De norske landslagsspillerne som spiller i utlandet er ferdige med sesongene. Men før de kan ta ferie, skal de forsøke å nedkjempe VM-klare Frankrike og Russland neste uke. Fredag var det en amputert tropp som møttes til trening og møte med pressen. For de hjemlige spillerne, nå sju i tallet, skal først spille seriekamper.

LES OGSÅ:

Blant de som var på plass var det imidlertid flere med en usikker fremtid. For som Aftenpostens oversikt har vist, er det mange av dem som knapt nok har spilletid i sine nåværende klubber. Likevel er flere av dem innstilt på å bli værende.

I tillegg er det flere spillere som nå skal spille sin fotball på et lavere nivå enn denne sesongen. Trioen Brede Hangeland, Alexander Tettey og Mats Møller Dæhli rykket alle ned fra Premier League. Uten at det får trioen — som alle svarte diplomatisk at de har kontrakt videre - til å rope ut om ønske om klubbytte.

- Ikke vondt av å bli

Hetest var Dæhli, som rakk å markere seg som en nøkkelspiller for Cardiff etter overgangen fra Molde i januar.

– Jeg har kontrakt med Cardiff i to år til. Det er det eneste jeg trenger å forholde meg til, sa den kreative midtbanespilleren.

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo ville heller ikke være kategorisk på at spill i Championship er uheldig for stortalentet.

– Mats har gjort det bra i Premier League og har det nivået inne. Samtidig er han i en klubb som er bra for ham å være i. Han har en veldig god trener som har tro på ham og gir ham tillit. Så han har overhodet ikke vondt av å spille i Cardiff, om det skulle bli slik , sa Høgmo på fredagens pressemøte.

Samtidig ga han et varsel til spillerne som har fått mindre tillit om at de kan være nødt til å holde ut med den usikre tilværelsen om de skal lykkes.

— Jeg synes vi ser gode eksempler daglig, både med norske og internasjonale spillere, på at et godt tillitsforhold til treneren, og at man blir satset på, det betyr mye. Samtidig må man også tåle å stå i det utviklingsløpet, og tåle motgang, sa landslagssjefen.

Tilvenningshalvår

Rune Jarstein har hatt et halvt år med benkesliting. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Blant de som har blitt bedre kjent med benker enn gressmatter er keeper Rune Jarstein. Etter overgangen til Hertha Berlin i januar har det tidligere Viking-, Rosenborg— og Odd-spilleren kun stått én seriekamp – da førstekeeperen var på fødestua i forbindelse med familieforøkelse. Han sier til Aftenposten at han ikke tenker på noe klubbytte nå.- Hva jeg forventet vet jeg ikke helt. Jeg brukte det første halvåret på å tilvenne med lag, kultur og språk. Jeg ble hentet som andrekeeper og er klar for å kjempe knallhardt om plassen i den nye sesongen.

LES OGSÅ:

Benketilværelsen gjør også sitt til at han trolig kan vente seg hard kamp fra Molde-keeper Ørjan Nyland om å være Høgmos førstevalg.

— Jeg føler formen er bra og at jeg har utviklet meg bra som keeper i Berlin. Jeg håper og regner med å spille i hvert fall en av kampene, sier Jarstein.

Tarik ikke fornøyd

Også Tarik Elyounoussi har nå fått prøve seg i tysk fotball. Året i Hoffenheim har vært en blanding av tillit og benketilværelse. Han endte med 13 kamper fra start og 8 som innbytter, men uten å ha kommet på scoringslista.

— Jeg er ikke helt fornøyd med min egen prestasjon. Jeg har vært litt forsiktig, men alt i alt, så har det gått helt greit, sier han til Aftenposten.

Tarik Elyounoussi er ikke helt fornøyd med sin første sesong i Tyskland. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Han slår likevel fast at han er fast bestemt på å bli værende i klubben. — Det har vært en stor overgang å gå til Bundesliga fra Tippeligaen. Det er to forskjellige verdener. Jeg har lært ganske mye, og har mer erfaring fram mot neste sesong.

Også Håvard Nielsen har hatt et varierende halvår i Tyskland. Oslo-gutten, som er eid av Salzburg, skal i utgangspunktet være på lån i Eintracht Braunschweig i ett år tid. Det var imidlertid en strek i regningen at årets sesong endte med nedrykk.

— Får se hva som skjer. Du får ikke noe mer spennende svar enn det. Jeg har fortsatt ett år igjen av avtalen med Braunschweig.

Anbefaler Frankrike

Nielsen tenker ikke på kampene mot de to VM-klare motstanderne neste uke som noe utstillingsvindu mot eventuelle nye arbeidsgivere.

— Vet det er folk som ser de store kampene og følger med sånn sett, men det å spille fast i Bundesliga er også et bra utstillingsvindu for meg. Så vi ser nok mer på det som bare landskamper enn et utstillingsvindu, sier Nielsen.

Les også:

Men i troppen er det også spillere som har fått mye tillit denne sesongen. For Anders Konradsen har sesong nummer to i Frankrike og Rennes gitt 23 kamper, hvorav 20 fra start. Han har ingen problemer med å anbefale Ligue 1 som arena for de spillerne som søker ny arbeidsgiver

Joshua King (f.v.), Valon Berisha, Stefan Johansen og Ruben Yttergård Jenssen på fredagens trening. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

— Det er helt klart en bra arena. Selv om det kan være vanskelig med kulturen, hvor det ikke snakkes engelsk, hvertfall ikke der jeg er. Litt tilpasningstid må man nok regne med, men det er absolutt en liga å anbefale. Det er en veldig tøff liga og et stort steg fra Tippeligaen , mener midtbanespilleren.

- Ett steg opp

Johansen, som gikk fra seriemesterskap med Strømsgodset til et nytt med Celtic, mener den skotske ligaen holder et høyere nivå enn hva Tippeligaen gjør.

- Ikke noe stygt ment om Tippeligaen, men det er et par hakk opp, både i tempo og på det fysiske. Først og fremst går det fortere , vurderer han.

Playmakeren mener steget har vært riktig for ham, og mener andre også kunne lært av å være i en klubb som Celtic. Som soleklar seriemester skal de nå ut i Champions Leauge, en vane for klubben fra Glasgow.

— Det tar ofte tid å komme inn i et lag. Men jeg har fått sjansen nesten fra dag 1, og spilt fast så å si hele tiden. Det er bare positivt å spille for en sånn klubb, det er noe man drømmer om.

Kampen mot Frankrike spilles i Paris tirsdag, før Russland kommer til Ullevaal lørdag.

Sportsdøgnet