Natt til søndag blir Henrik Christiansen den femte norske svømmeren som svømmer en OL-finale. Han følger Kathrine Bomstad, Irene Dalby, Alexander Dale Oen og Sara Nordenstam i rekken. Et flott selskap å være i.

— Henrik sprudlet ved frokostbordet, forteller landslagstrener Petter Løvberg.

Svømmeren fra Lillestrøm gleder seg til det som skal skje, og er ikke redd for å være i rampelyset.

Mens han gjorde de siste forberedelsene, ble det jobbet steinhardt hjemme i Norge. Landslagssjefen forteller:

- Vi har fått hjelp av en svensk analyseekspert. Han har den jobben for Japan i dag, med kontrakt til 2017 og trolig enda lenger med tanke på OL i Tokyo neste gang , sier Løvberg

Mannen er Magnus Kjellberg, tidligere sprinter på Sveriges landslag, som flere ganger tidligere har konkurrert i Norge.

Kjellberg tok video av Henriks løp i forsøket, da unggutten til slutt endte blant de åtte beste totalt. Videoen ble sendt hjem til forbundets egen analysemann, Johan Zetterberg.

Planen er klar

Setterberg, som bor i Norge, og også er svensk, har brukt timer på å gjennomgå løpet. All informasjon ble sendt tilbake til den norske leiren, slik at Petter Løvberg og klubbtrener Ronnie Anstensen kunne planlegge hvordan Henriks løp skal legges opp.

Grunnen til at Setterberg ikke kunne være med i Rio, og ta video selv, skyldes at det er mangel på akkrediteringer.

— Vi har jo allerede selv gjort en grovanalyse og sett hvor han kan forbedre seg. Det er blant annet i vendingene, der rotasjonen gikk for fort.

Å nullstille seg var viktig

Det landslagsgjengen er fornøyd med, er at Norges eneste, mannlige svømmer i Rio klarte å nullstille seg etter en OL-ddebut på 400 meter fri, som ikke gikk som planlagt. Den neste friøvelsen, 200 meter, var kun ment for å holde trykket oppe og gi ham mer erfaring. I natt kommer favorittøvelsen 1500 meter fri, der han skal svømme i nesten ett kvarter. Det er en styrkeprøve.

— Jeg tror vi kommer til å få se Henrik gjøre sitt beste løp i karrieren. Det kan jo hende at han blir overivrig, men han er dyktig til å takle store oppgaver. Der er alle som teller i denne finalen, store navn. Og en tidligere olympisk mester som ikke kom med. Noen av dem er selvsagt soleklare favoritter, men Henrik vil ta ut alt.

Kan enda bedre

Hans personlige rekord på den distansen er 14. 53, 77. I forsøket leverte han 14.55,40. Det betyr at han har mer å gå på.

— Forsøket var det nest beste løpet han har gjort noen gang, etter gjennombruddet i Stockholm tidligere i år.

Hvor mange er våkne?

OL-løp midt på natten er krevende. For publikum hjemme. De ivrigste klarer ikke å vente med å få resultatet på morgenen.

I Rio er det også sen start. Svømmefinalene begynner klokken 22.11 brasiliansk tid – og varer ofte til midnatt. Deretter er det pressekonferanser.

Grunnen til dette er NBC – det amerikanske TV-selskapet som har rettighetene. Og selv om IOC betemmer endelig starttidspunkt, er det lett å anslå at de mest populære idrettene, skal passe til prime time i USA.

Uansett om det er unormalt sent eller ikke - Henrik har nådd et mål.

— Det var å ta seg til en OL-finale. Og nå er han der, sier Løvberg.