Håndball er et spill med 14 spillere og til slutt vinner Norge. Omtrent slik kan Gary Linekers berømte utsagn om fotball og Tyskland oversettes til den lille ballen.

Slik har det vært i de siste mesterskapene. Norge er i Rio som regjerende OL-mester, verdensmester og europamester. Men det betyr ikke nødvendigvis at laget slår Russland i semifinalen i natt norsk tid. Russerne har tatt innpå – med norsk hjelp.

I OL-finalen i Beijing i 2008 fikk russerne en leksjon som sved. De ble løpt fra og ydmyket. Det førte til en selvransakelse på flere områder. Der er lenge siden Norge var omtrent alene om å få herje med sine kontringer, var så mye bedre trent enn alle andre og hadde en analyseapparat ingen andre skjønte bæret av.

Nordmann viste vei

Bent Dahl heter mannen som har hjulpet russerne litt på vei med analyse. Først i Rostov-Don, der Katrine Lunde spiller. Så var han i tre år med på det russiske herrelandslaget under Vladimir Maksimov. Å analysere motspillere ned til skonummeret er ikke lenger noe norsk fortrinn.

Dumt å hjelpe andre land? Vel, svenskene Mia Högdahl og Mats Olsson har jobbet for Norge i en årrekke.

Satser mest og best

Hvis de andre har innhentet det norske forspranget på kontringer, trener nesten like mye og analyserer like bra, hvorfor er da Norge fortsatt best? Det handler om flere ting. Ikke minst satsingen på damehåndball.

Det blir omtrent som når skigutta kommer kjørende med bussen sin som er 24 meter lang og syv meter høy, sånn omtrent. Når Norge drar på mesterskap, er det flere i støtteapparatet enn det er spillere. Trenere, ledere, leger, massører, fysioterapeuter og mentale coacher. Samlingene er mange og til dels lange. Det står ikke på noe. Den eneste som mangler er statsministeren – men hun sender telegrammer.

Gjenskaper suksess

Penger og ressurser gjør ikke alt, men det gir grunnlaget. Så må trener Thorir Hergeirsson og medhjelperne Mia Högdahl og Mats Olsson berømmes for at de greie å gjenskape suksess. "Alle" kan vinne én gang, men for å gjøre det gang etter gang må du stadig søke å bli enda litt bedre. Ressurspersoner hentes inn for å bidra. Nå sist er det den gamle juniorverdensmesteren og norgesrekordholderen i tikamp, Olympiatoppens Benjamin Jensen, som har bidratt med nye treningsøvelser.

Keeperne avgjør

Det er mange etablerte sannheter i håndball. En av dem er at laget med den beste keeperen vinner. Slik sett lover det ikke bra for Russland at deres beste keeper, Anna Sedojkina – lagvenninne med Katrine Lunde i Rostov-Don – skadet seg før OL. Og det lekker litt bak. I kvartfinalen mot Angola hadde de russiske keeperne tilsammen syv redninger. Det var like mange som Kari Aalvik Grimsbø hadde etter seks minutter mot Sverige!

Vinnerkultur i veggene

Russland kom til OL på nåde. Det kan ha gitt dem en ekstra boost: "nå skal vi vise verden at vi fortjener å være her". Trener Jevgenij Trefilov er mest kjent for å være brumlebass, men han er også en taktiker som besitter et godt angrepslag. Kanskje er russerne enda bedre enn Norge i etablert angrep – med backer som kan score fra ni-ti meter. Det har ikke Norge. Men Hergeirsson har de små og kjappe spillerne som kan skape svai i ethvert forsvar.

Og Norge har vinnerkulturen.

Da blir det vel også finale?

PS: Russland slo Norge i åpningskampen i VM i desember. Hvem vant gullet? Norge!

Norge-Russland kl. 01.30 natt til fredag, TV 2