«Mitt navn er Bjørg Eva Jensen. Jeg ber om en unnskyldning»

Det skriver Bjørg Eva Jensen (56), Norges første og hittil eneste kvinnelige olympiske mester på skøyter.

Hun håper på unnskyldning fra Norges Cykleforbund. Og får støtte for sitt syn av flere.

56-åringen skjønner at løpet er kjørt nå. Hun har ikke som mål å bli tatt ut til noe, men å bane veien for kvinner som kommer etter henne.

Veteranen mener at hun aldri, etter at hun begynte å satse som sykkelrytter i en alder av 46 år, fikk de mulighetene hun burde fått. Jensen beseiret mange ganger landslagsutøvere i denne idretten, men ble ikke tatt ut til å representere Norge.

— Jeg har ikke fått noe oppfølging av hverken forbund eller Olympiatoppen selv om jeg har vært en av Norges beste sykkelrytter de siste 10 årene.

«Jensen er et fenomen»

Bjørg Eva Jensen etter at hun tok gull på 3000 meter under vinter-OL i Lake Placid i 1980. Foto: EPU / NTB / SCANPIX

Flere støtter Jensen i hennes kamp for at det må være resultater, og ikke alder, som er avgjørende. Lege Paul Lereim, som har vært fast lege for skøyteforbundet, senere ishockeyforbundet, også internasjonalt, og lege for Norges tropp til seks vinter-OL, sier:— Jeg har aldri opplevd slik behandling av en idrettsutøver som det Bjørg Eva Jensen har vært utsatt for.

Lereim mener Jensen er noe utenom det vanlige.

— Hun er et fenomen og bør honoreres for det med full anerkjennelse av sine prestasjoner, uten forbehold. Noen bør kanskje tenke seg om og be om unnskyldning.

Hans bakgrunn for å uttale seg i denne saken er erfaring fra idretten gjennom mange tiår.

Trønderen har behandlet toppidrettsutøveres skader, og testet en rekke av Norges beste. Han er overbevist om at Jensens strukturerte måte å trene på, har ført henne til et høyt nivå.

— Som medlem av et landslag ville sannsynligvis Bjørg Eva Jensen ha vært enda bedre enn det hun er blitt.

Lereim minner om Jensens sterke merittliste. Hele tiden i norgeseliten i sykling og fast vinner av NM-gull. I 2011 ble hun ranket som landets beste landeveissyklist.

— Hennes optimale mål var å få plass på landslaget og få representere Norge i utlandet. Men hun ble aldri invitert til det selv om resultatene taler sitt tydelige språk. Hva i all verden er det som foregår?

Er forut for sin tid

Line Foss (37) syklet sammen med Jensen på det første, norske profflaget Team Hitech Products i 2009. Også hun mener at Jensen ble urettferdig behandlet.

— Og det har skjedd hele veien fordi hun har vært forut for sin tid. Allerede da hun var skøyteløper som 28-åring, fikk hun beskjed om at hun var for gammel. I sykling hadde hun en utrolig kjørestyrke, men alderen talte imot henne, mente «gubbene». Jeg mener at det å se på alder, hvis man ellers presterer, har gått ut på dato. Og ja, hun fortjener en unnskyldning, sier Foss, som selv har gått over til triathlon.

Vil ha like muligheter

— Kvinnelig alders-og kjønnsdiskrimineringer en og samme sak, sier Bjørg Eva Jensen.

Hun sikter til at det er menn som leder de fleste styrer både nasjonalt og internasjonalt, og at de i mindre grad tar avgjørelser slik kvinner ville ha gjort.

— Ivår tid handler kvinners kamp fortsatt om å komme inn iidrettens mektigste posisjoner, samt å få like muligheter som mennsom utøvere. Jeg mener det fortsatt er et tema i 2016. Jeg har forsøkt i årevis å kjempe for mine rettigheter som en kvinnelig idrettsutøver. Det har vært en ensom kamp. Mine erfaringer så langt, er atdet ervanskelig å kjempe alene mot et system som hovedsakelig ledes av menn. Jeg føler dessverre at jeg ikke har noen stemme i det hele tatt.

Svaret fra presidenten

— Jeg synes ikke vi driver med aldersdiskriminering eller kvinnediskriminering i Norges Cykleforbund, sier president Harald Tiedemann-Hansen til Aftenposten.

Han viser til at en rekke «eldre» utøvere har fått sjansen, som blant andre Anita Valen. Hun tok VM-bronse som 36-åring. Cecilie Gotaas er fast i landslagsgruppen som 40 åring. Anita Ager Wiik kjører på landslaget i utfor og er nærmere 40 år.

Sykkelpresident Harald Tiedemann-Hansen. Foto: NTB scanpix

— Derfor mener jeg vi ikke kan gi noen unnskyldning. Det er uansett ikke styret som tar ut landslag. Det gjør landslagssjefene, ut fra en faglig vurdering.

I et brev til Jensen forklarer presidenten at han vet at det er blitt kommunisert til henne at du burde hatt langt mer erfaring og resultater fra internasjonale ritt, og at det er en vesentlig forskjell å sykle i et felt på 200 enn på 30-40 ryttere, samt at nivået er betydelig høyere enn i Norge.

— Vi er derfor ikke enig med deg at dette dreier seg om diskriminering, men at det dreier seg om å dokumentere at man kan prestere på et høyt nivå internasjonalt, står det.