Påskeaften la Brækhus ut et bilde i sosiale medier der hun poserer sammen med Tyson og Francis Ngannou. Sistnevnte ble forrige helg UFCs nye tungvektsmester da han vant på knockout mot Stipe Miocic.

«For en godbit! I går fikk jeg en omvisning på «Tyson Ranch», og deretter en sniktitt bak kulissene i hans forretningsimperium. Deretter møtte jeg legenden selv, og @francisngannou etter opptak. Takk til Team @miketyson!!» skrev Brækhus sammen med et bilde av de tre på Instagram.

VG spurte om Tyson tok seg «en blås» mens Brækhus snakket med ham.

– Han koste seg med en blås, ja, svarte Brækhus.

– Unødvendig

Boksepresident Odd Haktor Slåke minner om at Brækhus er et forbilde for barn og unge.

– Dette er ikke de verdiene norsk idrett står for, man skal hverken røyke noe vanlig eller annet. Dette var helt unødvendig av Cecilia. Hun kan få oppmerksomhet på andre måter som den flotte utøveren hun er, sier Slåke som først får feilaktig opplyst fra VG at Brækhus har besøkt Tyson på selve farmen der cannabisproduksjonen foregår.

Det viser seg at Brækhus «bare» har vært på treningsstudioet med navnet Tyson Ranch i Los Angeles.

– Det endrer jo saken litt, men jeg synes uansett at det blir en uheldig kobling. Hun har vært, og er fortsatt, et forbilde for veldig mange, sier Slåke som innrømmer at det hadde vært vanskelig å takke nei til en tur innom et bokseanlegg der Tyson hadde vært til stede.

– For en bokseentusiast er et møte med Tyson en stor opplevelse, men det hadde vært problematisk for meg om han hadde røkt marihuana åpenlyst mens jeg var der. Men jeg er sikker på at Cecilia og jeg er enige om at vi tar avstand fra all narkotikabruk, sier Slåke.

BOKSEPRESIDENT: Odd Haktor Slåke. Foto: Vidar Ruud

Norges idrettsforbund vil ikke kommentere saken, men uttaler seg på generelt grunnlag.

– Det er enkelt å konstatere at idrett og narkotika overhodet ikke hører sammen, sier kommunikasjonsansvarlig i idrettsforbundet Finn Aagaard.

Marihuana ble fra 1. januar 2018 legalisert for voksne over 21 år i flere amerikanske stater, deriblant California. Samme år gikk Tyson sammen med flere forretningspartnere i gang med «Tyson Ranch» på en 400 mål stor farm i California City, nord for Los Angeles. Tyson er en av boksesportens største legender og hadde flere tungvektstitler på 1980- og 1990-tallet.

TAPTE: Cecilia Brækhus tapte kampen mot Jessica McCaskill i Dallas i USA 21. mars. Foto: Melina Pizano/Matchroom

Cecilia Brækhus har ikke vært en del av Norges Bokseforbund siden hun ble proff i 2007. Bokseforbundet er for amatørbokserne.

Organisasjonen MOT jobber blant ungdom med bevisstgjøring rundt valg og mot, og mot til å si nei til narkotika. Profilerte idrettsutøvere som Aksel Lund Svindal, Birk Ruud, Ada Hegerberg, Karsten Warholm og Emil Iversen er bare noen av ambassadørene til MOT. Daglig leder IMOT Norge, Mariann Janson, forteller at det er opp til alle å være gode forbilder.

– Vi tar helt avstand fra narkotika. Det å være trygg i seg selv og stå opp for seg selv, og ta egne valg og si nei til narkotika er en viktig del av det vi jobber med, sier Janson til VG og legger til at MOT ikke har noen link til Brækhus.

VG har stilt Cecilia Brækhus flere spørsmål i forbindelse med besøket hos Tyson, men hun angrer ikke på at hun grep muligheten til å møte superstjernen.

– Jeg hadde ingen betenkeligheter. Det er fullt lovlig i California. Nå er det og nettopp blitt lov i New York, så det er en litt annen innstilling til marihuana her borte. Når jeg er i Norge respekterer jeg reglene der.

– Hva tenker du å stille opp som idrettsutøver og forbilde med en som driver business på narkotika? Og som røyker det?

– Ingen idrettsutøver i verden ville sagt nei til – eller har sagt nei – til å treffe Mike Tyson på privaten pluss å få trene i ringen med Mikes trener.

– Hva tenker du om cannabis? Selv om det er lovlig i California, så er det jo forbudt i Norge?

– Som sagt, her borte i USA er det en annen holdning til det. I Norge respekterer jeg selvfølgelig reglene der. Jeg selv røyker ikke marihuana og har sluttet å drikke.

– Hvis Mike Tyson røykte i nærheten av deg, så er det vel en fare for at du kunne testet positivt – tenkte du over det?

– Jeg hadde maske på og satt et godt stykke unna da han røykte marihuana. Da har Francis et større problem en meg, sier Brækhus som besøkte Tyson samtidig som MMA-stjernen Francis Ngannou.

Rettelse: I en tidligere utgave sto det at Cecilia Brækhus hadde vært på besøk på Mike Tysons cannabisfarm. Brækhus presiserer overfor VG at hun ikke har vært på selve farmen der det dyrkes cannabis. Hun har besøkt treningsstudioet «Tyson Ranch» en kort kjøretur fra flyplassen i Los Angeles. Lokalene bærer det samme navnet som gården og brukes til å promotere cannabisfirmaet blant annet gjennom podkastvirksomhet. Det er også tatt bort en uttalelse fra boksepresident Odd Haktor Slåke, der han reagerer på det som ble omtalt som et besøk til Tysons cannabisfarmen. Rettelsen ble utført 7. april 2021, klokken 01.24.