Nå satser hun videre i et nytt norsk privatlag, under den tidligere norske skøytestjernen Tom Erik Oxholm – mannen som tok bronse både på 5000— og 10.000 meter i OL i Lake Placid i 1980. ## Profflaget nedlagt

23-åringen fra Eidsbøen i Austevoll har de siste to årene vært tilknyttet det norgesbaserte profflaget CBA, med Eskil Ervik som sportsdirektør og omstridte Peter Mueller som trener. På laget som var eiet av sogningen Rolf Hauge – og som i sin tid ble startet for å hjelpe søskenparet Håvard og Hege Bøkko – var det foruten Hanne Haugland to nederlendere, en franskmann, to japanske løpere, en canadier og en løper fra Kasakhstan.

Mueller til Ungarn

Nå er laget nedlagt – og Peter Mueller har fått ny jobb som landslagstrener for Ungarn.

Dermed sto Hanne Haugland plutselig uten både lag og trener.

— Jeg hadde plutselig ikke noe lag å gå for. Så da måtte jeg bare spørre pent om jeg kunne få være med privatlaget Norges Skøyteakademi i Vestfold. Heldigvis gikk det greit. Det var helt avgjørende for at jeg kunne satse videre, forteller Haugland.

Nær ved å legge opp

Nå har hun to trenere: Arne Skuterud fra Geithus og Tom Erik Oxholm fra Larvik. De to er initiativtagere til det nye norske privatlaget, som har hånd om løpere som Fredrik van der Horst, Espen Tveit, Even Johansen og Christoffer Fagerli Rukke.

Og nå også Hanne Haugland.

— Det hadde vært veldig stusslig å satse videre alene i Austevoll. Jeg hadde trolig lagt skøytene på hyllen om ikke jeg hadde fått dette tilbudet. Så det er jeg veldig takknemlig for, sier hun.

Nærmer seg verdenscup

Nå satser hun videre med verdenscup-deltagelse som sesongmål. I helgens løp i Stavanger klarte hun for første gang å gå 500-meteren under 40 blank på europeisk is. Tiden ble 39,92. Det er halvsekundet for sakte til at hun får være med til verdenscup-starten i Japan og Korea, men likevel et stort steg i retning av etterhvert å få representasjonsoppgaver:

— Hanne vil få sjansen. Hun har gjort store fremskritt, og kommer til å bli ordentlig god. Men det er enda masse mer å hente – både på den fysiske biten og på det tekniske, sier Tom Erik Oxholm.

Eleven selv er også fornøyd:

— Jeg har aldri gått så fort så tidlig i sesongen, sier Haugland. Hun måtte imidlertid se seg slått av Ida Njåtun (39,55) og Hege Bøkko (39,63).

Norges Skøyteforbund er for tiden i en akutt pengeknipe, så tidskravene for å få bli med til verdenscupstarten i Japan og Korea er derfor strammet inn: 39,4 på 500 m og 1.18,0 på 1000 m. Bare Ida Njåtun (1.17,05) klarte kravet nå i helgen.

- Får en ny sjanse

Da er sjansen større for at Haugland skal klare å komme med når verdenscup-sirkuset flytter seg til Europa.

— Det skal være et nytt kvalifiseringsstevne i Vikingskipet i slutten av november. Da er det 39,6 (500 m) og 1.19,0 (1000 m) som gjelder for å komme til Berlin og Heerenveen før jul, sier Haugland. Persene – 39,71 og 1.18,49 – er satt i Calgary.

— Det skal ikke ha så mye å si. For rent teknisk er jeg en mye bedre skøyteløper nå, så det skal være mulig å sette perser selv på europeisk is. Det er iallfall målet, sier hun.

Har forbedret teknikken

Etter at hun kom inn under vingene til Norges Skøyteakademi har hun jobbet hardt med å forbedre teknikken.

— Før gikk jeg Norges dårligste svinger. Nå har jeg fått mye mer dreisen på det. Teknisk har jeg fått et løft, mener hun selv.

Etter fire strake helger med løp; i Inzell, på Hamar og i Stavanger, tar hun nå konkurransefri for å trene.

— Om to uker er det ny norgescup i Vikingskipet, og to uker etter det igjen er det ny verdenscup-kvalifisering. Så jeg har to sjanser til å klare tidene som skal til. Det bør gå, mener Haugland.

Fakta:

Hanne Haugland

Født: 7/9-1991

Klubb: Austevoll IL

Trener: Tom Erik Oxholm og Arne Skuterud

Personlige rekorder: 39,71 (500 m), 1.18,49 (1000 m), 2.03,76 (1500 m)

Meritter: 4 NM-gull: 500 m i 2011, 1000 m i 2013, og sprint-NM i 2012 og 2013. Femteplass sammenlagt på 500 m i junior-VM i 2011, etter å ha vært nummer tre første dag.