– Jeg har vært veldig tydelig på at jeg ikke ønsker å svekke eller styrke tilliten til Frode – eller til forbundet. Det synes jeg er viktig i en slik sak, sier Klæbo til VG.

– Jeg må si det er litt uprofesjonelt å gå ut og mene noe om en sånn sak, når det eneste du gjør er å svekke den ene sin tillit og styrke den andre, legger Klæbo til.

VG møtte 26-åringen i Orkanger. Der ble det kjent at det fortsatt er avstand mellom Klæbo og Norges Skiforbund rundt en nødvendig avtale før vinteren.

Johannes Høsflot Klæbo og smører Frode Pedersen på Sognefjellet i 2022. Foto: Terje Pedersen / NTB

Frode Pedersen var Klæbos smører fra 2017–2023, men fikk ikke fornyet kontrakt i juni. Før Klæbo sa nei til landslaget, tilbød han å betale forbundet for at Pedersen skulle få fortsette.

I høst tok Pedersen et oppgjør med det han mener er en ukultur i skiforbundet. Han kom med påstander om mobbing, sabotasje og homo-plakater. Dette behandles nå som en varslingssak i skiforbundet.

Klæbo synes lite om at utøvere på landslaget har svart på spørsmål fra media om varslingssaken. Simen Hegstad Krüger kalte påstandene til Pedersen «litt merkelig» overfor TV 2.

– Det er ikke sånn jeg kjenner meg igjen i det. Jeg vil tro vi hadde plukket opp det her hvis det var noe som foregikk. Jeg klarer ikke helt å se situasjonen sånn han beskriver den, uttalte Krüger.

Simen Hegstad Krüger. Foto: Carina Johansen / NTB

Sjur Røthe synes det var overraskende.

– Jeg har et kjempeinntrykk av hele Norges Skiforbund. Det er inkludert smøretraileren, både det som blir gjort i traileren og utenfor. Vi må selvsagt vente og se hva som blir utfallet av granskningen, men jeg er veldig trygg på at det kommer noe godt ut av det, sa Røthe.

Klæbo mener uttalelsene er uheldige.

– Jeg synes de som skal gjøre denne jobben, skal få lov til å gjøre det i fred og ro uten at noen faktorer utenfra skal spille inn, sier Klæbo.

– Men er det ikke naturlig at de står opp for sine egne og skiforbundet?

– Jo, på en måte er det jo det. Men når det har kommet beskyldninger, må man kanskje vente på å la granskingen gjøre en jobb her. Så får resultatet blir som det blir.

Sjur Røthe. Foto: Heiko Junge / NTB

– Jeg sier ikke at den ene parten har rett, eller at den andre parten har rett. Men når det ble en gransking, er det det vi får forholde oss til. Før vi kan gå ut å svare etter resultatet er klart, sier Klæbo.

– Så lenge granskingen pågår og så lenge det er en «case», synes jeg vi skal holde oss for gode til å gå ut for å styrke eller svekke noen sin tillit oppi den saken.

En av påstandene smører Frode Pedersen kom med, var at et av Klæbos skøytepar ble borte og kom tilbake ødelagte under ski-VM i Planica. VG har sett video av et skøytepar som var ripete.

Frode Pedersen holdt episoden skjult for Klæbo til etter VM var over. Klæbo bekreftet onsdag at de aktuelle skiene var et «godt par».

– Det er Frode som har best kontroll på det der. Det er en sak han styrer. Men, ja, jeg visste det, sier Klæbo.

– Jeg fikk vite det etter VM.

Harald Østberg Amundsen. Foto: Lars Thomas Nordby / NTB

Harald Østberg Amundsen har også uttalt seg om sabotasjepåstandene i Dagbladet:

– Det høres spesielt ut. Jeg har ikke hørt om noe liknende. Jeg jobber lite i smørebua, så jeg har ikke noe innsikt der, men jeg blir overrasket når jeg hører det. Kjenner jeg smørerne rett har det ikke skjedd noe med vilje. De gjør alt de kan for at vi skal gå fort på ski.

– Det høres spinnvilt ut, men vi jobber tett med smørerne, og de gjør alt de kan for at vi skal gå fort på ski.

Amundsen vil ikke kommentere utspillet til Klæbo, mens Sjur Røthe og Simen Hegstad Krüger ikke har besvart VGs henvendelse.