– Jeg husker ikke så mye fra målgangen, men kanskje mer fra jeg begynte å våkne til liv. Jeg tror aldri jeg har vært så sliten. Hodet ville, men kroppen sa bare stopp, sier Frida Karlsson da hun møtte pressen på hotellet rundt tre timer etter målgang.

Karlsson lå tilnærmet urørlig i målområdet i et drøyt kvarter etter å ha sikret Tour de Ski-seieren, mens hun fikk hjelp.

– Det har skjedd før og jeg blir veldig redd, men nå er det som før og jeg skal feire Tour de Ski-seieren, sier Karlsson og smiler.

Også under OL sist vinter ble hun hjulpet bort fra målområdet totalt utslitt.

BEST: Frida Karlsson holder beviset på at hun vant Tour de Ski til ære for fotografene. Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Til slutt vant hun touren med 33 sekunder. På vei mot mål, husker hun ikke noe.

– Jeg hadde det så innprentet hos meg at jeg skulle over mål, det var det som reddet meg. I dag var det virkelig hardt og vondt, dessverre. Men jeg er så himla stolt over meg selv som kom til mål, og til og med vant.

Mor og manager Mia Karlsson så Frida Karlssons Tour de Ski-seier mellom prolog og utslagsrunder i en sprint i svenske Matfors, hvor lillesøsteren Hannah går renn.

DATTER OG MOR: Frida Karlsson og Mia Karlsson. Moren er manager for stjerneløperen. Her fra et skirenn i mars 2022. Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

– Det var fullt med folk og glede når hun gikk over mållinjen. Da var det 20 minutter igjen til Hannahs løp, så vi testet ski samtidig som jeg hadde kontakt med landslagsledelsen. Jeg hadde så gjerne ville holde henne i mine armer, se henne i øynene og høre at hun hadde det bra – det er det absolutt viktigste, sier Mia Karlsson til VG.

– Snart så, mamma!, svarer Karlsson når VG gjenforteller morens utsagn.

– Skremmende, sier Tiril Udnes Weng til VG om bildene av Karlsson.

– Det er ekkelt, men jeg så at hun rørte på seg, så da ble jeg ganske rolig. Jeg vet at hun er god til å ta seg ut. Jeg var ikke redd, beskriver lagvenninnen Anna Dyvik til VG.

Frida Karlsson ble liggende i målområdet og fikk tilsyn av flere personer. Hun ble etter hvert fraktet ut på båre – og hun var ikke til stede da den svenske nasjonalsangen ble spilt på toppen av monsterbakken i Val di Fiemme.

TV 2s langrennsekspert Petter Northug reagerte overfor egen kanal:

– Hva er det som skjer!? Her er det seiersseremoni, med Sveriges nasjonalsang uten Frida Karlsson på toppen pallen. Dette er ikke bra. Her burde arrangøren ha ventet til Frida kom til hektene. Kanskje en gang i livet du får oppleve dette, sier Northug.

– Jeg har ikke opplevd det før. Det føles rart å se på en premieseremoni der vinneren ikke er til stede, sier Vidar Løfshus i Viaplays vinterstudio.

– Jeg er kritisk til måten dette gjøres på, uttalte han senere.

– Man burde sett an situasjonen, snakket med det svenske teamet og sjekket om man kunne ventet en halvtime, sier Martin Johnsrud Sundby.

Den øverste plassen på pallen sto tom, mellom den finske tour-toeren Kerttu Niskanen og treer Tiril Udnes Weng.

– Det er veldig skumle bilder, sier ekspert Per Forsberg i Viaplay.

– For en kjempeinnsats av Frida. Hun er helt utslitt og må få hjelp, sier Viaplays ekspert Anna-Karin Strömstedt.

– Det er skummelt. Det suger å se slikt, sier Jessie Diggins.

Trener Per Nilsson virket rolig, men var ikke oppdatert på Karlssons status da han snakket med VG.

– I en tour kan det plutselig smelle. Jeg tipper det er litt det, svarer Heidi Weng på spørsmål om hvorfor hun tror det skjedde med akkurat Frida Karlsson.

– Jeg er vant til at Therese Johaug går styggfort, og har dummet meg ut på å henge på henne. Jeg merket at det var ikke det tempoet, så jeg tror Frida hadde en dårlig dag rett og slett, fortsetter Weng.

Charlotte Kalla vant touren i 2007/08, men siden har det vært fritt fra svenske vinnerbrøl på Alpe Cermis i de italienske alper.

Søndag klarte Frida Karlsson samme bragd, da hun helt utslitt stupte over målstreken etter å ha fått det svært tungt oppover monsterbakken. Hun ble bare nummer 15 på etappen, men i sammendraget var hun 33 sekunder foran Kerttu Niskanen.

Tiril Udnes Weng ble nummer tre sammenlagt i touren, 47,6 sekunder bak Karlsson.

– Det kostet litt, men jeg er veldig fornøyd. Jeg fikk det «så gæli» i bena, sier Tiril Udnes Weng.

VANT: Franske Depline Claudel kunne juble for seier opp monsterbakken. Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Delphine Claudel gikk inn til Frankrikes første individuelle seier i verdenscupen på kvinnesiden. Heidi Weng ble nummer to på etappen, mens amerikanske Sophia Laukli tok tredjeplassen.

– Det føltes bra. Jeg kjente at bakken var tyngre enn normalt, men det var deilig å få ryggen til hun franske, sier Heidi Weng til Viaplay.