PORTUGAL-ISLAND 1-1

Det må være første gang gjennom historien at noen har kritisert innstillingen til islandske fotballspillere, men det var akkurat hva Cristiano Ronaldo gjorde etter 1-1-kampen i St. Etienne tirsdag. Ronaldo mente den islandske jubelen etter kampen var et symtom på dårlig mentalitet.

LES MER OM RONALDOS KRITIKK HER:

Superstjernen hilste heller ikke på islendingene etter kampen. Hvilket får den tidligere Brann-backen til å humre.

— Når han er sur, da vet vi at vi har gjort det bra. Han var borte fra banen før vi kom inn mot garderobene. Men det driter vi i, sier Sævarsson.

- Største jeg har vært med på

For Island var det bare landslagssjefene Lars Lagerbäck og Heimir Hallgrimsson samt innbytteren Theodor Elmar Bjarnason som stilte til intervju dagen etter seieren. Men Birkir Sævarsson var like imøtekommende som alltid, han gikk med på å la seg intervjue av BT i idylliske Annecy.

Han beskriver Islands første meseterskapskamp som en enorm opplevelse. ikke minst fordi Geoffrey Guichard-stadion i St. Etienne var fylt av støyende, blåkledde landsmenn.

— Altså: Jeg bruker aldri å bli emosjonell på fotballbanen, det er ikke ofte. Men jeg ble rørt da jeg kom inn på arenaen. Nasjonalsangen... Nei, det er det største jeg har vært med på som fotballspiller. Det var rett og slett...veldig spesielt. Vi var på bortebane, med Island. Det å samle så mange folk, det var klasse, sier Sævarsson.

Cristiano Ronaldo var ikke spesielt interessert i å takke islendingene for kampen. Aron Gunnarsson var den eneste motspilleren Portugal-kapteinen tok i hånden før han forlot gressmatten etter kampslutt. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Han gjorde en utmerket kamp på backen. Han har også tidligere fått bryne seg på Real Madrid-kongen Cristiano Ronaldo. Da som nå, behøvde islendingene å dele på oppgaven med å ta ham ut av kampen. Det klarte de bare delvis. Likevel holdt islendingene Portugal til 1-1.— Vi gjorde en ganske bra kamp, synes jeg. Vi klarte å skape noen sjanser og å score på dem. Dessuten hadde vi en god keeper. men som dere sier i Norge: Det er lov å ha en god keeper!

MER OM ISLANDS HISTORISKE BRAGD HER:

— Vi kan styre kamper

Også keeperen Hannes Thor Halldorsson har prøvd seg i Brann. I 2012 var han i Bergen på et kortvarig lån etter at begge Branns målvakter var ute med skade. Mot Portugal var Bodø/Glimts keeper helt glimrende.

Nå ser Island frem mot neste kamp, i Marseille mot Norges kvalik-overmenn fra Ungarn. Det blir en ganske annen kamp for islendingene. Ungarn slo Østerrike i sin første kamp, og Island bør helst svare med å ta tre poeng mot ungarerne. Noe som gir dem en helt annen inngang til kampen enn hva tilfellet var før Portugal-kampen. Nå må Island styre mer av dysten.

— Før slet vi alltid med det, vi hadde problemer med å føre kamper mot lag som var antatt svakere enn oss. Nå er vi mye bedre på det, vi har typer som kan hjelpe oss med det. Ungarn slo Østerrike, de er nok kanskje bedre enn folk tror.

- Det er kanskje Island, også?

— Ja... Kanskje det?

Heimir Hallgrimsson er sidestilt i jobben som landslagssjef sammen med geniforklarte Lars Lagerbäck. Etter EM er det tannlegen fra Vestmannaeyjar som alene skal lede Island til nye triumfer. Også han stilte opp til intervju med BT onsdag, og han mener Island kan styre Ungarn-kampen:

— Som lag har vi en del verdier som vi liker så stå for: Hardt arbeid. Disiplin. Karakter. Når man spiller en kamp mot Portugal, er det lett å få disse verdiene til å skinne gjennom og bli tydelige. Men selvfølgelig har vi også spillere som kan styre kamper ved hjelp av godt og raskt pasningsspill. Jeg ser for meg en meget tett kamp, i alle kampene jeg har sett Ungarn spille har motstanderen hatt vondt for å bryte dem ned.