I juni ble Rudolfs Balcers NHL-draftet som den første noensinne fra Stavanger Oilers. Neste sommer kan Johannes Johannesen bli den andre.

Da NHL Central Scouting denne uken offentliggjorde sin liste over spennende spillere før neste års NHL-draft, var det med Johannes Johannesen trygt inne blant kandidatene. Han blir gitt en såkalt C-rangering, noe som indikerer at han er en spiller som kan gå i den fjerde, femte eller sjette runden av draften. Petter Grønstad fra Lørenskog er den andre nordmannen som er med på listen. Også han gis karakteren C.

— Det hadde vært veldig kult å bli draftet. Det er en drøm, det. Så er det alltid kjekt å bli lagt merke til, sier Johannes Johannessen til Aftenbladet.

Rudolfs Balcers, fremst er allerede NHL-draftet. Neste sommer kan Johannes Johannesen, til høyre, følge på. Sammen med Henrik Medhus og Anders Tangen Henriksen har de to 18-åringene fått mye tillit i Oilers denne sesongen. Foto: Jan Inge Haga

18-åringen fra Hinna har tatt store steg de siste sesongene og ble for noen uker siden flyttet opp i det beste backparet til Oilers. Trener Petter Thoresen har flere ganger skrytt unggutten opp i skyene og sagt at det bare er et spørsmål om tid før han er landslagsspiller. Johannessen scoret sitt første eliteseriemål mot Vålerenga for to uker siden og ble for få dager siden tatt ut i den norske troppen som skal spille U20-VM i midten av desember. Der kommer det til å være mange speidere fra NHL på tribunen.— Det har gått veldig bra så langt. Men jeg vet at det er tøft. Det handler bare om å jobbe hardt videre og fortsette utviklingen, sier Johannesen.

Dette betyr det å bli «draftet»:

De 30 NHL-lagene samles hvert år siste helg i juni for å velge rettighetene til de største hockeytalentene i verden. Tabellen fra forrige NHL-sesong snus på hodet. De svakeste lagene får plukke de største talentene - og sikrer seg rettighetene til disse de neste årene. Alle spillere mellom 18 og 20 år kan velges.

Førstegangskontraktene er nøye regulert. Derfor betyr det ikke noe om du heter Florida Panthers eller Chicago Blackhawks. Rekrutteringen skjer på samme vilkår. På den måten sikrer verdens beste hockeyliga at alle de 30 lagene holder seg konkurransedyktige.

I utgangspunktet høres det ut som et smart system - for klubbene. For spillerne er det tøffere. De behandles som varer og har ingenting de skulle sagt når det kommer til valg av klubb.

NHL er enerådende på spillermarkedet i ishockey. Ligaen har ingen konkurranse. Med noen få russiske rubelunntak, spiller samtlige av verdens beste spillere på NHL-is. De fleste europeiske ligaene har avtaler som gjør at spillerne kan bryte kontrakter og gå til Nord-Amerika mot at NHL-klubbene betaler kompensasjon. I fotballverden tjener klubber seg søkkrike på å utvikle og selge gode fotballspillere. I ishockey kan et europeisk storlag miste et av verdens største talent til NHL og sitte igjen med 2 millioner norske kroner i overgangssum.

Rudolfs Balcers ble den første Stavanger Oilers-spilleren til å bli NHL-draftet da han ble valgt av San Jose Sharks som nummer 142 totalt i sommer - i den femte runden av draften.