TRONDHEIM: — Jeg håper landslagsspillerne har fokus på tirsdag. At de gleder seg til kamp og vil slippe seg løs. Og at de rett og slett nyter det.

Det sier RBK-trener Kåre Ingebrigtsen til Adresseavisen, dagen før San Marino-kampen på Ullevaal.

Da hadde Bruttern akkurat sluppet Fredrik Midtsjø til Oslo for å slutte seg til troppen, og ledet mandagens RBK-trening.

LES OGSÅ:

Henriksen: — Blir tatt hver gang

RBK-treneren, som selv står med 23 kamper for Norge, har naturligvis fått med seg lørdagens 0-1-skrell i Baku og støyen som har fulgt i dagene etter.

Én ting er at landslagssjef Per-Mathias Høgmos posisjon er presset, noe annet er dryppene fra spillergruppen rettet mot omgivelsene. Under søndagens pressetreff i Oslo var Markus Henriksen krystallklar i sin tale, etter å ha fått jevnt lave børskarakterer i mediene.

— Personlig synes jeg at jeg blir tatt hver eneste gang, uansett hvordan det går. Det har jeg følt helt siden jeg kom på landslaget, sa trønderen i en sak omtalt av Aftenposten søndag.

Og la til:

— Jeg får ofte meldinger fra familie og venner om at «slapp av, du gjør det bedre enn det der», så det er mest de som får med seg at det er en heksejakt på gang. Den siste tiden er det ganske mange som har lurt på hva galt jeg har gjort mot dere.

Markus Henriksen mener han får dårligere enn han fortjener på spillerbørsene. Foto: NTB Scanpix

LES OGSÅ:

— Spillerne er privilegerte

I Trondheim er RBK-trener Ingebrigtsen imidlertid krystallklar på at spillerne må tåle trøkket det er å spille med flagget på brystet for Norge.

— De som spiller for Norge er privilegerte. De lever av fotballen, og får spille med flagget på brystet. Dette må de vite, og dette må de ta med seg hele tida. Slik var det da jeg var med, slik er det i dag. Man må dessuten forvente et trøkk fra omverdenen når resultatene ikke blir slik hele omverdenen håper på, sier Bruttern.

LES OGSÅ:

— Hva tenker du om Henriksens utspill?

— Det Markus sier er skivebom. Ja, ja. Han er privilegert som får spille på landslaget, og har fått børskarakterer siden han var 16 år. Det lever Markus godt med. Så vet jeg like godt som Markus når han har spilt bra, og når han har spilt dårlig. Så vet vi begge også at det er fryktelig mange usannsynlig dårlige børssettere der ute, slik at dette er noe man ikke bør ta så mye hensyn til, svarer Bruttern.

Pekefinger til pressen

Selv om RBK-treneren mener at spillerne må tåle å bli karaktersatt og få kritikk når resultatene uteblir, retter han også en pekefinger mot sportspressen:

— Jeg tror at journalister må slutte å se etter sosiale medier, etter hva som er trendene der. Dere må forholde dere til det som er saklig og fornuftig. Det viktigste akkurat nå er imidlertid at laget står samlet. Det tror jeg også at de gjør, sier han.

LES OGSÅ:

Råd til spillerne

Som tidligere landslagsspiller og nå også mangeårig topptrener, både i Bodø, Stavanger og Trondheim, har Bruttern selv erfaring med både med— og motgang.

Han har følgende råd til landslagsspillerne når det koker etter tøffe kamper:

— Når man ser hvor skuffet vi som ser kampen på TV blir etter et tap, kan man bare tenke seg hvor skuffet de involverte selv er. Rett etter en kamp er det nok ikke alltid like bra å gå rett i pressesonen. Skuffelsen etter et slikt tap som på lørdag er enorm, og da er det ikke like fornuftig alt som blir sagt, sier RBK-treneren.

— Hva tenker du om diskusjonen rundt landslagssjefen nå, da?

— Det blir alltid diskusjon når resultatene ikke blir som man håper på. Det lever Per-Mathias godt med, svarer Bruttern.