— OK, jeg tar jobben, sa Roger Finjord til fotballpresident Yngve Hallén og toppfotballsjef Nils Johan Semb etter at han tirsdag kveld hadde vært på Nadderud og sett Stabæk slå Kolbotn 1-0. Da var tenketiden over for den tidligere assistenten til Even Pellerud, som meldte at han ikke lenger hadde den rette motivasjonen til å føre landslaget videre.

Som Stabæk-trener opplevde Finjord sine største øyeblikk som klubbtrener da han førte laget til både seriegull og NM-tittel. Han ser ingen grunn til at Norge skulle ha noen mindre ambisjoner på landslagssiden.

Flammende engasjement

Roger Finjord ble kjent for det brede publikum gjennom TV-intervjuene under fotball-VM i Canada på forsommeren. Finnmarkingen sto for engasjement og entusiasme, og det var også det som preget hans flammende tiltredelsestale på Ullevaal stadion onsdag formiddag. Han mante alle i norsk kvinnefotball til å være våkne på den utviklingen som skjer.

— Vi er med på utviklingen, men vi må forsere den. Norge må utvikle hele spillet, rollekultur og spillestil. Vi må være trygge på at vi kan diktere kampene, og vi trenger en spillegruppe som ønsker å bli involvert, sa Finjord, som tok seg en tur til hjemlig farvann for å billedlegge hva han mener.

— Hvis du er midt ute på Lopphavet og ikke vet hvor du skal, så blir det feil uansett, sier den nye landslagstreneren, som har OL-kvalifisering i Nederland i mars som første oppgave. Der møtes Nederland, Sveits, Sverige og Norge – og bare ett lag får billetter til OL i Rio neste år.

I september begynner EM-kvalifiseringen, og Norge er i pulje med Kasakhstan, Israel, Østerrike og Wales.

Foregangsland

Norge var tidlig ute med kvinnefotball og tok VM-gull i 1995 og OL-gull i Sydney 2000. Siden har konkurransen blitt tøffere, men det skremmer ikke Finjord.

— Når rapporten fra neste VM skal skrives, så håper jeg det er Norge de viser til. Det er et momentum nå, og jobben må starte i klubbene. Det arbeidet som gjøres der er ekstremt viktig.

En av Finjords første oppgaver blir å finne en ny mann som skal bekle den rollen han selv har hatt. I tillegg skal det ansettes en fysisk trener. En som kan hjelpe spillerne til å løpe mest og lurest, som den nye sjefen uttrykker det.

Jan Ove Nystuen fikk også mange godord under presentasjonen, og den tidligere alpinsjefen og Tutta-manageren fortsetter som merkevareansvarlig for landslaget.