Hareide Eggen.jpg Hareide Eggen.jpg

Her er Hareides stolteste øyeblikk, og hans verste

Seriegull i tre land, Champions League med Malmö to år på rad, og et mageplask som norsk landslagssjef.

Det er noen av overskriftene i Åge Hareides trenerkarriere så langt. Nå overtar 62-åringen som landslagssjef for Danmark, to år etter at han annonserte at karrieren som fotballtrener var over.

Som spiller var Hareide i Hødd, Molde, Manchester City og Norwich, før han returnerte til Molde i 1984. I 1987 tok han over som trener for blåtrøyene. Han var samme året svært nær ved å bli seriemester.

I sin andre trenerperiode i rosenes by, fra 1993-1997, opplevde han stor suksess. Med investorkrefter fra Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten på laget, vant Molde cupen i 1994.

Suksess i Sverige og Danmark

Hareides menn slo ut seriemester Rosenborg i semifinalen og vant finalen på Ullevaal mot Lyn. Hareide tok sølv med Molde i 1997, før han byttet til svenske Helsingborg i 1998. Der opplevde han stor suksess. Året etter han kom, innkasserte han både serie— og cupgull.

I 2002 ble Hareide dansk seriemester med Brøndby. Han sluttet samme år og varslet en pause fra fotballen. Den ble særdeles kort. Foto: OLAV OLSEN, NTB scanpix

I 2000 tok Hareide over roret i Brøndby. En meget god oppkjøring gjorde sitt til at forventningene steg voldsomt i Danmark, men sesongstarten ble ikke som forventet for Brøndby, som nylig hadde flyttet inn på nytt stadion.Sesongen endte til slutt med 2. plass. Det ble også plasseringen i 2001. I 2002 vant Brøndby sitt første seriemesterskap siden 1998, men Hareide sa opp med umiddelbar virkning 15. april 2002, bare noen uker før Brøndby kunne feire serietittelen.

«Hareide er blitt uspiselig»

Hareide sa den gang at han ville gå inn i et fotballsølibat for å pleie helsen, fiske i Romsdalsfjorden og skrive bok om kulturforskjellene mellom nordmenn, svensker og dansker. Det ble det aldri noe av.

For to dager etter at han gikk inn i sølibatet, ble han presentert som ny trener for Rosenborg. Han signerte en treårskontrakt på Lerkendal.

Rosenborg innkasserte både serie— og cupgull i Hareides første sesong i Trondheim. Det ble imidlertid bare med det ene året.

Nils Johan Semb gikk av som landslagssjef etter 0-3-tapet for Spania i play off-kampen på Ullevaal i 2003. Hareide ble lansert som den beste kandidaten til å overta jobben, men problemet var at han var under kontrakt med Rosenborg.

Først takket han ja til landslaget, og deretter nei da han så hvor mye bråk valget medførte. Rosenborgs sportslige leder, Rune Bratseth uttalte til TV 2 at «Åge Hareide er blitt uspiselig for oss», og dermed fikk han forlate klubben til fordel for landslagsjobben. I 2003 ledet Hareide Rosenborg til seriegull.

Nedturen med Norge

Hareide skapte ny entusiasme rundt landslaget da han vant sine seks første kamper. I kvalifiseringen til VM i Tyskland i 2006 ble imidlertid resultatene svært varierende. Norge endte på 2. plass bak Italia og måtte ut i playoff igjen. Der ble Tsjekkia for gode, og Norge kom ikke til VM.

Til kvalifiseringen til EM i 2008 startet Norge bra, med seier borte mot Ungarn. Norge ledet 2–0 i den viktige bortekampen mot Tyrkia, men måtte ta til takke med 2–2 etter to megatabber av Thomas Myhre. Akkurat da så en EM-billett tilnærmet håpløst ut.

Hareide skulle «skapte stolte øyeblikk» med det norske landslaget. Det ble bare nedturer. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Gode resultater i løpet av sommeren 2007 gjorde imidlertid sitt til at EM-håpet likevel levde. På høsten spilte landslaget 2–2 hjemme mot Hellas, og Norge kunne sikre seg en plass i EM-sluttspillet med uavgjort hjemme mot Tyrkia. Norge tok ledelsen, men kampen endte i skuffelse og Tyrkia vant til slutt 2–1.Dermed måtte Tyrkia tape poeng hjemme mot Bosnia samtidig som Norge slo Malta borte. Norge vant, men Tyrkia gjorde jobben hjemme og Norge havnet da på tredjeplass i gruppen, ett poeng bak Tyrkia og to bak Hellas.

Året etter ville nok Hareide helst ha vært foruten. 2008 ble nemlig det verste landslagsåret siden 1978. Da Norge tapte for Ukraina på Dnipro Arerna i november i fjor, hadde landslaget gått gjennom et helt år uten å vinne en eneste fotballkamp.

Forrige gang det skjedde var da Tor Røste Fossen ledet landslaget i 1978. 8. desember gikk Hareide av som landslagssjef.

2013: Ferdig med fotball

Viking-oppholdet ble heller ingen suksess for Hareide. Foto: Kent Skibstad, NTB scanpix

Midtveis i 2009-sesong tok Hareide over det svenske jumbolaget Örgryte, som lå håpløst til på tabellen med kun tre poeng. Redningsaksjonen til Hareide endte til slutt med 25 poeng, men det holdt likevel ikke til å sikre plassen i Allsvenskan.Hareide tok over som Viking-trener foran 2010-sesongen. Det var knyttet store forventninger til Hareide, men oppholdet ble ingen suksess. Sommeren 2012 var Hareide ferdig i Stavanger.

Så gikk ferden tilbake til Helsingborg, som Hareide ledet ut 2012-sesongen. Sommeren 2013 ble Hareide ansatt som daglig leder i Aukra næringasforum.

– Fotballen er definitivt lagt på hylla, sa Hareide.

Smilet var tilbake som Malmö-trener. Hareide ledet klubben til nytt seriegull og til et eventyr i Champions League. Foto: Andreas Hillergren / NTB scanpix

Men Hareide har gjort U-svinger før, og 9. januar overtok han Malmö som hadde vunnet seriegull sesongen før med Rikard Norling som trener. Norling valgte å gå til Brann – det ble en total fiasko med nedrykk. I Malmö derimot tok Hareide laget mot nye høyder:Laget ble seriemester, og to ganger på rad har Hareide ledet klubben til gruppespillet i Champions League.

2. desember ble det klart at Hareide skulle slutte i Malmö etter to fenomenale sesonger. Morten Olsen greide ikke å få Danmark til EM-sluttspillet, og nå får Åge Hareide jobben med å lede danske til VM-sluttspillet i Russland i 2018.