreningen igjen, og fremgangen har vært stor. Han har deltatt i VM, og han ble norgesmester i tungvektsklassen i mars i Tønsberg.

— Unggutten kom med i satsingsgruppen til Norges Bokseforbund, og det er ingen tvil om at han ville blitt en god kandidat til OL i Rio. Men da måtte han vært amatør, sier generalsekretær Erik Nilsen.

Pappa følger kanskje med

Nå har han trent i København med en tidligere verdensmester Joey Camache, og lært seg at boksing er en sport der en feil fort kan få konsekvenser.

— Jeg kjenner på at jeg skal ut på noe stort i karrieren, men jeg er ikke nervøs, sier ferskingen.

Han fikk avtale med promotorselskapet Sauerland, og ble dermed med på stevnet Nordic Fight Night, der Cecilia Brækhus er stjernen.

— Jeg skal vinne, sier Havnaa, som skal ut mot kroatiske Tomislav Rudan. Og det spesielle er at det nettopp var i Danmark, om enn i Aars, at faren vant sin tittelkamp. Magne Havnaa er fortsatt eneste mannlige norske proffbokser som har oppnådd en VM-tittel.

Sønnen er stolt av opphavet, og skal bokse for ham på lørdag, for som han sier:

- Hvem vet, kanskje pappa følger meg fra et eller annet sted.