Amerikanerne spilte strålende golf, men tilskuerne viste ikke strålende oppførsel på Hazeltine i Minnesota. Lørdag var det så ille at Rory McIlroy måtte be en av sikkerhetsvaktene om å kaste ut en tilskuer som hadde kommet med svært konkrete, kjønnslige tilrop.

Søndag satte nordiren en monsterputt fra 25 meter som stilnet det svært patriotiske amerikanske publikumet. Da brølte McIlroy mot publikum: «I cant’t hear you!».

Men han fikk høre dem kort etter. Da satte motspiller Patrick Reed en av mange fantastiske putter, og publikum kom tilbake på vanlig lydnivå. De jublet vilt når europeerne bommet på putter, og ropte «i vannet» når ballen var på vei mot greenen. McIlroy fikk også høre sangen «Sweet Carolina» — ren erting etter bruddet med Caroline Wozniacki.

— Det var halvveis zoologisk hage, men fantastisk stemning, mente Henrik Stenson.

— Jeg var flau på kjærestens vegne, sa Sergio Garcia etter lørdagens runde. Hun er amerikansk og jobber i Golf Channel.

Leksjon i putting

USA ledet 9 ½ - 6 ½ før søndagens 12 avsluttende singlematcher. Det var ett poeng mindre enn på Medinah i 2012. Den gang spilte europeerne en fantastisk søndag og vant i det som senere er blitt omtalt som miraklet på Medinah.

Denne gangen fikk europeerne en leksjon i putting og ble utklasset 17-11 – USAs største seier siden 1981. Det var på greenene det ble avgjort. Amerikanerne rullet inn sine fra alle mulige avstander og vinkler, mens mange av europeerne virket som det seks av dem var: førstereisgutter.

Fire av de engelske spillerne greide ikke å skaffe Europa ett eneste poeng på tre dager. I tillegg knotet lagkaptein Darren Clarke det til med helt uforståelig å splitte den spanske suksessduoen Rafa Cabrero Bello og Garcia.

Revansje for Ryan Moore

Forrige helg var Ryan Moore i omspill med McIlroy om seieren i Tour Championship, men tapte. Søndag fikk han æren å sette den avgjørende putten i Ryder Cup – riktignok av mer symbolsk verdi ettersom USA ville ha vunnet uansett.

Den mest fantastiske matchen spilte Phil Mickelson og Garcia. Spanjolen var stadig nærmest flagget på innspillene, men Mickelson puttet som om både ballen og hullet hadde en magnet. Begge gikk på 63 slag, og matchen ble delt.

Ellers imponerte debutanten Thomas Pieters fra Belgia som tok fire poeng – mest av en europeisk nykommer noen gang de 41 gangene Ryder Cup har vært arrangert.

Europa får sjansen til å ta revansje i Paris 2018.