En ny skandale ryster friidrettsverden. Den britiske avisen Sunday Times og den tyske tv-kanalen ARD har kommet med oppsiktsvekkende avsløringer.

Mediene offentliggjorde hele 12.000 dopingprøver fra perioden mellom 2001 og 2012.

Usain Bolt er friidrettverdenens største stjerne. Her poserer han etter å ha satt en ny verdensrekord på 100 meter med 9.58 under VM i Berlin i 2009. Foto: AP

Rundt 800 av prøvene skal være mistenkelige. Ti av medaljene fra London-OL i 2012 skal ha blitt vunnet av utøvere med «unormale» blodverdier.Sunday Times renvasker imidlertid to av mesterskapets største stjerner fra bloddoping.

— Store navn som Mo Farah og Usain Bolt, som har blitt utsatt for «hviskekampanjer», kommer ut av det som rene med ingen unormale resultater, skriver avisen.

— Det har vært sterk mistanke

De to idrettsikonene blir altså ikke dratt inn i skandalen.

Jann Post er friidrettskommentator i NRK. Han mener det er naturlig at Bolt og Farah ble trukket frem i rapporten.

— De følte vel at de måtte navngi et par av de største, siden det har vært sterk mistanke, spesielt i retning britiske utøvere, sier Post til Aftenposten.

PÅ JOBB: Jann Post er NRKs friidrettskommentator. Her er han i kommentatorboksen med Ola Lunde under Blinkfestivalen i 2012. Foto: METTE BUGGE

Den kommende VM-duellen mellom verdens to raskeste menn Usain Bolt og Justin Gatlin har blitt sett på som et slags «det gode mot den onde», i og med at Bolt aldri har testet positivt og Gatlin har blitt utestengt to ganger.Post mener Bolt har et svært godt rykte.

— Han har aldri vært koblet til en dopingsak og aldri blitt nevnt i forbindelse med mistenkelige prøver. Man har ingen annen grunn til å tro at han er dopet. Dersom man skal gå rundt og mistenke utøvere fordi de er best, er det ingen glede igjen ved idretten, sier Post.

- Enormt press på Farah

I motsetning til Bolt har imidlertid Mo Farah, som tok gull på både 5.000 meter og 10.000 meter under London-OL i 2012, vært i hardt vær de siste månedene.

Årsaken er at han har brukt amerikanske Alberto Salazar som trener.

I juni hevdet nemlig BBC at Salazar hadde satt i gang et dopingprogram hos Nike Oregon Project, et langdistansemiljø i USA der han har spilt en viktig rolle.

Mo Farah har måttet svare på gjentatte kritiske spørsmål den siste tiden. Her er han på en pressekonferanse i juni. Foto: REUTERS

Salazar har imidlertid benektet anklagene.— Mo Farah har ikke fått noen mistanke mot seg personlig, sier Post.

— Men det er klart han har vært under et enormt press. Han har blitt kastet inn i det, og det har nok vært ganske mye å takle, fortsetter NRK-profilen.

I tillegg til Bolt og Farah, skal heller ikke syvkjemper Jessica Ennis-Hill, også hun en britisk friidrettsyndling, ha benyttet seg av bloddoping.

— Nødt til å ta tak

Selv om avsløringene altså ikke har kastet et mistenkelighetens slør over de tre stjernene, er det likevel ingen tvil om at det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har sitt å stri med om dagen.

Norges friidrettspresident Svein Arne Hansen omtalte tidligere søndag avsløringene som «sjokkerende og trist».

— IAAF er nødt til å ta tak og prøve å rydde opp, sier Jann Post.

— De har et troverdighetsproblem når så mange har blitt tatt. De er nødt til å prøve å gjøre alt de kan. Dette bør være et tema på presidentvalget i Kina. De har en stor jobb foran seg.

Det nevnte presidentvalget, som finner sted under VM i Beijing, forventes å bli en duell mellom de tidligere friidrettsstjernene Sergej Bubka og Sebastian Coe.

Visepresident i friidrettsforbundet Tore Hordnes ga søndag sin støtte til Coe.