KRISTIANSAND: Stig Inge Bjørnebye lar cowboybootsene hvile på et tomt bord i et ryddet kontor. — Kanskje ble jeg for snill, for mye involvert i spillerne mine. Jeg var ikke kynisk nok, sier Stig Inge Bjørnebye ettertenksomt.

Den aller siste arbeidsdagen er over. I samråd med Start-ledelsen fant 37-åringen ut at han ikke kunne fortsette i sjefsjobben for det hardt presset eliteserielaget. Avgjørelsen ble tatt kvelden og natten til i går.

— Etter Kings Bay-ulykken (i 1963) på Svalbard gikk Gerhardsen-regjeringen av etter å ha tatt på seg det objektive ansvaret for hva som gikk galt. I Start har jeg det samme objektive ansvaret når jeg velger å trekke meg. Jeg har ikke lykkes, sier Bjørnebye til Aftenposten.

Sliten

Aftenposten er eneste medium den avtroppende treneren orker å snakke med etter pressekonferansen i går. På det lille kontoret på store Sør Arena er han tydelig sliten. Slitasjen er synlig etter 10 kamper uten seier, opprør blant supportere og sponsorer og med krav om at han måtte trekke seg. Bunnen ble nådd sist søndag etter 2-3-tapet mot Vålerenga. Alle med over middels interesse for fotball visste at noe ville skje.

Tirsdag kveld og natt ble Bjørnebyes villa på Gimlekollen beleiret av et 40-talls mediefolk. Innenfor snakket Starts ledere med treneren om en sluttpakke. Utenfor husets fire vegger var det totalkaos. Selv stjernestatus i Liverpool og nøkkelrollen på landslaget under Drillo-epoken kunne ikke måle seg med sirkuset i Marthas vei.

— Klokken ett i natt startet NRK opp et aggregat. De gjorde seg vel klar for en sending. En journalist satt og stirret gjennom stuevinduet mitt mer eller mindre konstant i seks timer. Det var helt vilt. Til slutt måtte jeg bare ringe ham på telefon for å spørre om "hva føler du nå...", sier Bjørnebye.

Først i går valgte Start i samråd med Bjørnebye å gå ut med budskapet alle ventet på. Start-jobben tilhører historiebøkene.

— Jeg tror jeg har vært gjennom alle punkter innenfor følelsesregistret den siste tiden. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle lære så mye på ett år, og føle så mye for så mange folk. Kanskje blir jeg for mye involvert i folk rundt meg, og for lite kynisk, men jeg føler at jeg tross alt fikk utrettet noe her. Jeg er ikke bitter på noen, og har sterke følelser for Start, sier den tidligere landslagsbacken, som overtok trenerjobben i klubben etter Tom Nordlie i juli i fjor.

Må treffe på alt.

På 13 måneder gikk han fra å være helt til å bli skurk. I fjor var han sammen med Petter Myhre i VIF og Knut Tørum i RBK den nye "trenervinen". I år var det slutten for to av dem. Myhre ut av VIF, og nå Bjørnebye.

— For å lykkes som trener må du treffe på alle områder. Spillerkjøp, personell, struktur, treningsforhold, økonomi i forhold til sport. Start er på vei til å bli en profesjonell klubb, men har fortsatt en vei å gå. Men drivkraften i klubben er god, sier Bjørnebye.

Han har fått mye kjeft for å kvitte seg med altfor mange nøkkelspillere. Marius Johnsen til LSK, Alex Valencia til AGF, Stefan Bärlin til Odd og David Nielsen til Odense er blitt erstattet med Ole Martin Årst og Martin Borre.

— Jeg hadde et stort ønske om at Marius Johnsen skulle fortsette hos oss etter han kom hjem fra Köln. Men da LSK kom med et langt mer gunstig økonomisk tilbud enn vi kunne matche, var vi sjanseløs på å beholde ham, sier mannen bak de fleste Flo-pasningene i Drillo-tiden.

I nederlagets time har han måttet tåle veldig mye kritikk - både rent privat og som trener i Start. Spesielt mye er kommet frem på diverse nettsteder.

- Er du blitt påvirket av dette?

— Jeg har ikke lest en blogg i hele mitt liv, og kommer heller ikke til å gjøre det. Det kommer ikke noe godt ut av å involvere seg i slikt, sier han.

Ryddig Soler.

Start har som klubb sett temmelig ustrukturert ut - utenfor banen.

Hvem er det som egentlig styrer klubben?

Hvem er sjefen?

I går manglet en mann i Kristiansand, styreleder Erik Solér. Han var på forretningsreise på en dag da treneren han har fredet nærmest blindt, sluttet.

- Hvordan har trenerjobben vært under Solér?

— Da jeg kom hit, var han alltid nede ved innbytterbenken når Start spilte kamper. Det første jeg gjorde var å sende ham opp på tribunen. Siden har vi hatt et utmerket og ryddig forhold. I klubben er han styreleder, og har ingen ambisjoner på andre roller, sier Bjørnebye.

Millioner.

Sluttpakken er forhandlet ferdig. Stig Inge Bjørnebye lider ingen nød økonomisk, trolig får han en etterlønn på drøyt tre millioner kroner, selv om ingen vil kommentere summer.

Men i går handlet det om mye mer enn bare penger. For hva skal Bjørnebye gjøre i fremtiden? På pressekonferansen snakket han om at "Bjørnebye er ikke ferdig... han kommer igjen".

Overfor Aftenposten blir han mer nyansert.

— Selv om jeg er en bedre trener i dag, har jeg ikke bestemt meg for hva jeg skal gjøre. Kanskje blir det noe helt annet enn å være trener. Nå skal jeg ta helt fri en stund. Forresten, jeg skal organisere vinkjelleren min når jeg kommer hjem til Oslo. Og jeg skal løpe 60-meter og lese bøker for barna mine, sier Stig Inge Bjørnebye.

Før han reiste hjem til Oslo i går.