Kort om saken:

  • Onsdag vant polske Kamil Stoch Hoppuka for tredje gang.

  • Det gjør ham til en av tidenes mest meritterte hoppere.

  • Igjen diskuteres det om han eller Adam Malysz er den største polske hopperen i historien.

Hvem er den beste polske hopperen gjennom historien? Kamil Stoch eller Adam Malysz? Det er spørsmålet.

– Jeg har respekt for Adam, men jeg vil lage min egen historie. Jeg vil ikke bli den neste Malysz, jeg vil bli den første Kamil Stoch.

Hoppukevinneren har fått spørsmålet tusen ganger. Han må svare om mannen han etterfulgte i hoppbakken. Og hos polske medier og hoppentusiaster er spørsmålet blitt diskutert i mange år allerede.

Da Stoch søndag gikk forbi Malysz i antall verdenscupstarter, kom nye spørsmål om den polske hopplegenden.

«Hvordan føles det?» spurte en polsk journalist

Stoch ristet på hodet og svarte kort.

– Det visste jeg ikke. Det betyr at jeg er erfaren.

Noen dager senere vant han Hoppuka for første gang og tok sin 38. enkeltseier. En mindre enn forgjengeren Adam Malysz.

I 2011 sa Adam Malysz farvel til hoppsporten som utøver i et eget show-event i polske Zakopane foran 60.000 tilskuere. Foto: KACPER PEMPEL / REUTERS

«Den neste»

Slik har spørsmålene kommet nærmest helt siden Stoch hoppet smått utrolige 128 meter da han som 12-åring var prøvehopper under kombinertverdenscupen i Zakopane i 1999.

– I mange år ble Stoch ofte kalt «den neste Adam Malysz» i polske medier. Men han likte det aldri, forteller Adam Bucholz fra det anerkjente polske hoppnettstedet skijumping.pl.

I 1996 tok Malysz sin første verdenscupseier i Holmenkollen. Under den suverene Hoppuka-seieren i 2001 utbrøt den tyske trenerlegenden Reinhard Hess:

– Denne gutten er ikke fra denne planeten. Han hopper ikke, han flyr!

Kamil Stoch (t.v.) er Polens nye hopphelt. Adam Malysz (t.h.) har en sentral rolle i det polske hoppforbundet nå. Foto: Geir Olsen / NTB

Sammen på podiet

I 2011, femten år etter den første, tok Malysz sin siste verdenscupseier.

I sitt siste renn, i Planica 2011, tok han tredjeplassen. Kamil Stoch tok førsteplass.

Planica 2011. Malysz’ siste renn. Stoch (i hatt) vant rennet. Det ble den eneste gangen de to sto på podiet sammen i en individuell konkurranse. Foto: Primoz Lovric / SCANPIX

Det ble den første – og siste – gangen de to sto på en seierspall sammen.

– Stoch var en naturlig etterfølger etter Malysz. Han tok vekten av hans skuldre og gjorde det mulig for Malysz å legge opp uten at han måtte frykte for polsk hopps fremtid, sier redaktør for skijumping.pl, Tadeusz Mieczynski.

Siden den dagen har Stoch hatt for vane å vinne. 37 enkeltseire, to sammenlagtseire i verdenscupen, tre OL-gull, to VM-gull, to Hoppuka-seire og to Raw Air-seire har han i bagasjen når han setter utfor i Bischofshofen onsdag.

I rene meritter kan man argumentere for at Stochs tre OL-gull overgår Malysz’ karriere. Han klarte på sin side aldri å komme helt opp når den olympiske ilden var tent og tok tre OL-sølv.

Likevel vegrer de fleste polakker seg for å sette Stoch over Malysz.

Adam Malysz under skiflyvning i Planica i 2011. Foto: SRDJAN ZIVULOVIC / REUTERS

Utøveren som ble større enn seg selv

For å forstå hvorfor, må vi også forstå litt av Polens historie. Etter andre verdenskrig var Polen en del av østblokklandene. Frem til 1989 var landet underlagt kommunistisk styre med stor støtte fra Sovjetunionen. Etter jernteppets fall, var det hyppige regjeringsskifter da Polen skulle finne sin nye identitet.

Samtidig lå Polen som idrettsnasjon mer eller mindre brakk.

– For 20 år siden var Polen et veldig annerledes land. Vi var sultne på suksess for polske utøvere. Malysz ble vår første ordentlige internasjonale stjerne, sier Mieczynski.

Interessen for Malysz og hoppsporten eksploderte i Polen. Mye grunnet suksessen, men også at den polske fansen kunne identifisere seg med Malysz «helt normale» personlighet. Hans sølvhopp fra OL i Salt Lake City i 2002 er fortsatt det mest sette på polsk TV med 20 millioner seere. Til og med i det polske parlamentet ble et møte satt på vent da Malysz skulle hoppe i finaleomgangen.

– Hans seire var våre seire. Når han vant, vant også landet. Det har aldri vært en sånn utøver tidligere, og det vil mest sannsynlig aldri komme en slik igjen. Han var symbolet på polsk suksess. Symbolet på at Polen kan vinne og være best i verden, beskriver Bucholz.

Adam Malysz’ sølvhopp i normalbakken i Salt Lake City er fortsatt seerrekord i Polen. I det polske parlamentet ble et møte pauset i flere minutter for å få med seg Malysz’ siste hopp i konkurransen. Foto: ALIK KEPLICZ / AP

«Malyszmania» omtaler de polske journalistene tilstanden rundt hopperen fra Wisla. I hjembyen ble det nærmest hysteri hver gang han beveget seg utenfor husets fire vegger. Etterhvert måtte han også flytte. Huset hans lå ved et hotell som fansen valfartet til for å komme og se hvor han bodde.

– Han var et ekte ikon. Alle ville være som Adam. På grunn av det har vi nå mange hoppere som konkurrer på øverste nivå, oppsummerer Mieczynski.

Med en slik innflytelse på et helt land, er det derfor vanskelig å bare se på meritter når det diskuteres hvem som er den største hopperen i Polens historie.

– Eldre fans som husker «Malyszmania», vil ikke være i tvil om at det er utøveren som berørte hele landet for 20 år siden. Yngre fans, som ser på dataene, vil nok si at Stoch, med litt mer suksess, er litt bedre, mener Bucholz.

Uansett regnes begge som to av Polens største idrettsutøvere gjennom tidene. Malysz vant årets utøver i Polen hele fire ganger. Stoch har fått den samme utmerkelsen to ganger. Den verdenskjente fotballspilleren Robert Lewandowski har til sammenligning kun vunnet prisen en gang.

– Skihopping er utrolig populært i Polen. Men det kan nok være vanskelig å tro for folk utenfor Polen at Lewandowski kun har vunnet den prisen en gang, sier Bucholz.

Etter karrieren har Adam Malysz hatt flere roller i det polske hoppforbundet. Der har han sett Kamil Stoch (t.h) vokse seg til å bli en av de største hopperne gjennom tidene. Foto: Geir Olsen, NTB

Granerud har Stoch som idol

Onsdag kan altså Kamil Stoch sette et nytt trofé inn i premieskapet om han triumferer i Hoppukas siste renn. For å klare det, må han blant annet holde norske Halvor Egner Granerud 20,6 poeng bak seg.

De siste dagene har Granerud havnet i hardt vær i Polen etter uttalelser om at Stoch har hoppet ustabilt og hatt flaks med forholdene i Hoppuka. I etterkant har Granerud unnskyldt uttalelsene og fortalt at Stoch er hans store hoppidol og at han ofte ser på Youtube-videoer av Stoch for å hente inspirasjon.

Kamil Stoch (t.h) og Dawid Kubacki (t.v.), begge fra Polen, ble nummer en og tre i Hoppuka sammenlagt. Foto: Matthias Schrader / AP

– Jeg liker å se på rytmen hans. Den hoppingen han drev med i Raw Air i 2018, er en av favorittene mine. Jeg føler det hjelper å se på det for å klargjøre hodet med tanke på hvordan jeg selv har lyst til å løse ting, sier han til Aftenposten.