En av gjestene på Radio Bar i Stuttgart fortalte nyheten til bartenderen med den tynne luggen. SSV Ulm hadde rykket opp for andre gang på to år. Nok en gang uten sin fotballinvalide libero Thomas Tuchel.

Gamleklubben skulle endelig spille Bundesliga, men mannen bak bardisken var forbannet.

«Nå lever de min drøm. Bundesliga! Det var jo der jeg også ønsket å være», tenkte Tuchel.

Han jobbet i halvannen time til. Så orket ikke 25-åringen mer. Han sa fire ord til sine kolleger ved Radio Bar:

– Jeg må dra nå.

Thomas Tuchel ville tilbake til fotballen.

Thomas Tuchel hadde ødelagt venstre fot og måtte sitte på en kasse under fjorårets Champions League-finale, da hans lag PSG tapte mot Bayern München. Foto: FRANKHOERMANN, BILDBYRÅN

To CL-finaler på to år

Fotballen har mange profiler på sidelinjen. 47-åringen er i ferd med å bli en av de aller største. Han ledet franske Paris St. Germain til klubbens første Champions League-finale i fjor. Han leder Chelsea i Champions League-finale mot Manchester City lørdag.

Mange mener at den pragmatiske og svært taleføre fotballtreneren skal ha mesteparten av æren for at London-klubben nå kjemper om klubbfotballens gjeveste trofé.

Men hvem er så denne moteinteresserte tyskeren som fikk kritikk etter å ha ledet Chelsea i FA-cupfinale på Wembley i grilldress sist søndag?

Som unggutt ble han fan av Tottenham. Tuchel syntes navnet var så flott.

Han omtaler seg som en «ufullkommen vegetarianer» som nesten ikke drikker alkohol.

Han liker helst å kle seg i svart og har vært fotomodell på oppdrag i New York for Die Zeits herremagasin.

Han leser veldig mange bøker, spesielt krim, arkitektur og design.

Fotballtreneren med professor-utseendet er også en stor fan tysk hiphop.

Nevnte vi at han også er utdannet siviløkonom ved universitet i Stuttgart?

Det er altså stor spennvidde i Tuchels liv.

Foto: MATTHEW CHILDS / X03810

Kneskade knuste drømmen

Men først og fremst er han fotballmann til fingerspissene.

– Drømmen var å bli fotballproff på øverste nivå. Men det ble jeg aldri, erkjenner Chelsea-manageren.

Han var libero og nøkkelspiller for SSV Ulm på tredje nivå i tysk fotball da en alvorlig kneskade stoppet fotballkarrieren høsten 1997.

Drømmen var knust for 24-åringen, og han begynte å studere siviløkonomi på dagtid. På kvelden jobbet han på Radio Bar.

– Jeg ville ikke smakt på drinkene jeg mikset helt i starten, innrømmet Tuchel i et stort intervju med Die Zeits herremagasin i 2017.

Men det var likevel en god erfaring. Å jobbe på bar hjalp ham til å løsrive seg helt fra fotballen. Men det tvang ham også til å komme ut av sitt skall.

– Skift etter skift, kveld etter kveld, utviklet jeg meg sakte. Jeg fikk en helt ny selvtillit ved å jobbe i baren. Jeg overvant mine hemninger mot å spørre fremmede om de trengte hjelp av meg. Og plutselig fikk jeg et inntrykk av at kollegene likte meg for måten jeg var på, de visste ikke at jeg hadde vært fotballspiller. De aksepterte meg som jeg var.

Det var også i baren at han tok avgjørelsen om å returnere til fotballen og bli trener. Det var der han hørte at gamleklubben SSV Ulm hadde rykket opp til øverste nivå.

Det var der det gikk opp for ham hvilke drømmer den fatale kneskaden hadde knust.

Thomas Tuchel bestemte seg for å gjøre comeback. Han kontaktet gamletreneren Ralf Rangnick i Ulm, som litt senere skulle bli hentet av Stuttgart.

Startet som ungdomstrener

Tuchel spurte om å få prøve seg på noen treninger med Stuttgarts reservelag. Men det gikk ikke som han ønsket, kneplagene var for store.

Men Rangnick visste hvilken fotballforståelse Tuchel hadde. Han så hvordan gutten kommuniserte med andre mennesker, og tenkte at den fotballinvalide liberoen hadde forutsetninger til å bli en god trener.

Tuchel ble ansatt som trener i Stuttgarts ungdomsavdeling. Rangnick lærte ham alt om firebackslinje, soneforsvar og presspill.

Samtidig begynte han på trenerkurs ved sportsuniversitetet i Köln. Tuchel var innom Augsburgs annetlag, før han endte som U19-trener i Mainz – som han ble tysk mester med.

Da nordmannen Jørn Andersen fikk sparken som sjef for Mainz’ A-lag kun fire dager før seriestart i 2009, rykket 36-åringen Tuchel opp som A-lagstrener for laget i Bundesliga.

Kriseløsningen hadde ingen erfaring som A-lagstrener, men ble likevel en suksess.

Det var fullt kaos i klubben i dagene etter at Andersen, som ledet klubben tilbake til Bundesliga, fikk sparken. Tuchel måtte ta grep med én gang i en spillergruppe full av splittelser og svak lagmoral.

En ung utgave av Thomas Tuchel fikk ansvaret med å rydde opp i Mainz. Foto: KAI PFAFFENBACH, REUTERS

Krevde full respekt

Den nye treneren, knapt eldre enn lagets mest rutinerte, tok med hele troppen til et sted der de ble skjermet fra omgivelsene.

Han mente det var eneste resept for å få full oppmerksomhet og respekt fra ufokuserte spillere.

På dag to innførte han nye regler:

  • De ble påbudt å se hverandre i øynene når de hilste på hverandre.

  • Ingen fikk lov til å bruke etternavn om hverandre, kun fornavn.

  • De skulle møte på minuttet som var oppgitt for hvert eneste måltid.

  • Ingen fikk lov til å forlate måltidet før han hadde sagt at det var greit.

Tuchel la også om på treningene. De ble mindre ensformige, de skulle være allsidige og varierte.

Den nye treneren kuttet ut vanlig kampforberedende skyggetrening på baner med normale størrelser.

De kunne være smalere og kortere, men ikke med samme størrelse de ville spille på i kamp. På den måten tvang han spillerne til å finne løsninger for å komme seg unna vriene og uvante situasjoner.

Tuchels inngang til kamp har alltid vært pragmatisk. Han kunne skifte formasjon fra kamp til kamp, avhengig av motstander og hvilke spillere han hadde tilgjengelig.

For eksempel brukte den tyskeren seks forskjellige start-formasjoner da Mainz ble nummer fem i Bundesliga i 2011-sesongen.

Mainz-trener Thomas Tuchel sammen med Borussias Dortmunds Jürgen Klopp i 2010. Foto: Michael Probst, AP

Inspirert av Klopp og Guardiola

Men to ting holdt han fast ved, tydelig inspirert av Mainz-forgjenger Jürgen Klopp og daværende Barcelona-trener Pep Guardiola.

Laget hans skulle ha ballen, og de skulle vinne den tilbake så fort de mistet den.

– Jo mer du har ballen, desto mindre har motstanderen ballen. Det er ganske enkel matematikk. Motstanderne kan ikke score om vi har ballen, men det kan vi gjøre, har han sagt i intervjuer.

Tuchels jobb med Mainz ble lagt merke til av større klubber. Da Jürgen Klopp var ferdig i Borussia Dortmund, overtok Tuchel.

Han videreførte Klopps gegenpress-spill og ledet klubben til cupgull i 2017. Men kort tid etter fikk Tuchel sparken fordi han ble sett på som vanskelig å samarbeide med.

Blant annet sendte han en melding til sin agent Oliver Meinking, der han kom med svært skarp kritikk av klubbens sportsdirektør Michael Zorc. Problemet var at han feilsendte den meldingen til Zorc, og da var det forholdet over.

Det blir sagt at analytiske og systematiske Tuchel er en fantastisk fagmann, men problematisk å forholde seg til.

Thomas Tuchel ledet Borussia Dortmund til cuptittel i mai 2017, men ble sparket kort tid etter. Foto: FABRIZIO BENSCH, BILDBYRÅN

Sparket på julaften

Tuchel klarte lenge å styre unna de store konfrontasjonene i Paris St. Germain. Han ledet franskmennene til en historisk Champions League-finale i fjor sommer, som endte med 0–1-tap for Bayern München.

Men forholdet til sportsdirektør Leonardo ble kjøligere og kjøligere. Tuchel mente han blandet seg for mye inn i laguttak.

Lille julaften sa Tuchel dette i et intervju med den tyske kanalen Sport1:

– Det er mange påvirkninger som går langt utenfor lagets interesse. Jeg elsker fotball, men i en klubb som dette, handler ikke alt om fotball, sa Tuchel.

Dagen etter, på selve julaften, ble Thomas Tuchel sparket.

Men han ble ikke gående arbeidsledig lenge. En måned senere var tyskeren klar for Chelsea.

47-åringen har løftet London-klubben og skal nå spille Champions League-finale mot Manchester City.

Men Tuchel bør styre unna konflikter med klubbeier Roman Abramovitsj. Russeren har svart belte i å sparke managere.

Tuchel er nummer 15 i rekken etter at Abramovitsj kjøpte Chelsea i 2003.

Manchester City – Chelsea, lørdag kl. 21.00. TV 2 og Viasat 4