LERKENDAL: - Jeg scorer alltid mot Sarpsborg, sa Helland til Adresseavisen etter fredagens trening.

Hvem vet, kanskje var det for å legge litt ekstra press på seg selv. Uansett fulgte høyrevingen opp foran 15779 tilskuere på Lerkendal med to nye scoringer.

Den første av den relativt enkle sorten. Den andre en perle verdt glass og ramme fra en spesialforretning.

Det var nok til at det ble nye tre poeng til Rosenborg på Lerkendal, slik det har blitt i samtlige hjemmekamper denne sesongen.

Sarpsborg presset høyt

Rosenborg tok tak i kampen fra start og allerede etter ett minutt kunne hjemmelaget tatt ledelsen. Fredrik Midtsjø løftet ballen inn fra venstre og fant Jonas Svensson bak i feltet. Han fikk fyrt av gårde et skudd Sarpsborg blokkerte til corner.

Samtidig viste østfoldlaget tidlig at de ikke hadde kommet til Lerkendal for å parkere leddbussen. De valgte å presse rimelig høyt i åpningsminuttene, og var nær ved å tvinge frem en feil fra keeper Pavel Londak før fem minutter var spilt.

Det var på ingen måte noen enveiskjøring det første kvarteret, men etter 13 minutter burde det stått 1-0 til Rosenborg. En strålende opprulling på høyresiden gjorde at Jonas Svensson kom seg løs til høyre i feltet. Han slo ballen på tvers til Mike Jensen, som sto helt alene på knappe ti meter. Men i stedet for å sette ballen i buret dunket RBK-kapteinen langt over tverrliggeren.

Enkel scoring

Uttellingen skulle imidlertid komme. Etter fredagens trening sa Pål André Helland til Adresseavisen at han alltid scorer når han starter mot Sarpsborg.

Det er nesten helt sant, og etter tjue minutter av lørdagens kamp fikk han en ny scoring inn i skryteboken. Jonas Svensson kom nok en gang til innlegg fra høyre, og denne gangen fant han hodet til kaptein Jensen. Dansken headet ballen i en Sarpsborg-forsvarer, og plutselig havnet kulen i føttene på Helland. Fra fem meter fikk han en rimelig enkel oppgave med å bredside ballen bak en utspilt Anders Kristiansen bakerst hos Sarpsborg.

1-0: Pål André Helland scorer 1-0 målet i eliteseriekampen mellom RBK og Sarpsborg på Lerkendal. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Og nå var det virkelig gøy å være Rosenborg-supporter på Lerkendal. Hjemmelaget rullet opp angrep etter angrep, og det hadde ikke vært mye å si på om de hadde doblet ledelsen i løpet av de neste ti minuttene. Ballen gikk hurtig, initiativene var mange og både Fredrik Midtsjø, Helland og Christian Gytkjær hadde alle sine muligheter til å sette dagens andre scoring.Bortelaget klarte å riste av seg det verste sjokket, og fikk løftet laget. Likevel kom det litt utav det blå at Sarpsborg utlignet til 1-1 etter 35 minutter. Kristoffer Tokstad fikk god tid til å legge inn fra høyresiden, og var presis da han siktet på Pål Alexander Kirkevold i feltet. Den tidligere Sandefjord-spissen hadde vanvittig gode arbeidsforhold i boksen, ettersom Tore Reginiussen ikke klarte å komme seg inn i duellen. Kirkevolds heading var av det kontante slaget, og Pavel Londak kunne lite gjøre med scoringen.

Sjokkåpning

RYSTET RBK: Pål Alexander Kirkevold (nr. tre fra høyre) scoret på Lerkendal. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Lagene gikk til pause med 1-1, men kun to minutter ut i den andre omgangen fikk Rosenborg seg en skikkelig kalddusj. Sarpsborg fikk frispark på RBKs halvdel, og Matti Lund Nielsen slo frisparket innoverskrudd inn i feltet. Innbytter Sigurd Rosted løp seg fri mellom Jørgen Skjelvik og Holmar Eyjolfsson, og stanget 2-1-scoringen i mål fra rimelig kort hold.Det kunne gjort det vrient for Rosenborg, om ikke hjemmelaget hadde svart på direkten. Kun to minutter senere fikk Rosenborg corner, og ballen fant veien til Christian Gytkjær på bakerste stolpe. Headingen hans traff armen på Lund Nielsen – og dommer Tommy Skjerven pekte på straffemerket. Gytkjær tok straffen selv, sendte Anders Kristiansen feil vei og rullet ballen i mål til 2-2. Det stoppet ikke der. 3-2-scoringen skulle komme etter 53 minutters spill.

Pål André Helland plukket opp en ball på noen og tjue meter, vendte om og fyrte løs med høyrelabben. Skuddet var godt, så godt at det skrudde seg opp i Kristiansens høyre kryss.

Det var klinisk, effektivt og vakkert.

Store Sarpsborg-sjanser

Men det var langt fra avgjort av den grunn. Sarpsborg var til stadighet farlige på dødballer, og Rosenborg-spillerne slet noe med duellspillet i eget felt. Etter 78 minutter gikk ballen forbi en liggende Pavel Londak, og hadde retning målet. Der sto imidlertid Matthias Vilhjalmsson og fikk feid ballen unna i siste liten.

Få minutter senere hadde innbytter Rosted muligheten til å sette sin andre for dagen, men i stedet for å bredside ballen i blank kasse bommet Rosted på ballen – til kollektiv lettelse fra tribunene.

Minuttet før full tid var det Londak som ga hjemmepublikummet en støkk. Keeperen ble liggende nede og tok seg til skulderen. Han kom seg imidlertid på beina og fullførte kampen.

Det gjorde også Mike Jensen. På overtid fikk han æren av å punktere kampen. Vilhjalmsson fant dansken på hjørnet av sekstenmeteren. Midtbanespilleren gjorde som en ekte målscorer, la ballen til rette og skrudde den rundt Anders Kristiansen og inn i det lengste hjørnet.

Det sluttet imidlertid ikke der. I løpet av de fem overtidsminuttene rakk Rosenborg å kontre flere ganger, og helt til slutt var det Elbasan Rashani som satte inn dagens siste mål etter en finfin pasning fra Jensen.

Dermed vant Rosenborg 5-2 over Sarpsborg på Lerkendal.