Svein Maalen sto med null poeng, én scoring og seks innslupne mål på sine tre første kamper som Rosenborg-trener etter at han fikk vikarjobben.

– Det var fint, det. Vi har ventet litt på den første gode opplevelsen der vi får lønn for strevet, sier RBK-sjefen til VG.

Etter 2–1 mot Tromsø har klubben 16 poeng på 15 spilte kamper og er foreløpig ute av umiddelbar nedrykksstrid med halvspilt eliteserie.

RBK tok ledelsen før pause, og var best i innledningen av andreomgangen, men Tromsø spilte etterhvert trønderne lave, fikk utligning, men også rødt kort.

– Vi kunne vel ikke vært mer heldige med den. Vi ble veldig defensive i tankegangen. Det har nok noe med den situasjonen vi er i og er «tjuvheldige» som får det røde kortet på et godt tidspunkt, erkjenner RBKs førstemålsscorer Ole Sæter.

– Veldig surt, det her. Og det føles som vi forærer dem muligheten til å få tre poeng. Vi ønsker å jakte 2–1, så snur det røde kortet kampen. Det føles litt vanskelig å tenke klart nå, sier en irritert Gaute Helstrup.

Tromsø beholder medaljeplass på tabellen. Men om de får beholde suksesstreneren Helstrup er heller usikkert. TV 2 hevdet søndag at det er erstatteren Lillestrøm SK jobber for å få inn etter at Geir Bakke gikk til Vålerenga.

Det kan bety dobbel smell for klubben denne helgen.

ØNSKET: Gaute Helstrup er blitt et attraktivt trenernavn. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Førsteomgangen på Lerkendal Stadion ble preget av slurv i pasningsspillet fra begge lag. Dog så det, i likhet med andre kamper den siste tiden, mest forknytt og nervøst ut hos Rosenborg.

Den «artige og angrepsvillige fotballen» Svein Maalen lovte å levere trønderpublikummet da han fikk ansvaret etter Kjetil Rekdal har latt vente på seg - og kom ei heller fra avspark i kveld.

Rosenborg kan være glade for at de har Carlo Holse og Ole Sæter i stallen, fremdeles. Førstnevnte danske flikket et innlegg med utsiden av foten inn i Tromsøs straffefelt etter 40 minutters spill. Der hadde Sæter dratt seg løs etter et godt angrep og tuppet RBK i ledelsen med scoring i sin andre kamp fra rad. 27-åringen har en nese for mål, og fikk serveringen han trengte.

HET: Ole Sæter har vært meget god for RBK etter skadecomebacket. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Trønderspissen har en kontrakt som går ut i desember i år og klubben bekreftet senest denne uken at det ikke er noen dialog om ny kontrakt for øyeblikket. Dermed kan han «forsvinne når som helst».

Målet så ut til å fremkalle en fandnivolshet hos de hvite og sorte på banen for hjemmelaget. Adrian Pereira kunne doblet ledelsen like etter. Tromsø skapte ingenting før hvilen.

Etter pause skapte Rosenborg kjapt et par fine sjanser der spesielt Carlo Holse med sitt skudd like til side for mål kunne scoret.

I den andre enden misbrukte Mai Traoré en gigantsjanse for Tromsø, men det tente bortelaget som hele veien så farlige ut i dødballsituasjoner - og innbytter Malick Diouf fikk uhindret nikket inn 1–1 bak André Hansen i Rosenborg-målet etter 68 minutter.

Målscoreren var for aktiv med albuen i en duell med Rosenborg-back Leo Cornic ti minutter før full tid og fikk sitt andre gule kort og ble utvist. Det første gule fikk han for å dra av seg trøyen etter scoring.

— Det er dumt. Nå har Malick fått åtte gule kort, hvor de i to av kampene har blitt til røde kort på 700 minutter fotball så vi må hjelpe ham til å justere seg på det. Nå får vi ikke gjort noe med det, sier Helstrup til VG.

Overtallsspillet greide ikke Rosenborg utnytte med trykk i Tromsøs felt og ga tidligere Tromsøs-spiller Ulrik Yttergård Jensen muligheten til å sende hjemmelaget tilbake i føringen med et skudd som trillet inn i lengste hjørne.

Dermed gikk han seirende ut i brødreduellen med ex-landslagsspiller Ruben Yttergård Jensen hos Tromsø.

PS: Tidligere landslagsspiller Ole Kristian Selnæs var til stede på Lerkendal og bivånet kampen i klubbens analyserom med langtidsskadde Markus Henriksen.