Norge har en minimal sjanse for å kvalifisere seg direkte til EM i 2024.

Dermed er playoff håpet. En eventuell playoff er to enkeltkamper i mars 2024.

Til neste landslagssamling i oktober er det flere kamper i helt andre EM-kvalifiseringsgrupper som er minst like viktig som de to Norge skal spille.

Norge møter Kypros borte og Spania hjemme.

Men like mye som du heier frem Norge i Nikosia eller Oslo, bør du også juble høyt for Finland, Serbia, Israel, Danmark og Polen. For å nevne noen land.

Det er 23 land som er ranket bedre enn Norge fra fjorårets Nations League.

16 av disse må kvalifisere seg direkte for at Norge kan få playoff-mulighet.

NEIII: I denne sammenhengen er det ikke artig med askeladder. Italia spilte bare 1–1 mot Nord-Makedonia. Det er et land som er rangert svakere enn Norge i Nations League. Foto: Boris Grdanoski / AP / NTB

Viktig motto denne høsten: Ikke heie på underdogs.

Du vil ikke at Nederland skal ryke på en gigantisk smell ved flystripen i Gibraltar. Italias uavgjortresultat mot Nord-Makedonia var for eksempel ikke gunstig.

Her er tre nøkkelkamper i oktober for Norges del:

  • 14. oktober. Slovenia – Finland.

  • 17. oktober. Serbia – Montenegro.

  • 18. oktober. Israel – Romania.

Norge trenger for eksempel at to av de landene i fet skrift kvalifiserer seg direkte.

Disse tre nasjonene er foran Norge i køen til å få ekstramulighet via Nations League, og dermed er det gunstig for Norge at de kvalifiserer direkte. Slik at ekstraplassen heller kan gå til Norge.

Akkurat nå er Norge utenfor playoff. Men ifølge We Global Football, som regner ut odds på dette, har Norge en sannsynlighet på 76 prosent på å få playoffplass.

Lagene i grønt er direkte kvalifisert. Lagene i blått har playoff-plass i skrivende stund. Dersom Israel for eksempel går forbi Romania i gruppe I, går blåfargen ned til Norge. Det er 12 blå kolonner fordi det er 12 semifinaleplasser i playoff (fordelt på nivå A, B og C). 12 plasser skal bli til tre nasjoner, som kvalifiserer seg fra playoff i mars til EM.

De nevnte nøkkelkampene er viktige fordi:

  • Israel er nummer tre i ordinær kvalik. Romania er to. Israel er rangert foran Norge (i Nations League), mens Romania er rangert bak Norge. (Gruppe I)

  • Finland er nummer tre i gruppen, mens Slovenia topper. Finland er bedre rangert enn Norge, mens Slovenia er bak Norge. (Gruppe H)

  • Serbia er bedre rangert enn Norge, mens Montenegro er svakere rangert. Akkurat nå er Serbia direkte kvalifisert, og med seier mot Montenegro vil de sannsynligvis holde dem unna. (Gruppe G)

NØKKELGRUPPER: Gruppe D, E, G, H og I.

Grafikk: www.sofascore.com

Dette er mer usannsynlige utfall, men Ståle Solbakken & Co. bør også håpe på:

  • Tyrkisk kollaps og kjempeoppløp av Wales i gruppe D.

  • Albansk smell og polske triumfer i gruppe E.

Skal du heie på Finland, Danmark, Israel osv.?