Langeland_Pamer

100.000 kroner eller mer er vanlig godtgjørelse for en trener i lokal 3. divisjon. Spillere kan fort tjene halvparten eller mer. Det meste kamufleres som kjøregodtgjørelse.

I en serie reportasjer setter BT søkelyset på svarte penger i lokalfotballen. Den første reportasjen kommer i papiravisen torsdag. BTs undersøkelser avdekker at millioner av kroner skifter eier uten at de blir innberettet og betalt skatt for.

Som fotballtrener kan du finansiere både bil, garasje og ny terrasse. Og kommer du deg inn i den klikken av trenere som sirkulerer i de lokale 3.— og 4.-divisjonsklubbene, begynner inntektsmulighetene å bli betydelige.

For de aller fleste handler det selvsagt om skattefrie kroner. Det finnes flere eksempler på trenere som over tid har hentet ut millionbeløp av lokalfotballen.

Jevnt over er det flere klubber med behov for trener enn det er trenere ledige for oppdrag. Det gir trenere på jobbjakt gode rammebetingelser. Det er lett å få seg godt betalt jobb i lokalfotballen for den som vil.

LES OGSÅ: Langelands oppgjør med ukulturen

Kreative løsninger

Bra resultater og fine referanser gir en trener gode kort på hånden. Ofte setter de tilbud opp mot hverandre for å få mest mulig ut av et engasjement.

Betalingen på nivå fire og fem kan variere mellom 50.000 og 60.000 kroner i året, til langt over 100.000, ifølge vår kilde.

Godtgjørelsen kommer ikke nødvendigvis i form av penger i en konvolutt, men kan like gjerne være gavekort i en sportsbutikk, rabatt på en bil hvis klubben har en sponsor i bransjen, PC, eller andre kreative løsninger.

Seriøse trenere, useriøse spillere

Mange klubber bruker masse penger på å betale seriøse trenere for å være aktivitetsledere for totalt useriøse spillere.

– Vi må være seriøse, selv om spillerne ikke er i nærheten av å gjøre seg fortjent til det , sier en trener til BT.

Han tror klubbene i mange tilfeller med fordel kunne ha vridd satsingen fra seniorfotball til aldersbestemt fotball, og under ellers like betingelser ville flinke trenere ha valgt et talentfullt guttelag heller enn et seniorlag med fremtiden bak seg.

– Mange klubber er dessuten altfor rause. De er selv med på å drive honorarene i været med å tilby for gode avtaler, mener våre kilder.

LES OGSÅ: - Min erfaring er at deler av kjørelistene er fiktive

Spillerne som mottar godtgjørelse, er ofte de mest rutinerte i en gruppe. Typisk kan en spiller med erfaring fra 2. divisjon motta 3-5000 kroner i måneden for å trappe ned i en klubb på nivå fire, fem eller seks.

Signeringsbonus, penger i lommen for å signere for ny klubb, er også et kjent lokkemiddel i lokalfotballen.