PARIS: Island har fortsatt ikke tapt en kamp i et fotballmesterskap. Nå ypper de seg med fotballens hjemland.

Roy er 68 år, Lars 67. I 1976 ble de venner.

Da kom Roy fra England til Sverige og åpnet sammen med Bob Houghton øynene til gule og blå som drev med fotball. Mange kamper er spilt siden den gang, og 40 år senere er Lagerbäck fortsatt tro mot prinsippene han lærte av fotballmisjonæren.

Mandag møtes de to kameratene ansikt til ansikt i det som kan bli en av de mest markante kveldene i karrièren til begge. Den ene har alt å vinne, den andre alt å tape.

Det er ikke vanskelig å finne likhetstrekk mellom de to laglederne, like enkelt er det å finne store forskjeller på utgangspunktet til lagene. Det er 330000 islendinger mot 53 millioner engelskmenn. Det er Englands 23 mesterskap mot Islands første.

Det er en nasjon som er henrykt over i det hele tatt å få være med, mot en som helt siden VM-gullet på hjemmebane i 1966 har trodd, ventet og forlangt at et nytt trofé skal hentes hjem.

— Vi har kjent hverandre lenge, men under denne kampen er vi fiender, slik alle trenere er i 90 minutter. Det er ikke anledningen for å være sentimental, sier Hodgson.

Helt eller klovn

Sentimental har heller ikke Lagerbäck vært når han de siste dagene er spurt hva han tenker om at det er han som kan gi vennen nådestøtet som England-trener.

Brexit i åttedelsfinalen for en fotballminiputt vil enkelt og greit ikke bli godtatt.

— Sånn er fotballen blitt, sier svensken om muligheten til å sette punktum for vennens England-karrière. Selv er han blitt så populær på sagaøya at kommentatorer med et glimt i øyet har sagt at han sikkert hadde vunnet helgens presidentvalg om han hadde stilt.

Hodgson på sin side vil bli utpekt til udugelig riksklovn om engelskmennene feiler.

— Hans sjanser for å få en statue er nok betydelig større enn mine, spøkte Hodgson om vennen søndag.

Mange har lest denne:

Island har prestert fantastisk så langt i EM.

Aldri tapt for England

Det er langt fra islandske vulkaner og varme kilder til den franske rivieraen, til Nice hvor kveldens kamp spilles og Promenade des Anglais.

Hva spillerne i den blå bussen med ICELAND skrevet med store bokstaver tenkte da de kjørte langs Englendernes promenade på vei til de siste forberedelsene søndag ettermiddag vet vi ikke.

At de er klare for å gi alt er det imidlertid lite tvil om.

— Det er vel den eneste gangen Island har gått til krig. Vi er for få til å gå til skikkelig krig, vi ville blitt slått veldig enkelt. Disse spillerne er den islandske hæren, det er derfor alle hjemme støtter dem, sa Lagerbäcks islandske medtrener, Heimir Hallgrímsson pompøst da han søndag ble spurt om sitt forhold til Torskekrigen.

Fra 1952 til 1976 var det en rekke konfrontasjoner mellom islandske og britiske fiskebåter og kystvaktskip. Det toppet seg de fire siste årene. Hvert eneste sammenstøt endte med full seier til Island.

Tapt har heller aldri Lagerbäck gjort i sine seks møter med England så langt i karrièren. Før han møtte Hodgson hadde Lagerbäck blitt inspirert av direktesendte kamper fra engelske fotballstadioner vinterstid.

Den samme fotballdannelsen gjennom fjernsynssendinger fra England fikk de på Island. I tillegg er altså Island englandifisert av Hodgson via Lagerbäck.

— Islendingene skylder Lars mye. Hans evne til å organisere et lag å få maksimalt ut av en gruppe, til å innprente en arbeidsmoral i spillerne er veldig god, sier Hodgson, og legger til:

— Jeg er veldig stolt av mine 12 år i Sverige og det jeg oppnådde der. Lars er en av dem jeg møtte i den tiden, han omfavnet den fotballen vi innførte og da får du gjerne et tettere bånd med enn med andre kolleger, sier Hodgson.

Svenske Lars Lagerbäck står bak noe som må være den største overraskelsen i verdensfotballen siden Nord-Korea gikk videre til kvartfinalen under VM i 1966 på Italias bekostning.

Har endret seg

Aftenpostens fotballekspert, Lars Tjærnås sier Lagerbäck på mange måter spiller på samme måte nå som Hodgson gjorde med sine lag i Sverige på 70— og 80-tallet.

— Ingen i EM spiller renere soneforsvar enn Island, sier Tjærnås. Offensivt er alt som skjer frem til 25 meter fra mål strukturert og opptegnet, derfra og inn til mål er den eneste delen av spillet hvor svensken tillater improvisasjon.

— Hodgson har utviklet sine ideer ganske mye siden Lagerbäck plukket dem opp. Defensivt tenker de fortsatt veldig likt, men han er mer pragmatisk fordi spillerne har en blanding av sone og markering i klubblagene sine, sier Tjærnås.

Offensivt mener han Hodgson nå tilpasser spillet til nøkkelspillerne, og at engelskmannen først og fremst er opptatt av å få plass til de beste spillerne.

Hissig chihuahua

På møterommet i Annecy hvor islendingene har base under EM, har Lagerbäck hengt opp et bilde av en liten chihuahua-hund som angriper et neshorn.

Rasen som nå er mest kjent for å sitte i vesken til Paris Hilton og andre kjendiser, er også en temperamentsfull vakthund som er ekstremt lojal mot eieren og gjerne går i klinsj med større dyr enn seg selv.

Mandag kveld får vi se hva en chihuahua med islandsk vikingblod er i stand til å utrette.

Vil du lese mer om Islands fotballeventyr? Da anbefaler vi denne:

Hør Aftenpodden Sport hvor EM slaktes, kvinnehets diskuteres og norske lags sjanser i Europa vurderes: