– Vi har aldri vært så godt forspent med unge, spennende talenter som nå. Det er en fin tid å starte på, sier Olsen på telefon fra hytta til VG.

Drillo var landslagssjef for Solbakken. Nå er han optimistisk for hva Solbakken skal få til i samme jobb.

Drillo mener Norges sterkeste kort nå er det offensive, og forventer mye av stjerneduoen Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland spesielt.

– Det er et veldig spennende mannskap. Så må han få brukt spillerne på den rette måten. Vi må utnytte den kreative kraften til Ødegaard, og avslutningsferdighetene til Haaland. Det ser veldig lyst og spennende ut, sier Olsen.

– Hvordan ville du brukt dem?

– Jeg er spent på om Ståle vil bruke Martin sentralt eller på kant. Jeg synes han er best sentralt for der får han utnyttet blikket, kreativiteten og teknikken sin mest. Haaland trenger du ikke spørre om hvor skal spille, svarer Olsen før han ler og konstaterer:

– Foran mål.

Olsen ble litt overrasket over at Solbakken ga 22 år gamle Ødegaard kapteinsrollen.

– Men jeg forstår det. Han er fast i laget, som du må være.

78-åringen sier Norges akilleshæl nå er bakover på banen, noe han mener er en ny utfordring.

– Vi er i en veldig spesiell situasjon der leddet vi kan stille mest kritiske spørsmål til er det bakerste. Normalt sett har det vært vår beste lagdel. Men det er på den defensive biten Ståle har imponert mest. Han har vist med FC København at han klarer å demme opp defensivt for store klubber.

foto
DUO: Egil «Drillo» Olsen og Ståle Solbakken kjenner hverandre godt. Her fra Idettsgallaen i 2011. Foto: Bjørn S. Delebekk

– Jeg har veldig stor tiltro til Ståle, men hvilke spillere han skal velge og hvordan han skal komponere bakover er ikke jeg i posisjon til å si noe om, legger Olsen til.

– Men det blir utfordringer på midten også. Det er mange å velge mellom, og ålreit konkurranse, fortsetter den legendariske treneren.

Drillo og Solbakken har jevnlig kontakt. Før hans første uttak leverte Solbakken troppen i postkassen til hans gamle sjef.

– Vil Egil si til meg hva han mener, tar vi det med oss, men han er ingen sparringpartner, sa Solbakken da han presenterte hans første uttak.

For Norge og Solbakken venter Gibraltar (24. mars), Tyrkia (27. mars) og Montenegro (30. mars) i de tre første VM-kvalikkampene.

– Jeg er spent. Det er tre kamper det er mulig å ta ni poeng i, selv om det er tøft. Det er ikke noe walkover, men Gibraltar er kanskje det nærmeste du kommer, sier Olsen.

– Jeg tror jeg var en av de første som var med på en landskamp mot Gibraltar. I 1984 spilte vi med U21-landslaget mot deres A-landslag i en treningskamp på en grusbane der nede. Det endte 1–1. Jeg mener å huske at vi scoret på et vådeskudd fra 40 meter, mimrer Olsen.