Rosenborg — Austria Wien 1-2 (0-0), 2-4 sammenlagt

LERKENDAL: For tredje gang på de siste fire forsøkene er trønderne ferdig med Europacup-spill etter kvalifiseringen.

Med sitt andre 1-2-tap for Austria Wien på en uke er Rosenborg ute av all Europacup med 2-4-tap sammenlagt.

Olarenwaju Kayodes brukte Jørgen Skjelvik som rundingsbøyle og banket inn sin 1-2-scoring tjue minutter før slutt og slukket med det alt håp om et nytt trøndersk eventyr i Europa denne høsten.

foto
Snipp, snapp, snute. Kåre Ingebrigtsen må konstatere at det ikke blir europacup på Lerkendal i høst. Foto: NTB Scanpix

Dermed endte det hele med ny kvalifiseringsskuffelse. Etter å ha spilt gruppespill for 14.gang på 18 forsøk høsten 2012, har den trønderske tradisjonen med sene Europacup-kvelder etterhvert fått en kjedelig pause. Den skotske middelmådigheten St Johnstone og det tyrkiske nedrykkslaget Karabükspor slo ut trønderne allerede før play-off i 2013 og 2014, før Kåre Ingebrigtsen ledet laget til gruppespill i fjor høst.Det klarte han ikke i år.

(Artikkelen fortsetter)

Ny Gytkjær-miss

Christian Gytkjær har vært i fyr og flamme i det siste, men sviktet da han enkelt skulle hindre Rosenborg-tap med en kjempesjanse i Wien for en uke siden. Allerede etter to minutter og 57 sekunder hadde han muligheten til å rette opp dette i kveldens oppgjør, men headet like over etter et godt innlegg av Elbasan Rashani, som også var servitør på den liknende sjansen i Østerrike.

Austra Wien-sjef Thorsten Fink lovet på forhånd at de ikke skulle legge seg nedpå og gå for 0-0. Etter 12 minutter holdet laget hans ord og Alexander Grünwald — som rystet trønderne med en drømmescoring i Wien - fikk vendt opp avsluttet etter passivt forsvarsspill. Ballen gikk etterhvert ut til Olarenwaju Kayode som fra en drømmeposisjon kun traff hanskene til Adam Larsen Kwarasey.

Rosenborg trengte scoring og sto ikke med lua i hånda og rullet opp angrep på angrep fra begge kanter. Mens Pål André Hellans avslutninger ble stoppet av bein og blokkeringer, fikk Fredrik Midtsjø tatt ned ballen på innlegg fra Mike Jensen etter 19 minutter. Avslutningen gikk en meter til side for mål.

Defensivt slurv

Det var det siste vi fikk se av Helland i kveld. Rosenborg-vingen gikk av med det som kunne se ut som en strekk allerede etter 22 minutter. Inn kom Matthias Vilhjalmsson, som skjøv Midtsjø opp på kant.

Kampen bølget frem og tilbake og defensivt slurv gjorde at gjestene fikk skumle overganger. Rett før halvtimen var unnagjort foræret Holmar Eyjolfsson Austria en stor mulighet da han spilte tilbake til Felipe Pires, som igjen sendte Kayode på løp. Han kjørte karusell med Tore Reginiussen, som klippet ned angriperen og fikk gult kort.

Det påfølgende frisparket sendte Grüwald knallhardt mot mål, med en skummel retning for krysset til Kwarasey, men heldigvis for Rosenborg var keeperen godt med på notene og fikk slått til corner. Også den dødballen skapte trøbbel for RBK, men Kayodes hodestøt gikk like til side for mål.

Midtsjø-kanon

Nå stinket det scoring av Austria Wien, som gjorde akkurat som de ville. Presset måtte liksom til slutt ende med scoring, men da Kayode endelig fant nettmaskene med pannebrasken etter innlegg fra Pires, vinket linjemannen av for offside.

Åtte minutter før pause var det likevel tid for en norsk kanon da Midtsjø fikk fyre av da RBK sto godt oppe med mange folk. Østerrikes EM-keeper Robert Almer sto derimot i vegen og slo prosjektilet av et skudd til corner.

Før pause stinket det Austria-scoring og et bortemål som ville gjort Rosenborgs liv i Europa kritisk. Etter hvilen prøvde RBK å ta grep om kampen og fikk umiddelbart en stor sjanse til å få det viktige ledermålet.

Fortjent ledermål

Matthias Vilhjalmsson brøt fint på midtbanen og tredte opp Mike Jensen som førte ball oppover. Til tross for mange bevegelser valgte dansken å skyte mot målet til Almer og Austria Wien, et valg indreløperen sannsynligvis ville gjort annerledes om han fikk sjansen.

Rosenborg skrudde opp risikoen, men det betalte seg i form av målsjanser. Midtsjø og Vilhjalmsson jobbet frem et balltap fra gjestene etter 54 minutter og sistnevnte slapp ballen perfekt til Gytkjær, som kippet ballen like utenfor via hanskene til Almer.

Vertene åpnet omgangen best, men så fikk Austria Wien akkurat det de kom til Trondheim for. Raphael Hozhauser slo en perfekt slått dødball til Grünwald som forlenget den i mål med hodet. Nok en kalddusj retning Trøndelag for midtbaneprofilen og med 0-1 så det tungt ut for Rosenborg, som nå skulle ha to mål for å sikre ekstraomganger.

Det første av de målene var derimot ikke langt unna. Dommer Atikonson så muligens en hands av Lukas Rotpuller i feltet og Rosenborg fikk straffe. Gytkjær banket den til høyre, Almer gikk rett, men danskens skudd var godt og Rosenborg utliknet bare to minutter etter kalddusjen.

Skjelvik lurt

Utlikningen gav trønderne en liten vitamininnsprøytning som resulterte i et skudd fra Jensen og en farlig dødball etter at samme mann ble klippet ned av Petar Filipovic like senere.

Men da Jørgen Skjelvik ble rundingsbøyle for Kayode etter 68 minutter, sistnevnte ruste alene mot Kwarasey og hamret inn Austrias 1-2-mål, resignerte Rosenborg, som måtte innse at tre mål på 20 minutter ville bli vel tøft.

Og årets Rosenborg-eventyr var over før det var begynt.

80 lag — ingen norske

Anders Ågnes Konradsen var riktig nok nær å utlikne for Rosenborg et kvarter før slutt, med et langskudd som fikk tverrliggeren til å riste i flere sekunder etterpå.

Riktig nok var også Gytkjær en feberredning fra Almer unna å utlikne fem minutter før slutt. Men ingen kunne tenne håpet om et drømmecomeback.

80 lag spiller Mesterliga- eller Europaliga-gruppespill denne høsten. Det gjør ikke Rosenborg eller noen andre norske lag.